用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 堅真同St Clare's
go

堅真同St Clare's

邊間好d呢?大家會揀邊間?
St Clare's學術好似強d,但不能參加lucky draw.

回覆:堅真同St Clare's

R u a catholic or christian?  If u have no religion concern, then it depends if u want your girl strong in english.  st clare primary is strong in english.

而家堅真係咪上得番小學?前一排有d報導,吾係好清楚。

而家堅真同St Clare's都要interview先可上小學,但我相信基會都大。問過堅真校長,佢話只要meet到正常水平,大部份K3生真小都會收返。
我嘅concern係堅真全日vsSt Clare's pm. 同埋有真小offer後還可以參加大抽獎,而St Clare's就不可以。但個人本身又喜歡St Clare's係英小,同d學生都好乖。
煩惱中!

我地冇宗教concern

如果你好想大抽獎,網內又有超心儀學校,咁選堅真。

堅真是上大坑真光?果間真光和St Claire,其實好接近,整體學術可能好d d,之前有post討論過。大坑真光校園設施仲要優勝過St Claire,但英語可能吾及。

st clare 學術好好多,尤其英文,佢雖然話升小要評核過,但其實99%都收,只要你唔參加大抽獎,相反堅真要同大坑真爭升真小,大坑真就講明收番哂,但堅真唔係,如果你唁想升小要作戰,揀st clare有保障

據吾同數據,極其量兩間中學都係1B,叮噹碼頭,有d話St Claire係1C。

http://studyabroad.s-m-e.biz/香港中學banding例表/

利申:非兩間的家長

我女有坑真同st clare offer, 我掙扎左好耐。 近年數據的確真光好DD, 但讀中學是十年後的事, 好似變數好多。我又唔熟港島學校, 於是, 我問了幾個讀港島學校在港島成長的朋友, 大概問了五六個, 大部分在灣仔及中西區讀中學, 她們的答案一面倒傾向叫我選擇 st clare。

Thx all. 因為唔想放棄小一抽12網津校,應該會選真光。

引用:據吾同數據,極其量兩間中學都係1B,叮噹碼

原帖由 Jane1983 於 14-05-14 發表
據吾同數據,極其量兩間中學都係1B,叮噹碼頭,有d話St Claire係1C。

http://studyabroad.s-m-e.biz/香港 ...
呢個網仲講緊14分,似乎唔係好updated, 瑪利曼排第八十,仲低過好多而家band2, 3學校,哈哈!其實坊間排位唔係好信得過,反而bk中學版那個唔錯,最少有跟有據,有dse成績做support

st clare 英文好好多, totally agree

回覆:堅真同St Clare's

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2264159&extra=page%3D1
大坑真光和st clare成績都相當好,band1A/B/C其實是並非official數據,唔需要甘認真。我見大坑真光成績仲好過唔少一般認為係1A的學校。St Clare當然也相當唔錯。真光在港島有兩間中學,大坑是band 1英中,香港仔那間是band 2 中中,所以有些人會攪錯以為係講緊香港仔那間(前堅真)或且分開中英文部,但其實兩間學校是没有聯繫的

回覆 jenjenny 的帖子

吾系睇排名,系睇banding,無official data,呢個算較接近。
其實兩間都好好,樓主决定左就安樂啦!

回覆 jenjenny 的帖子

同意!

yubaba 發表於 14-5-14 23:39
我女有坑真同st clare offer, 我掙扎左好耐。 近年數據的確真光好DD, 但讀中學是十年後的事, 好似變數好多 ...
甘你最後揀左邊間?