用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 怎樣令小朋友自動自發每天練琴呢?
go

怎樣令小朋友自動自發每天練琴呢?

有興趣不用叫都會自動自覺, 否則, 迫都無用, 就算練都不是上心嗰隻, 無感情可言

回覆 Cheungmaymay 的帖子

不同性格小朋友要用不同方法。如果受讚賞的,找親朋幫手。如果受獎勵的,可以用增加遊戲時間交換。慢慢便會習慣練。不過以上方法不是每位家長認同,請自己決定。

回覆:怎樣令小朋友自動自發每天練琴呢?

自發即不需要強迫、不需要獎勵,自動自覺地去做。冇错,有興趣自然会做。興趣先、成功感、責任心……都是一些自發的條件。和老師傾吓,有經驗的老師会有方法引導小朋友興趣。當然家長、小朋友要尊師重導,合作練琴,老師方有心機教小朋友。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆:zitaeric 的帖子

Cheungmaymay 發表於 14-5-13 09:04
如上文

小朋友係咪自己想學琴架?

Cheungmaymay 發表於 14-5-13 09:04
如上文
夜晚發夢果陣, 佢就會自動自覺練琴

我小朋友想學琴, 在家會攞玩具琴彈。俾唔俾佢學好? 但我又怕要日日捉佢練琴。

回覆:hoihoima 的帖子

一系激發她的興趣,一系建立纪律,睇吓小朋友接受邊樣多d。

如上文
成為習慣,每曰必做,就算係hea住練都要,整整下佢情願係我未放工回到家前自己練左先,好過對住我....時練,因為我會彈佢唔岩音.

另外,如果佢鐘意挑戰,可以報啲比賽比佢玩,佢有目的地練琴比無目的好,因為無目標日日彈黎彈去唔知仲咩.

我個平時好懶, 唯一肯自動練的時間是有中文寫字, 因不想寫字就走去彈琴, 真是冇佢符

好難!試想一個幾歲大的小孩,每天孤單練琴至少半小時是何等枯燥!
我阿女每天都會彈琴,但會放在最後的選擇。期間若發現圖書會立刻放下鋼琴看書去也,駡她也不太好!

初期學唔好買琴, 日日去會所租琴, 係貴D,
但一定會專心練, 而且彈足30分鐘.
一開始就買琴, 個琴實変傢俬

引用:初期學唔好買琴,+日日去會所租琴,+係貴D,但

Cheungmaymay 發表於 14-5-14 19:17
好擔心個琴就來變傢俬
我就係嗰個學咗一個月就買咗座琴返嚟既癲人,仲要唔算係入門級。老師都叫我哋諗清楚先決定。已經年半時間了!雖然囡囡唔算自動自覺去練,不過頭一年俾我日日催谷既情況下,總算過了校際一級網琴比賽,亦冇拆老師招牌起碼攞個優異成績(老師話暫時未有人試過攞唔到)。但C6買琴既條件係一定要佢學到5級(不過佢又唔介意學得慢,不用一年一級,奇怪!),之後就隨囡囡喜歡(個琴係夠彈到程度)。

yfchoy 發表於 14-5-15 10:09
我就係嗰個學咗一個月就買咗座琴返嚟既癲人,仲要唔算係入門級。老師都叫我哋諗清楚先決定。已經年 ...
第六級會難好多, 小學生幾難做到一年一級.

AgapePa 發表於 14-5-15 10:31
第六級會難好多, 小學生幾難做到一年一級.
係呀,所以C6話5級以後會按照囡囡意願繼唔繼續,俾囡囡學琴既目的只係想佢陶冶性情,唔係要演奏俾人聽或當日後職業。有咩開心或唔開心,可以藉彈琴舒發吓,所以成話我唔好谷個囡每星期都完成練習歌,大前提係唔好令佢討厭。這兩個月因自己成日病和冇時間,聽佢彈既時候激到我死但我冇再好似以前咁不停要佢彈,雖然我唔太接受佢話完成練習,但換是我,其實以佢現在5歲半來說,要雙手彈唔同拍子和音(唔係一齊用同一手指彈)已經唔錯,但大前提我唔係要摧谷嗰隻。成個月無跟上堂,上兩星期發現到囡囡現在的手形已比以前好很多,起碼勉強算係靚手形。老師亦話佢有進步,咁我都唔敢再好似以前咁谷。尤其是9月讀小學,能否繼續學好睇囡囡會否討厭彈琴(怕弄巧反拙)。所以好同意樓上JM話好睇小朋友天份和興趣及主動性。

yfchoy 發表於 14-5-15 12:01
係呀,所以C6話5級以後會按照囡囡意願繼唔繼續,俾囡囡學琴既目的只係想佢陶冶性情,唔係要演奏俾人聽或當 ...

彈了年半,即係4歲開始學, 太早了. 睇譜有點困難,
阿女5歲半開始學, 6個月巳經做到你講個Level  ( 合手弾不同音和拍子), 但未算順