用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 I位轉s位
樓主: DollyCC
go

[學校] I位轉s位 [複製鏈接]

回覆:pinkdoll 的帖子

協康還有一樣衰格,我仔幾年來才遇到個好的班主任,就俾協康升咗佢去做青䓤計劃,賺錢私人項目,你話?

引用:+本帖最後由+pinkdoll+於+15-5-26+14:08+編

原帖由 pinkdoll 於 15-05-26 發表
協康曾經公開播過一段地板時間的片段,是個幼師揾張被遮住自己,得閒走出來引一個小朋友。播完段片,個主持人好自豪咁話,呢個訓練好成功,因為引到個小朋友注意。

我又o 晒咀。協康就是咁,小小野都會被佢地讚到誇啦啦。家長無謂咁認真,得啖笑。

醒目開學勳章

Kyle 發表於 15-5-26 14:38
當然望人好啦,好就快啲去攻下啲正常活動,不要在我們傷口上灑鹽,講埋咁多風涼話。

協康s 位計得出:

我唔知你個仔幾多年前讀,除咗,基本訓練外。還有很多社適活動。也有晨早額外活動安排給不同需要小朋友。我細仔讀咗3年,我真係成日要去中心。我大仔e位真係冇咁多嘢 而且e位對小朋友既要求高好多的 最起碼智力言語一定要有返咁上下。 希望 你唔好又懷疑我係假媽媽

另外, 我唔擔心其他媽咪,講真現在通街都咁多sen, 你形容既流浪漢(我係完全唔同意這個說法),你估人哋唔識走去問咩,唔識走去睇咩。

反而,我擔心你,你成日重覆又重覆講住同一樣嘢,其實對你自己情緒都唔係咁好啦,人哋一唔認同你 你又反應咁大,幫唔到人不特止,又令自己情緒激動,何必呢?

醒目開學勳章

Kyle 發表於 15-5-26 15:09
協康曾經公開播過一段地板時間的片段,是個幼師揾張被遮住自己,得閒走出來引一個小朋友。播完段片,個主持 ...

我覆你2個message 你不停係到覆我 . 我真係唔知可以講乜? 你放心啦 你會嚇走我的 我自問好細膽。
不過 我真係擔心你 希望你可以找到一個適合既減壓方法。

你也要嘗試欣賞下自己小朋友 唔好形容佢係流浪漢啦 聽到很心痛 連自己媽媽也不愛惜自己 還有誰會愛惜他呢? 保重呀

係你叫我答既。我鍾意分幾個message.

唔覆又如何呀,我好少覆人㗎。同埋情緒既野,有個醫生同我講對住個仔唔正常好幾年,如個媽都仲好正面,咁個媽就真的唔正常。個醫生反而話我既情緒是正常反應 所以見人見智囉!你覺得我有問題時,我都擔心那種勉強自己正面的人,情緒是否健康。同流浪漢一詞,你唔同意米唔同意,我同意那個媽的形容就唔得? 朋友,你無出來工作,見的世界太簡單,做媽一定要正面?負面等於唔愛惜個仔?好啦!消失一排先。
另 e 位不是全日幼稚園呀,人地不會搞社適,唔通唔返學去咩!點得和s 位比其他非3t 活動時數。你應拿e和s 的3t 和個別幼師訓練來比較。

我無講過e比s 好,或I 比s 好。只話e 一節治療時間比s 長,I 的個別幼師訓練比s 多。s 點都是全日幼稚園,且咁多正常仔吼s, 當然s 服務最多,但對一個要密集的小朋友來說,s 治療時間非常不足,談不上是密集。

希望大家唔好勞氣,明白大家都是根據自己睇法而講出。我仔讀緊E位,3T方面很足夠,亦能按仔能力來設目標,我個人覺得很滿意,因為仔可以得到合適的訓練亦能在常規幼稚園得到正常社交。恕我直言,希望呢道D家長不要過度美化S位,因為本人小兒很細已評為自閉,最初不知如何找訓練,上來BK勁睇,得到的訊息是S位如何全面,排到S位不用再花錢找別的私人訓練,會慳很多!所以,我就儍下儍下要求醫生俾S位我仔,結果如願,在等候S位期間,我即callS位中心(包括協康同耀能)要求參觀上課情況,我記得我當年有問S位社工呢間中心有幾多位小朋友可以畢業後上主流小學,我好記得社工答得支吾以對,吞吞吐吐下説D官腔說話,年年不同,咁我再問咁對上兩三年呢,佢見我問到咁答我上年七個,七個中有D重讀主流K3,有D升主流小一,心算比例少於三份一。所以入S位,甚麼早入早出主流,全是美化句子,根本不是事實!希望小朋友能力不太差的家長,不要貪平將小朋友放入S位,諗住慳番D訓練錢,參觀時見到所謂最叻那一班的學術都極淺,要有心理準備一入S門深似海,易入難出,到時候想升主流小一,又要追社交,又要追學術,完全睇不出有乜可能!不喜勿插,本人想憑良心説真話,最好大家信自己👀,到S位參觀,最後,我仔放棄S位改排E位,是我同醫務社工講出我的決定便可,社工會自行找醫生寫轉位一事!

