用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣令小朋友自動自發每天練琴呢?
樓主: Cheungmaymay
go

怎樣令小朋友自動自發每天練琴呢? [複製鏈接]

AgapePa 發表於 14-5-15 12:26
彈了年半,即係4歲開始學, 太早了. 睇譜有點困難,
阿女5歲半開始學, 6個月巳經做到你講個Level  ( 合手弾 ...
現在發現4歲學係太早, 除非好規矩既小朋友。細囡4歲學, 真係教到miss都無晒氣, 阿大5歲幾至學, 阿sir鐘意到佢暈, 一講就明, 態度又好。其實, 當然真係驚輸在起跑線, 依家回頭望, 真係丟錢落咸水海。

回覆:怎樣令小朋友自動自發每天練琴呢?

可唔可以分段練,十五分鐘一段。得閒冇嘢做先練,只要練夠數就ok。

AgapePa 發表於 14-5-15 12:26
彈了年半,即係4歲開始學, 太早了. 睇譜有點困難,
阿女5歲半開始學, 6個月巳經做到你講個Level  ( 合手弾 ...
哈哈,佢冇心機睇譜,專心既話,其實彈得唔錯。佢嗰時想學打鼓,最後變學琴,當時佢都記到的,不過佢專注力一向好差,唔肯定定聽人講嘢。佢彈咗半年已開始雙手,學咗9個月開始練習一級比賽歌(要半年準備不停練習)。慢慢開始邁進2級了,只是若佢能用心點,應該會更好。但我哋唔急於完成,所以現在鬆了很多(K3有好多嘢要温習,又認字遊戲要寫出嚟,唔夠時間用)。

引用:可唔可以分段練,十五分鐘一段。得閒冇嘢做

我女除非去咗街, 否則都可以每日都練琴, 基本上佢都知道自己每日都要做, 就好似網上功課咁, 每日都係做完網上功課跟手彈琴.  不過彈得好唔好就另作別論喇, 有時彈一次就搞掂, 有時彈六七次都未得. 我女平均每日只練15-30 分鐘.

little_yolky 發表於 14-5-15 12:36
現在發現4歲學係太早, 除非好規矩既小朋友。細囡4歲學, 真係教到miss都無晒氣, 阿大5歲幾至學, 阿sir鐘意到 ...

咁有時睇吓遇唔遇到啱既老師,囡囡個老師一向教開細既小朋友(最細有3歲開始,但老師話個小朋友天份高),小女初上堂時係完全唔定,老師就用公仔教佢哋分左右,用啲小朋友喜歡既嘢嚟引度,我在旁一邊聽,見囡囡都OK。所以就算收費比琴行貴都會繼續跟老師學。

引用:+本帖最後由+yfchoy+於+14-5-15+15:10+編輯

yfchoy 發表於 14-5-15 15:09
咁有時睇吓遇唔遇到啱既老師,囡囡個老師一向教開細既小朋友(最細有3歲開始,但老師話個小朋友天份高),小 ...
天份嗎? 我兩個女肯定是沒有的了

Cheungmaymay 發表於 14-5-15 16:25
我都諗緊要不要換個老師
如揀學校一樣,唔一定要最好的老師,只需要一個最合適的老師。暫時我覺得現在的老師好適合。

little_yolky 發表於 14-5-15 16:25
天份嗎? 我兩個女肯定是沒有的了
我個女都冇架(老師都話佢係中上,因為太唔專心啦),所以我咪嘔血。

回覆:Cheungmaymay 的帖子

每天習慣定時練習,好似返家要做功課

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+14-05-14+發表初

原帖由 Cheungmaymay 於 14-05-14 發表
好擔心個琴就來變傢俬
如果佢唔肯學,我勸你唔好迫佢,否則你日後可能會好後悔

引用:Quote:原帖由+Cheungmaymay+於+14-05-14+發

回覆:yfchoy 的帖子

我都覺得遇到合適既老師好重要,我女之前係琴行學及上門學,都好分心,成日攪攪陣,激死老師。後來轉左去另一個老師屋企學,好乖,老師無投訴;而且有時無心機練琴時,我叫佢唔好學,佢就馬上練。雖然進度慢,但起碼會珍惜,佢怕老師唔教佢。

nieualma    發表於 14-5-16 10:41
yfchoy    發表於 14-5-16 09:47

回覆:怎樣令小朋友自動自發每天練琴呢?

試下揾D鋼琴表演機會,試過上台又喜歡的話,就會有推動力

引用:試下揾D鋼琴表演機會,試過上台又喜歡的話

引用:Quote:原帖由+twinsprimary+於+14-05-16+發

原帖由 Cheungmaymay 於 14-05-16 發表
阿女表演過,也參加過比賽,三級試是Merit成績。她說不想表演、比賽和考試,只是很喜歡鋼琴(我說過不學鋼 ...
同我個仔幾似,參加過grade 1 solo 有merit, grade 1 考試有丁, 但唔會主動練, 叫佢停學又唔肯,佢話佢係喜歡鋼琴的,但唔喜歡表演、比賽(所以grade 2 solo 今年沒有再參加),也叫我不要逼他每首歌彈到完美(其實連純熟也談不上)。所以現在也沒有再逼他,只提他"你成個星期也沒有練琴了", 他覺得唔好意思之下便去練一小時

引用:有興趣不用叫都會自動自覺,+否則,+迫都無用

原帖由 kp_sin2001 於 14-05-13 發表
有興趣不用叫都會自動自覺, 否則, 迫都無用, 就算練都不是上心嗰隻, 無感情可言 ...
.

全中·

‹ 上一主題|下一主題