用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學
go

嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學 [複製鏈接]

如題嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學,佢現中二日日掛住打機,話佢又話我煩,又成日講你再講就唔返學,佢重要話都時你會比差人拉你之馬,比佢激死,点算?唔通同學校講,又怕佢更反叛因佢是band1尾中學到時學校及其他人唔知点睇佢唉有冇個來人可比意見?
佢又不是唔讀書只是佢話中3先發力未遲,但成積一般,叫佢補習佢都去,只是打機系大前提,点算……

0    0    0    0

引用:如題嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學,佢現中

原帖由 Kenpleple 於 14-05-12 發表
如題嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學,佢現中二日日掛住打機,話佢又話我煩,又成日講你再講就唔返學,佢重要 ...
揾駐校社工,佢地多經驗

回覆 Kenpleple 的帖子

收左佢遊戲機.

sonkhl  會唔會定下怎樣才還給他,氣氛會好的?  發表於 14-5-13 10:49

Kenpleple 發表於 14-5-12 22:25
如題嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學,佢現中二日日掛住打機,話佢又話我煩,又成日講你再講就唔返學,佢重要 ...
十二,三歲的小朋友,正是青春反叛期,有這樣的情況,是相當正常的。很快,反叛期過之後,自然叛逆不再。

MM1155  agree  發表於 14-5-16 16:13

kaka1226 發表於 14-5-13 09:58

收左佢遊戲機.

我唔清楚小朋友同家長關係...
我補習時, 永遠同家長講, 電話, 遊戲機, 電腦, 可以"害" 左個小朋友.

kaka1226 發表於 14-5-13 16:54
我唔清楚小朋友同家長關係...
我補習時, 永遠同家長講, 電話, 遊戲機, 電腦, 可以"害" 左個小朋友.
記得幾年前有內地的博客講過,"天將降大任於斯人,必先盜其QQ,封其微博,收其電腦,奪其手機,所以專注學習,使其能不掛科也!"

回覆 王家爸爸 的帖子

是否應該從小做起,踏入青春期, 比較難...

王家爸爸  最好當然應該從小做起   發表於 14-5-14 17:40

我自小就唔俾阿仔玩遊戲機、電腦,一直到小六,點知一上中一就出事

個人覺得一味兒"禁"是沒大作用.  由其是男生.  
正直青春期, 到他大些才首次接觸到時, 果種心癮及引誘, 更是一發不可收拾.  
太強硬地"禁止"在家"玩", 他們會更好奇, 更會千方百計說謊去了街/朋友屋企/遲放學回家玩果1X分鐘.  

sonkhl  如果慢慢令到他不喜歡玩,就不是禁了.  發表於 14-5-16 12:29
王家爸爸  非常同意  發表於 14-5-15 11:50

我是火爆型家長.  恕我直言.
如果我孩子敢都講得出, 我會跟他說: "唔鍾意返就唔好返.  唔好叫我幫你請假或取醫生紙!!"  
孩子的責任, 是他自己承擔.  有些底線是要堅持, 一旦失收, 沒了原則, 父母都沒尊嚴, 日後他如何可聽教??  不是青春期大灑.
不喜不要插!!

Bluecat  非常贊同!  發表於 14-5-27 21:09
bb_2001  我都會咁同佢講。 父母的authority 去了那裡? 他憑甚麼可以說出另你傷心的說話?  發表於 14-5-17 09:41
sai1031  我都係咁話  發表於 14-5-16 16:29
王家爸爸  有道理!   發表於 14-5-16 15:25
sonkhl  贊同  發表於 14-5-16 12:32

回覆:嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學

同佢講,你唔番學要係屋企對住我!

annie40  good suggestion.  發表於 14-5-17 23:46
bb_2001  正! 被個like  你!  發表於 14-5-17 09:42
sai1031    發表於 14-5-16 16:38
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

依家此電子產品進化到沒完沒了.   由其是ON LINE GAME不斷推進更新, 不似之前X-BOX, PSP咁 一GAME玩完就停.  ON LINE GAME是追逐其進階度, 只要玩後, 千變萬化去更新層次刺激.  我曾在暑假期間, 作了一次測試, 讓家中孩子任意去玩, 看他是否有厭惡感??  測試結果是 : 同一遊戲, 不斷有新原素去刺激.  又有另一種遊戲GAME又熱爆, 根本是不停的慾望追求.  結果, 他是沒自制, 加上周邊FD/同學互捧, 最後, 都是我叫"STOP".  日後由我為主導去控制此GAME的玩樂時間.    全禁- 不可能.  管制 - 家長做得到.

王家爸爸  完全同意!  發表於 14-5-16 15:25

我一早訧同個仔講過,我知 你青春期有情緒 好難頂,但我到了;更年期仲難頂,所以大家唯有忍耐大家.
青春期VS  更年期
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

依輩孩子往往以"自殺"為擋箭牌而令父母本來生懼.   無異有些家長的確在反叛期時對孩子太嚴苛或不了解, 而令大家後悔終生.
但對於大部分的中庸家長, 又怕是怪獸, 又怕是直昇機, 在管教上時, 太多顧累更令我們生壓.

經濟封鎖怕仲大鑊, 佢地唔知點....會俾人引誘左出去.  惟1方法, 都是引回他回家, 雖然勞氣些, 但始終家長可以見到佢做緊咩??

引用:經濟封鎖怕仲大鑊,+佢地唔知點....會俾人引

原帖由 黃巴士 於 14-05-17 發表
經濟封鎖怕仲大鑊, 佢地唔知點....會俾人引誘左出去.  惟1方法, 都是引回他回家, 雖然勞氣些, 但始終家長可 ...
道高一尺,魔高一丈。如果孩子決意把自己生命浪費,他們一定有辦法。

黃巴士  有時見依果年紀的青少年很迷惘,很大多數都不至壞。但在引誘下,有時自己都唔知自己做緊咩?  發表於 14-5-17 22:21
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

父母跟teenagers孩子相處是門大學問,沒有特定方程式,父母做的,完全無錯,只是如果能提升溝通技巧,效果會更好。

大部份尋死的人,是衝動居多,根本不是真的想死的。時常把「尋死」掛在嘴邊的,不是衝動派,而是抱怨派,這類人「尋死」的機會很低,一般活得更長命。

另一類是「默然」,把事情想也想,又再想又想,想進了死胡同,把「解決」來解決不了的事。

黃巴士  agreed  發表於 14-5-18 14:52
‹ 上一主題|下一主題