用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Galilee GIS 何文田
樓主: queenie123456q
go

Galilee GIS 何文田 [複製鏈接]

我去完visit day都決定唔apply GIS了,地方太細,感覺很焗促,洗手間同d課室太接近,個hall兼playground太細又接近樓梯,個outdoor......如果international stream,冇繁體字學,要俾錢加鐘, 如果local stream就冇普通話學,又係要加鐘,大多數kg係學繁體又有英普,不用加錢,所以不考慮了

回覆 gillielam 的帖子

你係唔係上星期六1點半的school visit? 如果係,我地應該碰過面,我的仔係坐單車嗰位

sunnymama2 發表於 14-6-24 09:27
回覆 gillielam 的帖子

你係唔係上星期六1點半的school visit? 如果係,我地應該碰過面,我的仔係坐單車嗰 ...
我係2點半的

引用:點算,老公去完school+visit,話唔想俾阿仔

原帖由 sunnymama2 於 14-06-23 發表
點算,老公去完school visit,話唔想俾阿仔讀GIS. 佢話
1. 課室有油漆味,對身體唔好
2. 要行樓梯,驚阿仔 ...
我老公都有話油漆味,但我諗去到九月會散。

鐵欄問題我無留意,你可同學校反映。

樓梯好多間幼稚園都有eg劍鳴,我自己唔覺係大問題.....

回覆:liliankaykay 的帖子

不過劍鳴嘅樓梯好似唔係playground旁。但我想可向校方反映,應該可改善。

校園都唔算好細,我讀緊個間仲細。香港寸金尺土。😁

不過我都考慮緊。

引用:我問咗因為校巴關係,K1上午班返0845-1145

原帖由 okdilys 於 14-06-18 發表
我問咗因為校巴關係,K1上午班返0845-1145, 遲啲仲好!
想問你是否問左校巴詳情?例如校巴公司講唔講到邊區幾點上車?每次交費要交幾多個月? 幾時要confirm等等 ?

我問學校咋, 冇問校巴公司,不過學校話再有詳情就會公佈。

新校一定有油漆味,希望快D散倒。不過我諗裝修一間幼稚園應該好嚴格,一定要過教育局果關,所以設計應該合規格!

回覆:sunnymama2 的帖子

新校有油漆味都正常丫,到九月開學就散喇。其实好多學校都有樓梯,呢度又小班教学,相信老師們能看顧好小朋友,都唔擔心。況且呢間學校有商有量,有乜反映下都應該改善到,我個人認為都冇問題。

引用:新校有油漆味都正常丫,到九月開學就散喇。

原帖由 Graceloveliest 於 14-06-25 發表
新校有油漆味都正常丫,到九月開學就散喇。其实好多學校都有樓梯,呢度又小班教学,相信老師們能看顧好小朋 ...
無錯!剛剛我對Summer camp有疑問,佢好周到咁答覆同follow up! Excellent!

引用:我去完visit+day都決定唔apply+GIS了,地方

原帖由 gillielam 於 14-06-24 發表
我去完visit day都決定唔apply GIS了,地方太細,感覺很焗促,洗手間同d課室太接近,個hall兼playground太 ...
Galilee都唔算細啦,同埋你講嗰D粵普英都有得讀嗰種學校應該係唔正中嘅Internation School,因為變相學英文時間少左,三種語言都只係學到dd,好似CIS嗰類正中International School其實都係得英普!我就寧願佢打好英文個基礎先!

回覆:Galilee GIS 何文田

今日第一日番Summer camp,覺得學校好鼓勵獨立。接到schedule 有show and tell....雖然唔知兩歲幾識show and tell乜野,但都期待同覺得好玩。

可能我番平日,好少人。1:6左右。

liliankaykay 發表於 14-7-2 15:26
今日第一日番Summer camp,覺得學校好鼓勵獨立。接到schedule 有show and tell....雖然唔知兩歲幾識show an ...
阿仔番星期六,可以講吓點樣鼓勵獨立嗎? 阿仔的main weakness 係唔好痴身,希望可以幫到佢。

引用:Quote:liliankaykay+發表於+14-7-2+15:26+

原帖由 sunnymama2 於 14-07-02 發表
阿仔番星期六,可以講吓點樣鼓勵獨立嗎? 阿仔的main weakness 係唔好痴身,希望可以幫到佢。 ...
我個囡同你個仔的main weakness一樣!學校無用甚麼特別方法,只係一開始就話希望小朋友可以獨立上堂,然後話班中一兩個小朋友(可能已上過playgroup,仲細我女好多)都自己上堂。我見到真係,五六個小朋友只有三個家長。副校話當然慢慢黎,step by step。我星期五會再上,再update你。今日放學我女已唔肯走,話好鍾意番學(佢上另一個playgroup,知道佢鍾意上但從來無咁講過)。最後學校派左個summer camp schedule ,節目好豐富!

liliankaykay 發表於 14-7-2 17:15
我個囡同你個仔的main weakness一樣!學校無用甚麼特別方法,只係一開始就話希望小朋友可以獨立上堂,然後 ...
唔該你呀! 我仔仔每次去playgroup 都會先喊10分鐘,之後先calm down,希望GIS有辦法令仔仔鐘意間學校。

各位需要仔女乘校車嘅家長快啲上GIS個網址填request form喇!

引用:各位需要仔女乘校車嘅家長快啲上GIS個網址

原帖由 okdilys 於 14-07-02 發表
各位需要仔女乘校車嘅家長快啲上GIS個網址填request form喇!
多謝提醒!已fax bus service form !

引用:Quote:liliankaykay+發表於+14-7-2+17:15+

原帖由 sunnymama2 於 14-07-02 發表
唔該你呀! 我仔仔每次去playgroup 都會先喊10分鐘,之後先calm down,希望GIS有辦法令仔仔鐘意間學校。 ...
今日Summer camp第二堂, 除左我之外得番一個家長咋....,我嘗試離開個女幾分鐘,但佢最後都係嗌住媽媽搵番我,相信要俾多d時間。但副校話最緊要佢鍾意呢度,在這個環境同人feel comfortable就ok。佢讚我個女肯同Net 老師講野( even係Cantonese)。應該好快可以適應呢度。

liliankaykay 發表於 14-7-4 12:49
今日Summer camp第二堂, 除左我之外得番一個家長咋....,我嘗試離開個女幾分鐘,但佢最後都係嗌住媽媽搵番 ...
你囡囡識聽英文嗎? 我仔唔識,因為屋企全廣東話,所以驚佢唔鐘意上英文

引用:Quote:liliankaykay+發表於+14-7-4+12:49+

原帖由 sunnymama2 於 14-07-04 發表
你囡囡識聽英文嗎? 我仔唔識,因為屋企全廣東話,所以驚佢唔鐘意上英文
我囡都唔係好識聽英文,尤其係NET,因佢有少少怕外國人的。我都擔心呀因為佢將會上international stream。我女只識一d簡單指令例如clean up, let's go,同埋一些水果、動物、顏色的英文名詞。上一堂我都意識到呢個問題,所以我响堂上同平日開始用雙語教佢,講完廣東話再講英文,平時教定佢一d簡單英文指令同對話。老師聽到佢講都有讚佢叻叻!你上左堂就會知點教佢架喇!

‹ 上一主題|下一主題