用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 I位轉s位
樓主: DollyCC
go

[學校] I位轉s位 [複製鏈接]

引用:我見到都+o+咀。為咗貪啲服務,所有正常小

原帖由 Kyle 於 15-05-20 發表
我見到都 o 咀。為咗貪啲服務,所有正常小朋友都趁墟走晒去讀s,就very good???

...
Agreed, 依到你問去唔去s位,個個都一定叫你去s位,因為多服務,但其實應對症下藥,輕病用輕藥,重病用重藥。唔通普通傷風感冒都要留院?留返D服務比有真正有需要的人。實在太多沒有真正需要都排服務,以致有需要的人要等多過一年。

我見到都 o 咀。為咗貪啲服務,所有正常小朋友都趁墟走晒去讀s,就very good???

...
Agreed, 依到你問去唔去s位,個個都一定叫你去s位,因為多服務,但其實應對症下藥,輕病用輕藥,重病用重藥。唔通普通傷風感冒都要留院?留返D服務比有真正有需要的人。實在太多沒有真正需要都排服務,以致有需要的人要等多過一年。

...
Agreed. 依到你問去唔去s位,個個都一定叫你去s位,因為多服務,但其實應對症下藥,輕病用輕藥,重病用重藥, 有時係唔係都用重藥,會有副作用 。唔通普通傷風感冒都要留院?留返D服務比有真正有需要的人。實在太多沒有真正需要都排服務,以致有需要的人要等多過一年。

回覆:lulumelody 的帖子

有啲家長可能好窮,仔正常都要入s , 原因係個洗費平過用學券讀I 或普通幼稚園好多好多。

有個正常小朋友就要惜福啦!還要攞盡着數?講到讀s 有多馨香嗎?要我用幾百萬或自己條命送出去,換個仔正常,不用讀s ,我都願。

回覆:Kyle 的帖子

唔多抵得,講到讀s 好似好光榮咁!我仔讀s 又點?我唔覺有咩光彩,屎唔屎上台攞大奬?這個FORUM 話就話特殊教育, 但好多正常仔阿媽流連, 夾硬話自己仔唔正常, 完全唔理特殊媽啲感受, 好多真是特殊兒既媽都睇到無癮, 走鬼晒.

回覆 Kyle 的帖子

我都睇到無心機
入s位仲有傷殘津貼,

回覆:apple~y 的帖子

打過乞次都可去醫院留醫㗎,不過要唔介意醫院啲惡菌噃。

回覆:Kyle 的帖子

出咗院還慶幸自己因乞池入院阻住個床位這個平靚正既決定無錯,還要推介俾識既朋友咁做相當正確,完全漠視隔離大把病人長期瞓醫院臥床,唔走得既感受。

引用:出咗院還慶幸自己因乞池入院阻住個床位這個

原帖由 Kyle 於 15-05-21 發表
出咗院還慶幸自己因乞池入院阻住個床位這個平靚正既決定無錯,還要推介俾識既朋友咁做相當正確,完全漠視隔 ...
所以就話入完s位進步好多,根本本身都唔差,入唔入s位,讀正常都會有大進步。

呢到好多miracle. 無端端話自己個仔嚴重,跟住過一陣又話做什麼密集治療就進步神速,我地一眾特殊兒媽就睇到眼突突,無聲出。

那些密集治療,正常仔根本唔洗,跟埋啲傻既嚟學把鬼?

有事既仔,你想做下難鬼密集治療就搞掂?想錯個心!

回覆:I位轉s位

如果s位真係咁好,講真,有幾多%s位讀完真係變正常。

自己正常話,不是s 位變出來。請大家不要再神化協康啲難鬼服務,好嘔下!

