用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學
樓主: Kenpleple
go

嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學 [複製鏈接]

回覆:嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學

回覆:黃巴士 的帖子

我覺得你先要有底線, 同佢約法三章 : 例如

1.  "科科合格'
2.  "交齊功課"
3.  "準時返學放學"
4.  "無老師打俾我投訴你"
5.  " 晚晚練........ 等

做到哂以上你就可以俾佢晚晚打機 XX 小時...(大家都同意的時間啦)

以上的佢真係做到哂時, 你又要做到喎
當佢打機未夠鐘時千萬唔好哦佢囉..

在我眼中佢地真係未算好壞, 只因身邊同學個個都係打機王,
男仔都要有朋友的, 同女仔D 晚晚 WHATSPP / FB 都係同因由的.
是朋輩發展的必經階段....

另一方面, 星期六日放假你就多D 捉佢出街,
投其所好睇場戲又好, 游下水行下山又好,
就算陪佢去睇下打機專用HEADPHONE/MOUSE 都好,
我好多時就話自己腰骨痛,  叫佢陪我去SUPERMARKET 拎米拎油...

總之, 我經驗係 :
佢唔對住部電腦先會聽到我講嘢,  (平時佢打緊機時你真係慳返D氣啦)
在街大家心情都好時, 我就問兩三句中三想揀咩科呀,
大學想讀咩呀...不過都係兩三句好啦..

我個仔出到街 (只要唔對住部腦) 佢係會講返好多學校&同學事俾我聽的.記住佢講咩都要聽聽聽, 笑下佢.... 千祈唔好下下啄死佢,
要KEEP 返同佢有計傾,  呢個 POINT 好重要的

其實我細仔情況同我大女差不多, 係呢個階段都係有團火在身的.
阿仔用電腦仲易攪D囉, 想當年我大女拎住部手提電話陪我睇戲都無心機的.

~ 總之青春期時不要同佢硬對硬,  但你亦唔可以 "無底線"  ~

如佢對我講 "你再煩我唔返學" 呢D說話, 我應該唔會即時爆佢, (佢爆時你要忍一忍)
但過後我一定捉返佢講 : 你呢D 說話 HURT到我囉,

希望以上分享幫到你.  

囝囝mama    發表於 14-5-18 22:27
cowboymama  very good tips!  發表於 14-5-18 20:41
黃巴士    發表於 14-5-18 14:50

waiwai1224 發表於 14-5-18 11:20
如果小朋友比你話完會驚都好,有d一句你話ga,就走左去,唔見人幾日,做家長既都唔知嬲好定驚好

...
話時話,雖然是走了出去幾天,但回來後,他才体会在家千日好。

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+14-5-16+13:33+編輯

原帖由 黃巴士 於 14-05-16 發表

我是火爆型家長.  恕我直言.
我都係

引用:+本帖最後由+Marco-ma+於+14-5-18+14:54+編

原帖由 Marco-ma 於 14-05-18 發表

我覺得你先要有底線, 同佢約法三章 : 例如
謝謝,各位家長分享,我想我大前提還是保持良好關係這樣會好啲 , 大家一起為仔女加油

回覆:嗰仔成日威脅我如煩佢就唔返學

由頭來過!

引用:由頭來過! +

原帖由 skkeung 於 14-05-19 發表
由頭來過!
系吖。因為我覺得溝通最近要。

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+14-05-19+發表由

原帖由 Kenpleple 於 14-05-19 發表
系吖。因為我覺得溝通最近要。
系吖。因為我覺得溝通最緊要。

回覆:Kenpleple 的帖子

對,大家關系好,你囝仔信你,乜都易傾。
愛打機,沉迷,也難馬上改正。

我有個成人個案,他放棄了過千萬年薪提早退休,之後突然迷上電玩,每年花上幾十萬在網絡遊戲,已經兩年有多了。連一可說是事業有成(因為過去努力)的成年人,迷上了也不能抽離。

建議可試試:
約法三章
1)每天可給他一小時到三幾小時打機、fb、whatapp、social networking⋯等等。放假時間可多一些。你幫他定時間表,但定了時間,必須嚴格執行。
2)   其他時間必須讀書、做網上功課(在大廳做)、或睇課外書。收起手機、電腦在廳中。
3)補習可免,更無王管又花時間,你花大幾千錢元買補充練習、補充課本、video⋯等等
4)關系良好時漸漸把1)時間縮短,換成做運動,如買個sports game wii之類的電視遊戲。
5)最後更有紀律時再平衡一下1)、2)、3)

希望能幫你孩子。

回覆:zooweemama 的帖子

唉!1) 2) 可能可實行,3) 我家公子從小都不肯做補充,現在更無可能,功課也常欠,只能靠補習社迫他❨仲係得一個老師肯跟❩補習係依賴,但對唔自覺學生好過無,總算在這段時間比人迫到,他做練習必飛走晒long question, 又拖時間,仲難攪過d小學生,經常超時

約法三章只能對P6以下的小朋友有用。上到中學,你逼唔到他做他不想做的,也阻止唔到他想做的。乜野規矩限制如同虛設,你有你一廂情願定囉,他有他態度照舊。

引用:約法三章只能對P6以下的小朋友有用。上到中

原帖由 Yanamami 於 14-05-21 發表
約法三章只能對P6以下的小朋友有用。上到中學,你逼唔到他做他不想做的,也阻止唔到他想做的。乜野規矩限制 ...

完全同意。

Yanamami  有時家長真喺老鼠拉龜。。。軟又唔系,硬又唔得。  發表於 14-5-21 11:12

Yanamami 發表於 14-5-21 09:04
約法三章只能對P6以下的小朋友有用。上到中學,你逼唔到他做他不想做的,也阻止唔到他想做的。乜野規矩限制 ...

同意!! 以前定的協議, 隨著他們長大, 都被慢慢衝破及突圍防線.  什麼規舉限制, 都漸失手.  日日對住部手機"篤篤篤".....  

Yanamami 發表於 14-5-21 09:04

都唔係嘅... 

大咗可能條底線要再 set 過去佢果邊多d ,
但我覺得點都有d阻嚇性的, 就算是怕我煩都好

回覆 awah112 的帖子

awah112, 看完你post出來內容. 我今早嘗試問仔仔, 他平時打機感覺怎樣, 問下他同咩人打機. 因他是打online games 的, 平時他每日大約打30-45mins.  有沒有同學一起打? 打機時會講什麼 ? 他聽見我問這問題, 他很樂意的講給我知. 其實平時仔仔都會很多野會講比我知. 學校, 同學.的趣事. 但講打機真的是第一次. 其實感覺真的很好

仔仔很快就要升上中學, 快到反叛期, 我真的不希望慢慢他不再喜歡跟我說話. 我希望可以趁現在可以溶入他的世界. 了解一下他們的玩意. :momday:

‹ 上一主題|下一主題