用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 無論孩子是怎樣,母親總會不離不棄
go

無論孩子是怎樣,母親總會不離不棄

她是我的朋友!

愿意接受每个人的有其自由, 却弄不明白当中部分性取向人士是否真的如此, 如果是病了, 应否先去求医!

大厦里有一对男性partners, 一位西方人, 一位亚洲人, 家中各有一对baby Western twin girls and Asian twin boys, 独欠女士. 今天是领养和自制的也是合法权利, 社会尊重平等, 同性关系的家庭结构是愈来愈复杂了.

凡是牵涉下一代孩子利益的, 我真的接受不了.

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

annie40 發表於 14-5-12 15:46
她是我的朋友!

愿意接受每个人的有其自由, 却弄不明白当中部分性取向人士是否真的如此, 如果是病了, 应否 ...

點解妳會覺得呢個係種病呢?同性戀根本唔係疾病!希望妳唔好隨口講出呢種言論…我並無偏幫任何一種性取向既人士…
只是見到妳呢番言詞…有些不以為然…
希望都表達下自己既看法…
其實當有唔明白之事時…應嘗試去了解內容…繼而做出判斷之後…
妳可以選擇唔接受唔寬容既態度,但請唔好係沒弄明白既情況下…
就隨意講出污蔑既言詞去砌人…
世間上並唔係非要一男一女組成既家庭先至叫符合下一代孩子既利益…
有好多單親/未婚/非婚既家庭組合…對下一代孩子的關愛和教養
同傳統家庭組合並無任何分別……唔通妳都覺得呢d非一般既家庭組合成員全部都病左…

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

天瑜 發表於 14-5-13 09:04
黄門 Wikipedia 有

在 YouTube 上觀看「郭兆明博士 談紅十字會拒同志捐血

題外話。講開Red Cross好鬼嚴。我因為十幾歲喺UK讀過兩年書,話怕我有瘋牛症就永久被拒絕捐血。但我諗乜空窗期都過曬啦掛。。。。

王家爸爸  我也因為UK瘋牛症曾經被拒絕捐血。  發表於 14-5-14 14:04
awah112  捐錢吧  發表於 14-5-14 10:40

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

bogie888 發表於 14-5-14 01:59
點解妳會覺得呢個係種病呢?同性戀根本唔係疾病!希望妳唔好隨口講出呢種言論…我並無偏幫任何一種性取向 ...

[size=15.454545021057129px]有好多單親/未婚/非婚既家庭組合…對下一代孩子的關愛和教養
[size=15.454545021057129px]同傳統家庭組合並無任何分別……唔通妳都覺得呢d非一般既家庭組合成員全部都病左…[size=15.454545021057129px]*********************************
[size=15.454545021057129px]
[size=15.454545021057129px]

[size=15.454545021057129px]我估大概以上組合雖有成功&開心例子,但失敗的倒也不少。可免則免。而且同同性家庭去收養甚至“自[size=15.454545021057129px]製”喺有分別。單親等好可能喺非自願,自己都唔想,但同性家庭喺刻意自組“家庭”。以小朋友利益為前題時,當然是在有爸爸&媽媽的家庭最為理想。

Yanamami 發表於 14-5-14 10:29
題外話。講開Red Cross好鬼嚴。我因為十幾歲喺UK讀過兩年書,話怕我有瘋牛症就永久被拒絕捐血。但我諗乜空 ...
我都是同一原因捐唔到血!

Yanamami  但我應該同你唔同年代架o咼~~~~  發表於 14-5-14 10:56
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami  但我應該同你唔同年代架o咼~~~~  發表於 16 秒前

我有兩段時間在英國,一做問卷,已經叫停!

王家爸爸  過唔到 Ethics Committee ?  發表於 14-5-14 14:01
Yanamami  禁都好d。。。。  發表於 14-5-14 11:10
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

好想了解單性雙親在養育孩子之心路歷程。

王家爸爸  想深入了解可以退休後讀 MPhil 或 PhD,做單性雙親個案研究。  發表於 14-5-14 14:08

同性戀根本唔係疾病!**********

非常同意!

只是近年数量大复攀升, 令人费解! 不得不反思当中有多少是真正的同性戀者, 或是双性戀,或是忽然同性, 忽然异性, 或是其他............把同性戀位置定得更清晰, 会有利性于整个社会共融, 並相互尊重. 一定胜于当中没有品格者随波逐流地话自己是另类, 把社群形象拖垮了

回覆 ANChan59 的帖子

连续四次捐唔到血, 因为血色素不合格, 狂吃iron也没用!!!! 天生不怕打针, 原是上佳捐血人才, 点知人算不如天算.......帮人也要有quali.....

Yanamami  血色素低會否同食素有關?  發表於 14-5-14 15:50

回覆 sonkhl 的帖子

反而很担心被單性雙親養育下的孩子之心路歷程。

成年人应该清楚知道自己的决择, 自己负责!

annie40 發表於 14-5-14 13:27
回覆 ANChan59 的帖子

连续四次捐唔到血, 因为血色素不合格, 狂吃iron也没用!!!! 天生不怕打针, 原是上佳 ...
地中海貧血?

Yanamami  睬~~  發表於 14-5-14 15:51
annie40  大桔利事!  从前经常捐血,近年铁质唔够, 血压低,, 就是每次去捐血时验血还是不合格! 但身强体壮, 托赖!  發表於 14-5-14 14:05

推薦好書:蘇美智:我們的同志孩子
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789620432361