用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網家長入嚟傾下啦!
樓主: rickyhwc
go

62網家長入嚟傾下啦!   [複製鏈接]

爸媽門, 我聽到一額汗, 如果真係派到三寶真係唔知點算好!!!

回覆:62網家長入嚟傾下啦!

所以一定要考私小做backup! 我身邊識嘅第二志願放何小、柴天都唔入,自己就好好彩派到第一志願

小B, 你要乖乖咁喺媽咪肚裡面, 我地就快可以一齊睇奧運喇

rickyhwc 發表於 14-6-9 15:17
爸媽門, 我聽到一額汗, 如果真係派到三寶真係唔知點算好!!!

如果閣下孩子本身超曬班, 只輸運氣. 抽輸了, 你又不介意.
太可照讀, 之後輕輕鬆鬆努力橫掃學界大部份獎狀.
說不定三寶其中一間幫你立字立石, 受學第學妹歌頌.

這網不是很多網友引述很多萬中無一的神奇事跡嗎? 不是無可能的.

大家好!
我今年9月要填小一入學, 見到大家的留言都好擔心~
本身爸爸係柴天舊生, 有20分,
但我心意係想亞仔讀荃基, 因係小班教學, 見佢中學派位唔錯
但荃基只得15分, 機會好微

大家覺得柴天小學好唔好, 派位, 學風~
我諗緊好冇駁, 選荃基, 但如果唔入又冇得返轉頭讀柴天
定係一心選柴天, 好呢~~頭痛

引用:大家好!我今年9月要填小一入學,+見到大家的

原帖由 cc0402 於 14-06-09 發表
大家好!
唔好博! 荃基好多20分的人揀,第一輪一定冇份! 擔心大半年大抽獎,只博荃基,好唔抵! 唔係荃基唔好, 只不過荃基小班教學,即學位少,加上今年已經戰況激烈,下年更加唔敢想像,如20分柴天,第一輪入到都有6,70%!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

多謝回覆~
那怕第二輪大抽獎, 抽唔中, 要荃基扣門又唔收,仲 要冇埋柴天個位

剛派位係2008年出世小朋友, 戰況都好激烈,
9月來緊係2009年出世的小朋友, 出生率高左, 戰況越來越嚴峻

cc0402 發表於 14-6-9 16:30
大家好!

先了解自己優勢, 例如爸爸係舊生,
再評估自己孩子戰績(K3上學期及前成績, 校外比賽戰績).
校外比賽起碼在一些大賽每年取下一,兩個大獎/幾廿個邊皮獎啦.

如果本身戰績厚, 頭痛條毛咩, 頂多煩少少叩門.
一定無問題. 不要做驚弓之鳥.

如果本身已經差, 又是N無人士, 全心全意大抽獎啦
反正無野可以輸.

如果本身成績半紅不黑就先要少少擔心, 進取少少啦.
做盡所有野. 之前去曬所有開放日, 叫學校寫定推薦信 ...
總之你諗到咩好野就盡做啦.

我個仔N無, 越諗越驚, 諗諗下要考慮直資/私小? 爸媽門有冇好介紹?

九龍塘小學大家有冇意見?

回覆 梵高 的帖子

多謝回覆,

我小朋友呢家K2都冇咩成績可參考, 又係N冇獎人仕,

睇黎我都係選柴天…..,

至怕到時荃基又唔收, 柴天又冇位, 兩頭唔到岸, 我老公一定埋怨我

其實我老公讚成佢讀柴天,

佢三個侄仔囡, 早48年前都係讀柴天小學畢業,

現在一個考到可風現在讀醫科一年級, 一個考到李城壁中學後,再理工畢業,

一個考到何傳耀現在讀中四….

rickyhwc 發表於 14-6-9 17:39
我個仔N無, 越諗越驚, 諗諗下要考慮直資/私小? 爸媽門有冇好介紹?

九龍塘小學大家有冇意見?  ...
今年近千人去IN, 下年呢 ..... ???
假設大家實力相差不遠, 如果父母是專業人士還好少少, 祝君好運.

回覆:van23 的帖子

請問柴天是否1-4年级除了英文科都是用國語教

引用:+本帖最後由+cc0402+於+14-6-9+17:54+編輯+

原帖由 cc0402 於 14-06-09 發表

回覆 梵高 的帖子
我會建議首輪選柴天,20分機會好大,我今年放海官小第一,荃天第二,何傳耀第三

回覆 暈暈地 的帖子

應該唔會全用普通話上堂掛

回覆:62網家長入嚟傾下啦!

請問思源係咪都算二線?  thx

回覆:暈暈地 的帖子

今個星期六柴天有座談會, 要去了解下.....我想請教一下, 如果第一揀石鐘山, 第二揀柴天, 第三揀荃天會否隱陣些呢?

回覆:pigpig25 的帖子

有個朋友告訴我她的朋友的小孩今年竟然第六志願入思源, 究竟有可能嗎? 以我所知思源應該係一線小學,但當然冇浸聯咁熱門....

MAYANGUSPO  又拎張選校表出黎晒下命先, 叫佢唔好講咁多...  發表於 14-6-11 13:12
sviolent  你朋友個case仲怪過我朋友嗰個  發表於 14-6-10 10:39
sviolent  你朋友個case仲怪過我朋友嗰個  發表於 14-6-10 10:39

引用:有個朋友告訴我她的朋友的小孩今年竟然第六

原帖由 123914BB 於 14-06-10 發表
有個朋友告訴我她的朋友的小孩今年竟然第六志願入思源, 究竟有可能嗎? 以我所知思源應該係一線小學,但當然 ...
冇可能啦. 我攞註册証時聽到好多家長揀思源, 應該擺第2都唔入.

123914BB 發表於 14-6-10 10:14
今個星期六柴天有座談會, 要去了解下.....我想請教一下, 如果第一揀石鐘山, 第二揀柴天, 第三揀荃天會否隱 ...
如果石小唔得, 有冇兩手準備先? 下年又系幾百人vs70個位 + 叩門位10個

了解下全區有邊間111先可以叩門, 邊間唔洗再選擇好D. 近年好多好吋玩111先可叩門.
‹ 上一主題|下一主題