用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細膽
go

細膽 [複製鏈接]

我仔好細膽,現4歲半,有無家長可以教吓我怎訓練他大膽些.
今天我帶他去考英語口試PTE,我這幾天都不敢同他講考試,只是今天考試前4小時同他説去和老師傾吓解,去到試埸,他大哭不肯進去,最後都是不能考到,只好離開.
在學校上PTE老師讚他對答如流,太聲,估唔到去到試埸就這樣:

0    0    0    0

咁細個就要考試, 無啦啦要個小朋友同唔識的人一間房, 梗係驚啦
我諗佢唔係細膽, 只係冇安全感吧

慢慢同佢傾吓,4歲幾可能係細咗d。

不過我女考小一,差不多次次都見到有小朋友喊,係度吾肯入去interview,有幾次d小朋友喊到好癲,斷斷續續成個鐘,相信佢地平時吾係咁(咁點返學),可能係壓力,可能係其他原因,家長要早d同小朋友傾吓

佢唔係細膽,係細個。

回覆:Jane1983 的帖子

你説得對,以後考試真的要提前一至兩星期同他傾,等他有心理准備

Jane1983  加油!  發表於 14-5-13 00:08

回覆:細膽

如比賽或參加活動⋯⋯我會講足一個月⋯⋯之後佢聽到已無反應⋯去到已唔驚!我仔也是好細膽!

我諗要佢有心理準備, 對小朋友成績或心理都好d
平時重可以訓練下佢考試的技巧

回覆:gisoleung 的帖子

我要學學你,我以前怕他驚,不敢大早講,現在知道不行,真的要提前幾個星期講

小朋友每做一樣事情, 必需預先講, 重要講n咁多次才成, 尤其interview/考試/表演 d 咁重要事情tim...

回覆:kp_sin2001 的帖子

今次可能真是我害了他,在他無心理淮備下通知他考試,因他平時表現好好的

‹ 上一主題|下一主題