用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請教: 校服下半身 [複製鏈接]

各位真道家長你們好, 很高興今年小女可以加入這個大家庭.上星期六去了迎新, 並訂了幾件POLO恤校服.
不過關於下半身還是想請教一下:

1)LEGGING/緊身褲(UNIQLO果種)可唔可以著?
2)如果要著裙, 有無咩限制? 長? 短?
3)鞋有沒有規定?

先謝謝解答.

2    0    0    0

回覆 can1001 的帖子

印象中, 入讀前學校會派一份資料, 內裡應包括了有關的Dress Code. 不知是否現仍未派呢? 你可直接致電學校查問啊!

不可LEGGING/緊身褲/牛仔褲, 要淨色褲, 卡其色和藍色最好
著裙可以, 但不太方便亦極少數同學著

普通波鞋便可上學

引用:回覆+can1001+的帖子 印象中,+入讀前學校

原帖由 YanKanMom 於 14-05-12 發表
回覆 can1001 的帖子

印象中, 入讀前學校會派一份資料, 內裡應包括了有關的Dress Code. 不知是否現仍未派 ...
請問你小朋友著邊個碼上身,大約幾高,學校訂嘅上身會縮水嗎?我女現在122cm高,3碼到9月怕會細,4碼又好似大咗d咁。

回覆 ozoz 的帖子

大的約140cm, 小的約136cm. 兩個都穿size 5,因細的那個較大的胖.其實size4也可穿的,size5則鬆身些舒服些.另工人姐姐話洗後(放洗衣機)也不會縮水.

引用:回覆+ozoz+的帖子 大的約140cm,+小的約136

原帖由 YanKanMom 於 14-05-15 發表
回覆 ozoz 的帖子

大的約140cm, 小的約136cm. 兩個都穿size 5,因細的那個較大的胖.其實size4也可穿的,siz ...
謝謝,咁我買幾件size 3, 幾件4就啱。

謝謝解答

我買最細碼咋,我個囡係豆釘,身高107咋

回覆 YanKanMom 的帖子

未派啊~打電話問又好似唔係幾好意思, 有排都未開學嘛...

The school have a notice in the website about the uniform for the new student.

回覆 Rachelmummy2008 的帖子

thx, I just read that too.真係好自由的一間學校~

想問下卡奇色是不是好似比米白色深少少???
買左類似米白色同藍色的布質褲。
米白色的褲因女仔款有少少花邊,可以嗎?

回覆:請教: 校服下半身

阿囡今年二年班,平時去開早會,有見過著粉紅、綠、黑、紅!亦唔見有人捉,不過主力都係深藍同卡其居多,卡其色就深、淺都得!

反而想問, 書包有無限制?

書包淨色, 份指引咁寫

回覆 wfamily2003 的帖子

多謝你的回覆,咁阿囡有褲著喇(微笑中)。

其實書包都無限制的...基本上係什麼的書包都可以, 但一定要背包的...
裙就盡是不要, 因怕不方便...如真的想著, 裙褲代春吧.
其實polo T不一定要學校的, 外面街的都可以...紅, 黃, 藍, 綠, 白, 粉, 紫都無所謂的.
波鞋就是波鞋就可以,
褲就卡其及藍色為主, 其他都盡量不要, 但不可jeans and leggings.

回覆:請教: 校服下半身

老實講,leggings 都見有同學仔着,尤其高年班,不過牛仔褲就一個都唔見!

回覆:YanKanMom 的帖子

我個女超過140cm,但不肥,我度她的胸圍65cm,而衫長52cm已免強蓋過pat pat,所以我訂了3碼,係唔係訂細左?

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

引用:我個女超過140cm,但不肥,我度她的胸圍65c

原帖由 yuenwa 於 14-07-13 發表
我個女超過140cm,但不肥,我度她的胸圍65cm,而衫長52cm已免強蓋過pat pat,所以我訂了3碼,係唔係訂細左 ...
太細了,我囡上年12x cm都訂3號

‹ 上一主題|下一主題