用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問私人學鋼琴同小學音樂堂嘅內容/成績有冇好大關係? ...
go

請問私人學鋼琴同小學音樂堂嘅內容/成績有冇好大關係?

小朋友唔鐘意練琴, 如果唔學唔知會唔會影響佢小學音樂堂成績?

我女學校都係吓歌, 考吓樂理咁啫, 識彈琴都唔代表唱歌會好聽, 學樂器或者對學理部份有啲幫助啩.

引用:小朋友唔鐘意練琴,+如果唔學唔知會唔會影響

原帖由 renielo 於 14-05-12 發表
小朋友唔鐘意練琴, 如果唔學唔知會唔會影響佢小學音樂堂成績?
其實唔一定要學鋼琴,問下小朋友想學咩樂器,比佢自己揀,有學樂器,對校內樂理方面一定有幫助既。

小朋友興趣最重要

學開琴, 學校音樂考試應該冇咩難度.

學校一般老試都會考下唱歌和演奏…如沒學樂器,老師會安排他考其他的,亞女學校就會要小朋友打授拍子…我諗打得好都ok掛…

renielo 發表於 14-5-12 11:31

學校如果無要求學樂器, 當然無問題, 佢唔鐘意你迫佢做乜。唔通......你已唔好彩地買咗鋼琴, 咁就慘了, bid咗佢吧。

可以問下小朋友鐘意學乜樂器, 學校無要求學的, 點會有影響。但我果間就規定要學, 考試要考唱歌、樂理、打拍子及樂器, 所以無辦法一定要學。

回覆:請問私人學鋼琴同小學音樂堂嘅內容/成績有冇好大關係

我都想知唔學琴可以學乜樂器,阿囡好似唔想學,老師都話佢態度差,佢自己唔知想學乜,我已經買咗琴比佢,雖然浪費,但冇計,我諗興趣係唔迫得,我都好争扎,可否給我意見呢?

回覆 417bbs 的帖子

你女幾歲?佢吾想學,又對老師態度差,咁吾好勉強佢。
其實學琴已經係樂器中,算容易學和有趣,其他如小提琴,更難學。

回覆:請問私人學鋼琴同小學音樂堂嘅內容/成績有冇好大關係

我囡剛七歲,我唔想佢遇到困難就放棄,但又覺得可能真的冇興趣,我唔知佢是唔想練琴定唔想學,我又擔心,佢唔學,哥哥又會唔想學

王國會長

HaYi 發表於 14-5-13 10:30
學開琴, 學校音樂考試應該冇咩難度.
都唔一定, 學校音樂考試包括獨唱, 吹牧童笛, 聽聲分辨樂器, 同學琴冇太大關係.
我囡考都唔覺學琴有幫助, 而有幫助的是樂理部份, 學校考的淺好多.