用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 I位轉s位
樓主: DollyCC
go

[學校] I位轉s位

早 期 教 育 及 訓 練 中 心 (E位)
幼 稚 園 暨 幼 兒 中 心 兼 收 計 劃(I位)
特 殊 幼 兒 中 心(S位)

引用:Quote:YoYoHsu+發表於+14-8-2+14:49+想'問e

回覆:YoYoHsu 的帖子

這個我不清楚啊!

YoYoHsu 發表於 14-8-2 19:41
那我女兒弱聽中度至嚴重是不是讀E位呢

咁社工叫你排咩中心???

有D唔太嚴重, 帶左助聽器可以讀I位, 又有一D會入E/S位(聾人福利促進會),
睇下語言/聽力而定.

引用:Quote:YoYoHsu+發表於+14-8-2+19:41+那我女

回覆:YoYoHsu 的帖子

回覆:I位轉s位

好似可以E位同I/S位一齊排,未排有I/S前,都博排到E位早D訓練,好視乎張Form2點寫。

小兒2歲半,8月份CAC醫生評估話語言遲左1年及有自閉症,只讓小兒排I位,佢話小兒程度唔適合排S位,好同意有jm所講I位支援未必足夠,但我地作為家長又可以點幫小朋友?好擔憂

引用:只想講I位,作用不太! 完成了3年,亦覺浪

原帖由 max00mini 於 14-05-15 發表
只想講I位,作用不太!
完成了3年,亦覺浪費了黃金3年
Agree

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 HINandCHING 的帖子

其實我仔舊年政府評估都係遲一年同自傾排i位,當時咩都唔識,之後有關愛基金安排上幼儿導師,個導師上咗两個月左右話
我仔讀s位會好啲,s位嘅。訓練會全面啲,打好個底再讀主流,
如果我愿意佢就幫寫信俾我寄返cac轉排s位,當時我都考慮好耐
,但我都在三月前轉咗,今年好彩地入到s位,仔都有keep住進步,而且
課程也跟主流幼稚園,有書有練直線,今日老師仲話當時入學我仔
唔合作所以低估咗佢嘅能力,年尾會再安排返啱佢嘅教材。
我也好慶幸揀了s位。當然對我嚟
講入讀咩位都好遇
到個好老師十分十分之重要。。好感恩自從知我仔有自傾去訓練一直
遇到嘅都係好老師。所以轉唔轉位要睇返你小朋友嘅能力,問返老師或治療師!

回覆 Olympian 的帖子

S位是的服務是多,但同學的互動不足。

正常家長都會比最切合的教育給自己孩子。
正常的小朋友根本
不用物理治療也會行會走、
不用言語治療也會說話歌唱、
不用行為治療也會跟別人玩樂。

朋輩學習是一個非常好的學習動力,
為何已回復正常的小朋友不去主流幼稚園?

由S轉I 的方法很簡單,家長加以下人士寫信講理由就可以。

1. 言語治療師
2. 職業治療師
3. 行為治療師
4. 社工
5. 幼師

樓主要加油!

同意樓上所講,應選最適合小朋友的。

我仔在S位,最弱語言慢半年,但同班同學好弱,根本無社交,無同齡刺激,就算服務多,對小朋友真是好咩?

引用:老實講我同你諗法一樣,有治療師密集禁教,

原帖由 DollyCC 於 14-05-15 發表
老實講我同你諗法一樣,有治療師密集禁教,總比自己周圍去私人方便,有效率。但46好介意。不過排左先,到收 ...
我仔delay六個月,評估排早期訓練,我多口問兼收位係咩,個醫生即轉口話,咁排兼收啦。之後問做兼收位的老師,老師建議排S位。當時我都想過request轉去S,但全家族人都反對

引用:同意樓上所講,應選最適合小朋友的。我仔在

原帖由 legolas625 於 15-05-20 發表
同意樓上所講,應選最適合小朋友的。

我仔在S位,最弱語言慢半年,但同班同學好弱,根本無社交,無同齡刺 ...
「無社交無同齡刺激」,就係我家人最反對排S位的原因

回覆:legolas625 的帖子

我見到都 o 咀。為咗貪啲服務,所有正常小朋友都趁墟走晒去讀s,就very good???

回覆:Jo3 的帖子

無社交都係我最擔心,我地排左近2年,今年排到。我決定要,因為整體遲太多,行係識行,跑係識但成日跌,小朋友輕輕一拉已經跌,入正常幼稚園跟本要有一個大人照顧佢.,放學再ot,pt,st 財力體力都頂唔順。希望入去盡快進步,可以提早走。

回覆:Jo3 的帖子

其實唔使禁快諗轉s位,因為轉s位都用番你之前排既日子,大約要等1。5至2年。到時若差異越來越大,又搵唔到學校,家人都唔會反對。

如果整體慢太多,大肌肉唔穩陣,入S都係好事,快D追。我仔本身大肌只是弱少少,入S後明顯好了。

有時,小朋友ready社交未,都是考慮因素,如果佢本身能力未得,俾佢去社交都無用。

引用:我見到都+o+咀。為咗貪啲服務,所有正常小

原帖由 Kyle 於 15-05-20 發表
我見到都 o 咀。為咗貪啲服務,所有正常小朋友都趁墟走晒去讀s,就very good???

...
Agreed, 依到你問去唔去s位,個個都一定叫你去s位,因為多服務,但其實應對症下藥,輕病用輕藥,重病用重藥。唔通普通傷風感冒都要留院?留返D服務比有真正有需要的人。實在太多沒有真正需要都排服務,以致有需要的人要等多過一年