形容佢地係流浪漢,係比喻,唔通流浪漢的父母唔愛佢地??流浪漢係逃避世界的人,自閉的小朋友亦係逃避和社會接觸,咁的比喻,又何問題?

回覆:I位轉s位

識D教師和社工,佢地D小朋友係A,都盡力唔入s位,寧願自費做訓練和做其他治療。

同個協康老師私下傾過,問她為何出主流的咁少,佢答呢幾年收回來的仔都好差下,還細細聲用'好爛'來形容最差那班。

我聽完打個突,心諗人地爛,就是入來想她們訓練到唔爛。乜老師既心態就好似無能為力咁。仔叻屎鬼佢地訓練咩,仔差佢地又無能為力。咁佢地有咩作用?

社會真實面就是咁,若家長要天真地去信埋啲門面野,官腔野,亂吹噓,無辦法㗎喎。

在讀s的過程家長都會比較心急,眾所週知她們成日set 個目標低過仔已懂的,好些家長唔出聲由佢地。我成日會要求可否加些訓練,加深度,啲老師或治療師成日有個口頭禪推說仔未ready. 因我仔有做出面的訓練,那我要時常show 仔出面既報告給她們看仔已ready,她們才肯加深些少。當我問她們點解set 個訓練目標是已識的,她們會辯說鞏固舊有知識喎。

到仔就快畢業無時間扭轉啲乜時,她們就會話交評估決定小學讀主流定特啦,到時小學再跟啦。

俾我既感覺就是由入學到離開,無人會著緊訓練啲仔去追返個差異。

回覆:Kyle 的帖子

仔是龍就龍,蟲就蟲,協康無人會幫啲仔由蟲變龍。之前講,幾年來都遇到個有心的老師,卻被協康升咗去做青蔥計劃。

協康既模式近十幾年應該都是一樣,她們咁懶,點會有任何改革,有都放落青蔥吸客啦。

係千萬不要期望入s位可以train到出主流
他們跟小朋友能力分班,叻班係本身小朋友能力唔差相對教學術較多
差那班好bb教下自理,s位是不會有魔法令差小朋友去到叻個班小平
至於年年畢業有幾多出主流,總點是s位那年收小朋友普遍咩程度
普遍程度差咪多人入特校,程度好咪多人入主流
千萬不要神化s位
有得選擇當然好,我仔正正無得選擇
他的問題主流幼稚園接受唔到,正正就是被幼稚園遺棄那類小朋友,只得s位一條路

S位不會訓練到把能力唔好的小孩也變成可以讀主流小學,社工要你接受CAC評估報告入讀特校。

既然係咁,小朋友細時即使能力怎樣,家長儘量不要放小朋友在S位!反之㨂正常幼稚園下午校再➕E位訓練還好!大前提是好多家長希望即使小朋友入了S位,仍會去主流小學方向進法!小朋友可以有很多可能,入了S位,除非超班,否則跟本涵接不了主流

回覆:Olympian 的帖子

呢個帖已差不多有過百回覆,過萬人瀏覽,平時真係唔多見。如果之前言論有令家長難過,真係好對唔住。諗諗下,我真係貪錢,貪津貼架,認咪認囉! 其實大家都係講緊同一件事,只是站在不同角度看。所以彼此是沒有衝突的。每個人都有盲點,我只能根據自己的經歷分享。前面家長所講的都好有道理,類似的投訴我都聽過,在自己個小朋友身上都發生過。學校嘅野,有時真係讀落先知。但讀左先覺唔啱小朋友,浪費了學習的黃金期,確實令人氣憤!我返協x私人s時都試過屈住成年唔敢出聲,跟同校家長講又以為我產後抑鬱,到畢業先咁去投訴。協x我都投訴過3次,嬲到打去平機會。但我返嗰間s位總括來說是好的,當然都有人不滿投訴。所以佢地對處理投訴真係好有經驗。最後,我希望大家都找到合適的學校,小朋友一路有進步。

其實總點係睇小朋友能力
能力ok,番s位上主流係無問題,
我仔個間最叻個班跟幼稚園課程,但不是s位訓練小朋友到正常
只係小朋友本身有番甘上下能力
相反如果小朋友本身係差,問題多多
就算放小朋友係幼稚園,都會被請走
所以有得選擇當然盡量唔好入,無得選擇咪入s位
睇須要和能力