Jo3 發表於 15-5-20 17:10
「無社交無同齡刺激」,就係我家人最反對排S位的原因
那你要估計一下,小朋友是否配合得到主流的社交刺激。我個仔在上政府s位前,上了兩年的私人s位。當上第二年私人s位時,導師建議試主流幼稚園。當時滿心歡喜,替兒子報了主流幼稚園K1,班上之有5個人,可惜我個仔完全適應不到,令我萬分失望。唯有繼續上私人s位。之後,cac又叫我仔去做一次語言評估,說因輪候時間長,可能兒子已進步到不用上s位,所以再見一下小朋友。做完評估後,結果都是建議繼續輪候s位。終於輪到政府s位了,入學前面見時,導師話我仔冇野,但經過幼稚園一役,真的不敢返主流,放棄s位。入了政府s位後第二年,我忍不住問,我可返主流了嗎?導師說未可以,說若可以的話必定會建議我,不會唔出聲的,咁就讀左兩年。到今年我仔重讀k3,有好大的轉變,很有自信,幼稚園適應已沒問題,雖然冇咩意欲跟同學玩,但不抗拒。語言進步了許多。我相信是之前s位替兒子打好底,才有之後的大躍進。剛評估了可入主流小學,cac幫他排了政府pt,小學要st支援。上小學又是一大挑戰。

我想大部份家長都較抗拒入s位,很少會為貪圖福利而入,況且,都是由心理學家或醫生批的,不能隨意選擇。要轉I或E位,都要得到評估許可。的確有人入了去唔肯走,而且下午唔上堂去做其他服務,浪費資源,這些我不想評論。但最想強調的是,如有需要的話,真的不要介意入s位。

自閉是一個普系,由輕微到嚴重叫自閉症,有時的確難令人難以理解。一些所謂高功能的自閉,看似正常,有d仲好叻,其實都有一些看不到的障礙。在主流小學依然面對好多困難。

回覆 lulumelody 的帖子

我仔s位那年有約30個畢業,唔過10個評左有能力去主流1/3都無
你說得對先萬不要神化s位,s位不是神仙棒
只係小朋友情況差,主流幼稚園容不下的唯一容身之所
叫做無壓力

回覆:apple~y 的帖子

叫得輕微自閉不是入s 位話? 唔知個媽點樣chur 到個位來讀,俾人質疑,就賴是專業人士評既,唔關自己事,又去神化啲評估專業人士、醫生等⋯來美化自己的行為。

去正苦醫院大家都明個真實一面,我前排住過正苦,不幸地日日唔同醫生兼全部是細我幾個開的小妹妹或弟弟,大把新仔實習亂咁將病人舞左舞右,是否真是叫醫生、專業人士就等於有料?

有人話一個男人犯罪,警察只會從錢和女人兩個線索去查。

正常仔個媽都不會吼呢啲s 位,真是送都唔會要,特殊仔入咗個媽應該覺得不什光榮,但有啲媽卻當個位是寶,當殊榮咁款,我諗唔明個究竟,只可從錢方面去諗個明白。不是為福利,那為什麼?

引用:+本帖最後由+Kyle+於+15-5-21+15:39+編輯+\

有啲家長可能好窮,仔正常都要入s , 原因係個洗費平過用學券讀I ...
我都係咁諗,我寧願短幾年命都希望個女身體健康

引用:叫得輕微自閉不是入s+位話?+唔知個媽點樣c

叫得輕微自閉不是入s 位話? 唔知個媽點樣chur 到個位來讀,俾人質疑,就賴是專業人士評既,唔關自己事,又 ...
你點諗就點諗。你仲有咩屈住都可以繼續講。

不過我都會祝福你和你的孩子。

不再就此話題回覆。

每個sen小朋友都有各自的問題,外人係唔會知道,我諗家長俾子女入s應該是無奈多過光榮,打個乞次傷風都幾難要急診室收你入政府醫院。要照顧sen小朋友壓力好大,大家加油。

回覆:I位轉s位

乞次都要入急症室,當然講到自己就快死,點會咁坦白同人講乞次,要排九個鐘㗎喎!

評估有好多位走既,其實都好睇個媽點填份問卷。評既人亦唔同呢,有些cac 多人到,聽過有中心只花45 鐘在一個case到。同個媽自己當然覺得個仔有事才帶個仔去評估,聽聞有些評估員就算無事,點都送個自閉症譜系個診斷。唔通佢信自己果45 分鐘都唔信個家長講咩!我見有仔好差下都chur  到個I 位,唔入s 位。亦有仔正常過正常,chur 到個s 位。

奇怪我識既s 位家長用家,無人讚s 位㗎喎,讚的全在bk 這裏。可能用s位既目的根本不同吧!我們是無奈地入,期望s 位是神仙棒,人家是覺得抵讀卦。

‹ 上一主題|下一主題