用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實好多人都說Boxhill中文淺
樓主: lilykksw
go

其實好多人都說Boxhill中文淺 [複製鏈接]

引用:其實好多人都說Boxhill中文淺,但去過open+

原帖由 lilykksw 於 14-05-13 發表
其實好多人都說Boxhill中文淺,但去過open day,我見k3已經有80字左右閱讀理解,有重組句子,有句子擴張, ...
我不知學卷學校什麼程度。以我小朋友私幼為例,k3下學期閱讀理解約150字,要做填充題。另加其他功作紙,如找錯別字,作句作文,默書等。不過boxhill作為一間intl sch, 其實中文水平0K!

回覆:aandp 的帖子

如果想小朋友考入CKY或國際學校,係咪讀Box Hill會比較好呢?

cpc608  I want to know too...  發表於 14-10-18 01:26

回覆 lilbabe 的帖子

then what did you choose in the end?

引用:Quote:原帖由+lilykksw+於+14-05-15+發表He

原帖由 lilbabe 於 14-05-16 發表
係呀,最終唔要樂基
可否分享你選bh而唔要樂基,因為始終樂基都比bh難入同埋升小都不錯,thanks!

引用:Quote:原帖由+lilykksw+於+14-05-13+發表其

原帖由 aandp 於 14-05-16 發表
我不知學卷學校什麼程度。以我小朋友私幼為例,k3下學期閱讀理解約150字,要做填充題。另加其他功作紙,如 ...
Thanks a lot! 不過我諗我都會在家與小朋友一起做多點其他中文同數學練習,可能會好d

回覆:其實好多人都說Boxhill中文淺

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

引用:大家想唔想分開校舍同上午或下午班既whatsa

my girl is studying in boxhill Wonderland Villas, can pm me if want information as i understand it's a new school

回覆 PWYO7657 的帖子

chose bh

lilykksw 發表於 14-5-16 10:02
可否分享你選bh而唔要樂基,因為始終樂基都比bh難入同埋升小都不錯,thanks!

...
係, 所以都猶疑左好耐。但我比較鍾意活潑D既學習方法, 又鍾意BH英文語境。去完OPEN DAY之後更加鍾意BH!

PWYO7657 發表於 14-5-16 10:46
my girl is studying in boxhill Wonderland Villas, can pm me if want information as i understand it's ...

is your girl going to leave bh?

lilykksw 發表於 14-5-15 18:30
明白晒,謝謝你!
咁如果上到k1既功課比例呢?
學校會唔會定期評估小朋友既能力去到邊呀咁?
lilykksw,不如客氣,我2個細仔今年都要開始報N啦,所以上EK搵料。

N班學拼音,Phonics既letter sounds,到k1頭2,3個月會複習A-Z的letter sounds,之後就教blending,所以我說如果家長有時間在家複習,其實在boxhill真的可以樹立很好的英文基礎。

一個學期有3個terms,每個terms完咗會見一次老師,講下小朋友在學校的學習情況,學校將評估寫在profile入面,完咗一個學期就會比番家長。

luckyveronique  bh真的好進取  發表於 14-12-18 14:15

引用:Quote:lilykksw+發表於+14-5-16+10:02+可否

原帖由 lilbabe 於 14-05-16 發表
係, 所以都猶疑左好耐。但我比較鍾意活潑D既學習方法, 又鍾意BH英文語境。去完OPEN DAY之後更加鍾意BH!
...
你會打算比小朋友升邊類既小學呀?我去完bh open day,都感受到學校氣氛好開心,而我去交錢時,岩岩下午班番學,見到老師都記得每位學生既名字,感覺好親切

引用:Quote:lilykksw+發表於+14-5-15+18:30+明白

原帖由 TKO_NANA 於 14-05-16 發表
lilykksw,不如客氣,我2個細仔今年都要開始報N啦,所以上EK搵料。

N班學拼音,Phonics既letter sounds,到k1頭 ...
多謝晒你的分享,不錯啊!其實我都好喜歡bh既教學模式同學校環境,但奈何好多人都說中文唔夠應付升小,叫我寧願揀迦南,我都相信迦南無學卷後,課程都跟得上小學,而且校舍又大,老師又係有愛心,不過番學路程遠

lilykksw 發表於 14-5-16 13:46
多謝晒你的分享,不錯啊!其實我都好喜歡bh既教學模式同學校環境,但奈何好多人都說中文唔夠應付升小,叫我 ...
其實我又不太擔心Boxhill的中文差,因為看過啲功課,都同出面的local學校差不多。我仲見佢哋今年升小一的學校都幾好!德望,男拔,福建,播道等。我反而有2個,想慳少少,諗緊出返去學券!但又擔心到時英文唔夠要補英文,最後又係一條數!

chenille_c 發表於 14-5-15 19:27
hello! i am choosing between boxhill and ling liang...ling liang真的好淺?英文NET有幾多時間?咁紀律 ...

Both Boxhill and LL are happy school. ll是真的很淺,哈哈....一星期4日有英文堂有NET,每次20分鐘,紀律比BOXHILL好些,好似變得較有責任心,其實阿囡讀2間學校也是很開心的。

kcbabygirl2011 發表於 14-5-16 14:10
其實我又不太擔心Boxhill的中文差,因為看過啲功課,都同出面的local學校差不多。我仲見佢哋今年升小一的學 ...

Agree w kcbabygirl. 你如果看過ll的功課就不會覺得boxhill太淺,其實我也是因為第二胎係孖,先決定搬屋同忍痛轉校,因為計埋校車,我家的經濟條件不能應付3個小孩讀boxhill啊,加上小學也打算讀番主流。而家揀咗2間平平地的無學券kg同3間有學券的kg,如果無一間收晒我2個細囝,我或者考慮不讀n了....

kcbabygirl,出出面補英文還是比在boxhill讀要平,我仲可以比阿囡學埋畫畫,跳舞,但英文的確退步了,睇你自己的經濟條件了....

引用:+本帖最後由+TKO_NANA+於+14-5-16+14:47+編

原帖由 TKO_NANA 於 14-05-16 發表
明白晒了,thanks!

昨天收到orientation day info, 6月10日, 希望到時見到大家

‹ 上一主題|下一主題