用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如DSE漏報入U,可點做?
go

如DSE漏報入U,可點做?

同上,朋友的孩子以過了時限,選科報U,現可點做?

引用:同上,朋友的孩子以過了時限,選科報U,現可點

原帖由 brother4 於 14-05-11 發表
你是認真還是開玩笑?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

唔係呀!學校應該會提學生㗎喎。叫朋友login 佢仔既jupas account, 睇下係咪真係無報。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

brother4 發表於 14-5-11 08:25
立即打電話去 jupas 問, 可能只是罰錢

21/5或以前,仲可以比錢網上改choice. 但SLP已經冇得upload,打去edb都幫你唔到。

How could that happen?

Yanamami 發表於 14-5-11 22:53
How could that happen?
上次班末代 AL 有人冇報 NJ,今次DSE冇報JUPAS,班小朋友唔知這些重要事項及截止日期,我都好無言!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

大有人在冇報,另一個朋友孩子讀副學士,考試分足夠入U,但過了時限,現要重讀多一年

王家爸爸    發表於 14-5-12 15:52

回覆:如DSE漏報入U,可點做

完全冇報係覺得冇可能入定點? 如果係,找定後路過呢一年啦

找定後路有,剛考了ielts

考完試....才記起無報大學

是否成績較弱或太担心,細路無心去報

太神了吧!父母也應和他商量過選科吧!!

正路去 Jupas 求下

if Jupas no way, 唯有看下紅簿仔, 計下數送佢出去。

5-7月有很多 oversea talk...聽定先 or 報定名...if Ive...都無報

最後有成績,去私大試下   才决定去留

Anyway, 今天已考完試, 修理條細路一下啦!

如此不負責任

brother4  修理條細路?用愛心感化佢,香港唔打得會police來,駡又怕想多咗打去剎瑪利會  發表於 14-5-12 14:40
brother4  修理條細路?用愛心感化佢,香港唔打得會police來,駡又怕想多咗打去剎瑪利會  發表於 14-5-12 14:40

我以為睇錯!真系想像吾到,可否分享一下點解會咁嗎?相信對往後的家長有用。

在學校應該同學間都會討論申請大學的事,老師亦肯定會和學生討論過,亦會提醒學生要記住幾時係 deadline,話唔記就真係講唔通。而家 D 後生仔,佢應該係有自己的想法,只係唔出聲話比父母知。諗定後路係好,但都要了解下係唔係真係想讀書先好去申請外國大學,年年比幾十萬呀,唔好讀一年又話唔讀。真心想讀,找外國大學都要快,英美加大學都出晒 offer 喇。再唔係,澳洲一月開學,而家睇定,唔好再遲。

睇怕冇得報 JUPAS 架啦, 唯有報 eAPP 嗰啲囉.

真的要做做大修,如果唔係,第日:返工唔記得見客,結婚唔記得註冊。

dis398    發表於 14-5-15 15:02
vincher    發表於 14-5-13 16:25

回覆 sonkhl 的帖子

講得好,佢真係....不如有藥食就好,食咗變聰明人或插入智能晶片變超人,最快方法

sonkhl 發表於 14-5-12 14:26
真的要做做大修,如果唔係,第日:返工唔記得見客,結婚唔記得註冊。
依家有D中學生真系好似以前既小學生咁,自理能力差。
但同時有D
中學生又醒目過以前既大學生,十分博學。
社會改變,人與人之間的差異變大。

snoopy008 發表於 14-5-12 14:06
睇怕冇得報 JUPAS 架啦, 唯有報 eAPP 嗰啲囉.
eAPP是文憑課程,差別很大窩!

snoopy008  都有少許 degree programmes.  發表於 14-5-12 16:54

brother4 發表於 14-5-12 14:45
回覆 sonkhl 的帖子

講得好,佢真係....不如有藥食就好,食咗變聰明人或插入智能晶片變超人,最快 ...
希望小朋友可以經一事,長一智啦。