用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 請問有冇姊妹知道,禧年小學呈分分數得89分, 是band2嗎? ...
go

請問有冇姊妹知道,禧年小學呈分分數得89分, 是band2嗎?

如題, 好擔心。

醒目開學勳章

其實係唔知,  係好多 unknown factors 係同我都唔知, 所以Band 幾真係好難講.

如果你小朋友今年係小五, 就要睇今年小六畢業生考分班試D成績, 全級名次, 視藝真實分數...

但如果單看分數, 89分是否高危?

醒目開學勳章

高危?  89分都好高分啦, 一定唔會係 BAND 3.

如果是BAND1尾, BAND2頭的話, 都好煩囉。 所以想知道過往禧年呈分數, 按分數先打個抵。邊緣人好煩呀!

其實禧年呈上去的分數, 是不是中英數常同聖經?? 好似有D學校是呈音樂及視藝的

醒目開學勳章

小五同小六家長會已經講過各科比例, 其實你可以問下班主任, 實際音樂同視藝呈左幾多分.

樓主,

如果你的小朋友是小五生,呈分試應該是最後一次考試。如果你小朋友是應屆小六生,班主任應該已經大致告訴你小朋友的banding。更何況一次呈分不可作準,仲有得追,如果兩次失手就煩D。
囡囡媽

醒目開學勳章

囡囡媽 發表於 14-5-16 21:37
樓主,

如果你的小朋友是小五生,呈分試應該是最後一次考試。如果你小朋友是應屆小六生,班主任應該已經大 ...
如果兩次失手就煩D  <--- 如果呈分試果次考試平均分係 89, 可能考3十幾或者4十幾, 不過其他時考試就 2十幾, 咁我都唔知算唔算失手?

其實我都問過好多人,派位主要按全級名次,加上是要看前兩屆的學兄學姐的中一入學派位試的成績,很多人說是將學生分3個BANDING, 即BAND 1是33%, BAND 2是34%和BAND 3是33%, 但會按不同學校的實力去調節BANDING的比重, 所以先想知道究竟禧年近年派BAND1中學的學生比重有多少。

引用:如題,+好擔心。

囡囡係今年6年級, 89分是之前的呈分.... 最後個次我估都差不多。

因為好多家長話禧年D老師與家長商量小朋友選校比較保守, 所以很擔心。

km1357  最後你揀邊間做第一志願?  發表於 14-6-30 11:33

回覆:請問有冇姊妹知道,禧年小學呈分分數得89分, 是band2嗎

題外話:禧年係咪有用 i pad上堂??