用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實好多人都說Boxhill中文淺
樓主: lilykksw
go

其實好多人都說Boxhill中文淺 [複製鏈接]

引用:我個囡係Boxhill+唸playgroup,+亦已確應PN

原帖由 ltymama 於 14-05-13 發表
我個囡係Boxhill 唸playgroup, 亦已確應PN學位。我個人應為中文淺不是問題,自己身為中國人,幼兒程度的中 ...
你好呀,我係新手媽媽,我同老公英文都係普通,唔算特別好,所以希望仔仔英文好d,其實我仔先八個月多d,我想請教下國際學校interview係咪全英文㗎?要大概識d咩字呢?因為平時婆婆湊,少接觸英文。。同埋係咪報左n班會比較易入K1呢?
唔好意思,咁多野問

引用:Quote:原帖由+fathaha+於+14-05-13+發表咁

原帖由 lilykksw 於 14-05-13 發表
謝謝分享!我囡囡今年會讀華景Box Hill。估唔到馬山分校考小學的成績都唔錯。

引用:Quote:原帖由+ltymama+於+14-05-13+發表我

原帖由 doramanbb 於 14-05-14 發表
你好呀,我係新手媽媽,我同老公英文都係普通,唔算特別好,所以希望仔仔英文好d,其實我仔先八個月多d,我 ...
我囡囡考pn時是全英語,不過好輕鬆,都是問一些簡單問題,例如老師指住個蘋果,問小朋友這是什麼或者叫小朋友攞個檸檬俾老師。之後老師同家長interview 都是英語,不過都是問番問卷上的問題。你可以報playgroup感受一下,我就覺得學校好尊重家長意見,同埋老師英文發音好好。

引用:Quote:原帖由+ltymama+於+14-05-13+發表我

你好呀,我係新手媽媽,我同老公英文都係普通,唔算特別好,所以希望仔仔英文好d,其實我仔先八個月多d,我 ...
初頭只係同家長好似傾下計咁,問戒左片未,平時邊個照顧,識唔識同人分享,想報上午定下午班等等,之後就同小朋友玩下,拎下枱上既野,同埋做d簡單指令,咁就in完架喇

去open day了解下,感受下都可以,不過睇過佢地既課本,都幾吸引小朋友,愉快學習,最重要一點,我本人係好欣賞的,是這學校由n班已經開始每星期要小朋友拎一本圖書回家閱讀,培養小朋友的閱讀興趣

引用:Quote:原帖由+doramanbb+於+14-05-14+發表

原帖由 lilykksw 於 14-05-14 發表
去open day了解下,感受下都可以,不過睇過佢地既課本,都幾吸引小朋友,愉快學習,最重要一點,我本人係好 ...
係每星期一中一英!

回覆:dbchu 的帖子

有冇家長可以分享下華景分校呢?

引用:Quote:原帖由+lilykksw+於+14-05-14+發表去

原帖由 dbchu 於 14-05-14 發表
係每星期一中一英!
中文書仲係有德育意味,英文書重creative, from Scholastic publisher . very good books selection

引用:Quote:原帖由+lilykksw+於+14-05-14+發表去

原帖由 dbchu 於 14-05-14 發表
係每星期一中一英!
原來係一中一英添,都唔錯喎

回覆:其實好多人都說Boxhill中文淺

據說boxhill mos 考RC有優勢, 是否屬實?

引用:據說boxhill+mos+考RC有優勢,+是否屬實? +

原帖由 babieblue 於 14-05-14 發表
RC是什麼?

引用:Quote:原帖由+babieblue+於+14-05-14+發表

原帖由 CaCa800 於 14-05-14 發表
RC是什麼?
啟新書院

引用:據說boxhill+mos+考RC有優勢,+是否屬實? +

原帖由 babieblue 於 14-05-14 發表
見好多人boxhill學生都有考RC同王錦輝的,同RC有無關係就唔知,不過開家長會是在RC舉行的

回覆 CaCa800 的帖子

happy learning with good english environment

請問boxhill MOS PN 的教學語言?是100% Eng ?eng/cantonese 各一半?  

引用:請問boxhill+MOS+PN+的教學語言?是100%+En

原帖由 keep-calm 於 14-05-14 發表
請問boxhill MOS PN 的教學語言?是100% Eng ?eng/cantonese 各一半?
問過學校,每日有20分鐘左右中文時間,每星期三日粵語,兩日普通話,其餘時間英文,升k1後每星期兩日粵語,三日普通話,升到k3,每日有30分鐘粵語同30分鐘普通話,其餘都係英語

囝囝曾讀過半年PN,對學校英文課程及老師很滿意,只是覺得小朋友接觸中文真的少,而我又十分重視中文的家長,所以選擇另一幼稚園。

引用:囝囝曾讀過半年PN,對學校英文課程及老師很

原帖由 甘恩 於 14-05-14 發表
囝囝曾讀過半年PN,對學校英文課程及老師很滿意,只是覺得小朋友接觸中文真的少,而我又十分重視中文的家長 ...
請問是否馬鞍山分校? 教自理ok嗎?

lilykksw 發表於 14-5-14 17:25
請問是否馬鞍山分校? 教自理ok嗎?
不是,是將軍澳。自理方面,由於仍是PN,學校不會有特別要求,但囝囝學識入課室前自己換鞋,自己擺放書包,茶點自己吃,感覺不錯。

引用:Quote:原帖由+CaCa800+於+14-05-14+發表RC

原帖由 lilykksw 於 14-05-14 發表
啟新書院
啟新是否英基其下的一間國際學校?有小學同中學嗎?

luckyveronique  啟新是esf旗下的獨立運營國際學   發表於 14-12-18 14:01
cpc608  I don't think so. ESF Wu Kai    發表於 14-10-18 01:22
‹ 上一主題|下一主題