用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田碧濤真理浸信會
go

沙田碧濤真理浸信會 [複製鏈接]

有冇家長講下呢間中英文課程,功課量,老師有愛心與否,能訓練学生信心及禮貌等?謝謝
   1    0    0    0

回覆:沙田碧濤真理浸信會

我都想知

any comments please

我都想知,有無家長可以幫忙答?

我都一路想知,嗰通依間學校嘅家長唔上網

回覆:zephyrchuwong 的帖子

我小朋友讀緊N班,老師幾好,都有不少親子功課,N班教A至Z, 中文就認了幾個字,例給手口水。茶點好豐富。小朋友返學都好開心,校舍不算大亦不算細。辦學團體每月都會舉辦育兒講座,校車路線都好多。

引用:我小朋友讀緊N班,老師幾好,都有不少親子

原帖由 kikimimi 於 14-05-20 發表
我小朋友讀緊N班,老師幾好,都有不少親子功課,N班教A至Z, 中文就認了幾個字,例給手口水。茶點好豐富。小 ...
咁你會原校升k 嗎……

回覆:reneemama0118 的帖子

唔會喇,一早決定轉去九龍讀

我仔仔係碧濤N班, 依家都煩惱緊K1轉唔轉. 我仔仔其實讀得好開心, 對學校已經好有歸屬感, 但對於兩歲班的小朋友而言, 我覺得有些親子功課實在比較煩複. 仲有每週嘅閱讀報告, 雖然不是一定要做, 但我們都做了.

回覆:ninanana 的帖子

係喎...N班的功課都不少...我都交唔足...有時遲交

回覆 kikimimi 的帖子

九龍學校係咪真係咁好一定要轉? 我仔仔K1有一間收咗, 一間waiing... 佢依家咁開心, 驚佢轉咗會唔適應, 可以俾D意見嗎?

我女都係呢間而加讀緊 N class, 佢返學好開心好有歸屬感. 獨立左好多. 我都認同功課N班來說比較煩複 好多親子野做 而且好多時要晒相貼相搵資料. 但係呀女又讀得好好 成日主動話要做功課. 同區都有禾輋救世軍,平安福音,恩典收左讀K1. 不過我都係決定比呀女原校升K1了. 最主要呀女享受在這裡返學, 佢享受先會有心機去學習. 老師及校內嬸嬸都有愛心.

回覆:ninanana 的帖子

我小朋友係細仔,上年11月才返學,不夠就有另外學校收K1。當時返碧濤只有1個月,未有對學校有特別好感,只不過喜歡另一間學校校舍大同每日都有Net的英文堂,故沒有於碧濤留位。其實除了戶外走動地方細外,碧濤都唔錯,課程於學卷學校算深。茶點費雖然較貴,但已包每月生日會,比較過其他學校,茶點較豐富及多樣化

如果是根德園vs碧濤又會怎樣取捨?

回覆 ninanana 的帖子

兩間完全totally different wor. 根德園係傳統學校 課程讀高一班的 homework好多 我朋友個仔今年K3 grad. 自行扣門沙田石門王錦輝小學 failed. 而九龍塘宣道收左.
至於碧濤係活動教學, 論名氣一定唔夠根德啦, 但係小朋友返學開心無禁大pressure. 睇你自己取捨
‹ 上一主題|下一主題