用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖瑪大同聖公會點揀呢?
go

聖瑪大同聖公會點揀呢?

收到聖瑪大call waiting, 應唔應該放棄聖公會offer 呢?誠心請教…

回覆:MiiL 的帖子

甘你是什麼教徒?如沒有宗教信仰,我會㨂聖公會

兩間都無小學....當然SKH高d ~~~

引用:收到聖瑪大call+waiting,+應唔應該放棄聖公

原帖由 MiiL 於 14-05-12 發表
收到聖瑪大call waiting, 應唔應該放棄聖公會offer 呢?誠心請教…
女仔聖瑪,男仔聖公會

回覆:聖瑪大同聖公會點揀呢?

點解呢?好多人又讚聖瑪大考小學成績亦不俗,其實兩者學習氣氛有什麽分別呢?十五十六....

回覆:MiiL 的帖子

幾時收到call?

MiiL 發表於 14-5-13 01:54
點解呢?好多人又讚聖瑪大考小學成績亦不俗,其實兩者學習氣氛有什麽分別呢?十五十六....
  ...

你可以參考下聖公會/聖大網頁...入面有升小結果可以參考
聖公會入直資/私小比例好大...聖大以派位為主...目標唔同
表面去睇...聖公會學生家庭背景更優
要小心去睇...派位係依居住地區/計分...派位好同幼稚園無太大關係
叩門位才可以反映認受性....只係得少數位 ~~~

唔明坊間經常提及 男孩子入聖公會較優
相信同SPCC/DBS有關吧...但我相信同家庭背景更有關係

兩間既女孩子都無直屬小學...更唔明升小有何分別
SPCPS...MPS...SFCS....都係女津小....都係依居住地區/計分 去派位~~~

btw...兩間幼稚園都係港島區熱門KG ~~~

Both is gd kindergarten

回覆:聖瑪大同聖公會點揀呢

Skh