我相信呢度所有媽咪心中都希望小朋友有一日可以入返主流學校, 呢個係佢地的目標。 係主流都無比學校請走都唔一定係小朋友唔需要入s 位, 只怕係家長自欺欺人, 一心覺得大大下就無問題, 浪費左黃金時期。
我仔都剛剛派到s位, 未派到位之前讀下午主流幼稚園, 上午就返兩日私人社交訓練, 另外有上過音樂治療, 感統訓練,playgroup, 言語治療治療。講真, 真係好辛苦,好希望有個地方全部集中可以做所有訓練, 又真係最吸引係價錢平過私人訓練好多好多。
我都明白入左s 位唔係特效藥, 唔會上完就可以正常返, 不過問心個句, 我真係有這希望。

幾日無上呢度咁熱閙。我諗個個人都知私人訓線肯定比政府嘅有用啦,分錢分貨。我都想俾個仔上私人s位但無錢呀,惟有讀政府啦。有經濟能力嘅基本上都係政府s位再加出面啲個别堂。即使係我咁窮我都有參加出面嘅實習生st個别堂,因s位個st唔夠同實習生嘅收費平。其實好嘅治療師或老師轉去私人訓練,我覺得好正常,人向高處走,未必係間機構要調走佢,可能係佢自己要求走,畢竟人工高得多。
我仔舊年入咗s位,啲舊生媽咪好多都話呢間學校唔掂,但我仔又確實嚮度進步好大,可能我仔有potential,每一個見過我仔嘅人都話我仔番學後好似變咗個人咁,包括朋友鄰居看更。我諗每間機構都有好有唔好,都係個句,睇你好唔好彩遇到個好嘅夾個小朋友嘅,咁小朋友咪有得著咯。唔好彩嘅有能力就自己轉走,無能力嘅就自己辛苦啲樣樣自己學學完自己教。
講咁多都係分享下經驗感想,讀乜嘢位乜嘢機構主要都係要睇番小朋友吸唔吸收,唔好太依賴治療,最重要都係屋企人對小朋友嘅幫助。

應該話家長做任何治療的終極目標都係小朋友進步到入主流,同一樣治療,放在每個人身上有不同成效,無包生仔,唔試過又點知道? 就如我仔去針炙,醫師都講睇小朋友資質,睇佢受唔受,我無天真地諗過一定得,唔通阿仔針唔掂,呢個醫師就一定係廢,或者所有醫師都廢。

s位不等於協康,有媽媽同協康深仇大恨,但仲有好多機構,除了我仔個間s位,我自己都唔敢講第二間協康s位或第二間機構的s位好唔好。而我仔在s位被編入最差一班a仔,而家進步的確明顯大左,大家都知眼神最難搞,以前pst係我仔面前唱歌,仔當人透明,人地在佢眼前揮手都唔理,而家會一齊唱歌,雖然唔係眼定定望人,但起碼會望下,s位評我仔可去主流,老師亦講因為我仔細,s位無社交和同齡刺激,可以走就早d走。

我放仔入s,絕對唔係貪著數,而係因為仔在主流+e位無大進步,在主流混混沌沌唔知學左咩,但無俾人趕出校,因為本身學校有i位包容d,入s係博一次,唔想浪費黃金治療期,亦係最後方法,我諗過唔對路就走,在s位要走,無人會留你。

要計個別治療鐘數,e位好似多d,其實未必,pst家訪一次,又當上堂,上下小組又當一次pst個別,試過一個月得一堂pst,d小組似playgroup,上得e位的小朋友就有主流,我都唔明有咩用,第一堂5個小朋友,第二堂走剩2個。至於時間長短,要睇質素唔係睇量,老師掂半個鐘可以教到好多,廢既俾你兩個鐘都係hea左去,我個人感覺s位老師有經驗d,不過遇唔遇好老師睇你彩數。至於pst去做個別訓練時,其他學生變左無人理,我見到是pst會盡量在早餐、茶點,不影響課堂的時間上個別。所有政府治療都係阿公野,唔會如私人治療無限地滿足你一廂情願、要幾多治療有幾多的願望,無論e、i、s都係。希望我的經驗俾大家睇到另一面,知多d,做出正確的決定。

回覆 legolas625 的帖子

你講得好好,人有期望才有動力去幫小朋友,呢度每個父母都係希望自己小朋友入番主流,但個個都話好嘅治療師但唔夾個小朋友,咁好極都無用啦。我諗剛剛知小朋友有事嘅家長會好彷徨,好灰,呢個時候係好需要睇到啲正面信息,包括前年嘅我都係好想見到多啲人話小朋友可以入番主流。舊年我仔都編咗嚮差個班,主任提過下年佢應該入到叻個班。希望你地小朋友都得到啱佢嘅訓練,每日都有進步!
‹ 上一主題|下一主題