用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 如DSE漏報入U,可點做?
樓主: brother4
go

如DSE漏報入U,可點做?

雖然話中六生都大個仔大個女,這些事理應不用父母操心,但如此烏龍,作為父母亦都責無旁貸。仔女準備入大學,都會問聲想讀邊科卦?問一問傾兩句便不會蝦碌啦!
可能有些父母真的要每天為口奔馳,我們也應體諒的。孩子們,生性吧!

引用:Quote:snoopy008+發表於+14-5-12+14:06+睇

原帖由 王家爸爸 於 14-05-12 發表
eAPP是文憑課程,差別很大窩!
eApp都有自資學位、副學士同高级文憑課程。

引用:睇怕冇得報+JUPAS+架啦,+唯有報+eAPP+嗰啲

原帖由 snoopy008 於 14-05-12 發表
睇怕冇得報 JUPAS 架啦, 唯有報 eAPP 嗰啲囉.
JUPAS仲可以比錢改,每次幾十蚊啫。到放咗榜,佢仲有一次機會改,唔使担心。

Unclejt  No la, not for those who haven't even applied.  發表於 14-5-13 01:50
王家爸爸  明白了,謝謝!  發表於 14-5-12 22:51

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+14-05-12+發表eA

原帖由 khmama 於 14-05-12 發表
eApp都有自資學位、副學士同高级文憑課程。
係喎,如果JUPAS冇開户交錢應該乜都唔得。

tangko 發表於 14-5-12 16:29
雖然話中六生都大個仔大個女,這些事理應不用父母操心,但如此烏龍,作為父母亦都責無旁貸。仔女準備入大學 ...

會唔會喺個同學根本無心讀呀?爸媽問搞成點呀?個細路話:得啦!(仲要喺悔氣果隻)禁爸媽咪信他會自己安排囉。話曬F6好多野唔到父母理,d細路又唔俾你理。我女學校揀科講座都無叫我去,連通告都無俾我睇,揀完就通知我聲禁多。邊到我理?問她咩,就話:你去唔去都無所謂啦。都喺3幅被,講來講去咪又喺果d野?都知道曬啦。mouth:" />mouth:" />mouth:" />

Marco-ma  十成十啦 ~  根本有無工做有無書讀, 個細路一d 都唔擔心...
係阿媽呢刻知道咗, 阿媽擔心之麻..  發表於 14-5-13 13:30
brother4    發表於 14-5-13 10:21

見佢私人工定不能handle,不如考公務員請問DSE可否考公務員「能力傾向測試」/CRE,?

王家爸爸  今時唔同往日,考公務員不再容易。  發表於 14-5-13 13:39

hard to believe it. Such an important thing, how can the kid forget...

回覆 brother4 的帖子

唉!真是受不了。  請願諒我直言,不喜就當我儍便是。

忍不住,問一句,是否真的為孩子好,定是為了作為父母的職責吧了?

連工作地要幫他打算!

不如幫佢生仔 、養老婆 啦!(我當佢是男的)

這不為孩子將來,是自已 做完 收工算數!

對不起!你覺得這是否 "完全的怪獸 培養的港孩 " 不能打、不能罵、我行我素。做忍青吧!

十幾歲跌得起,留一年班或重讀 也不是大不了!人生中數+戴,一兩年花得起!

叫孩子自已 現在去打算 , 死不了的。大不了去做一兩年野、再重讀!

父母不能忍和縱容!

我聽得太多信徒說 : " 上帝會安排我走的路!" 對不起,就是上帝也不會幫你 call 麥記外賣!你坐住等食,餓死是時間的問題。

有些基本的事一定要自已做!

RebeccaJason  超級讚同你的説法,冇做可能有好多原因,但不需要父母去安排錯過的做法,年輕人就算錯了都要教佢自己去面對,人生係佢的,就算今次是一個教訓!   發表於 14-5-28 23:21
zngo    發表於 14-5-22 12:03
sonkhl  你咁直接一棍打落去,的家長好痛噃。不過各人有各人方法啦。  發表於 14-5-13 13:20

abcd0001 發表於 14-5-13 12:50

唉!真是受不了。  請願諒我直言,不喜就當我儍便是。
極有道理,我相信很多家長也很認同,甚至一早知道這道理,但當孩子真實地面對問題,又有多少家長能做到讓他自己解決?

Marco-ma  我覺得個細路 "唔覺" 有咩問題需要解決囉...
根本無問題喎, 做咩一定要報大學/要讀書/要做嘢....
係我地 "唔" 正常 先咁緊張囉 !  發表於 14-5-13 13:54

一見呢個 topic 已想叫各位家長唔好咁上心啦,
香港依家大把呢d青少年, 你急佢唔急,
對佢地來說, 無書讀有幾咁大件事呢.

樓主是朋友關係梗加無得幫,
呢d多數係父母縱出來, 是未來的雙失/穩青啦.

brother4 發表於 14-5-13 11:37
見佢私人工定不能handle,不如考公務員請問DSE可否考公務員「能力傾向測試」/CRE,? ...

如係你朋友的孩子, 基本上你無得幫了,
就算你搵埋工俾佢返, 佢都唔會有心做 !

我最近就係要湊一件中學畢業, 父母要送佢去英國讀書都唔肯去的男仔,
因佢阿爸識我老闆, 於是就放低要我教!

我每天都想打爆佢, 佢老豆每天車佢返工無得遲到唔返,
但返到來遊哂雲, 返了兩個月工, 開張inv 改十次都係錯的,
樣樣都懶懶行, 我咩都唔想俾佢做, 只想佢快d 走囉...

推算得出, 我對住的跟樓主朋友的孩子是一個樣,
如家中有錢還可以撐得下, 如無錢的, 等接埋做穩青了.

sonkhl  我都接觸過這類人,要靠佢自己開竅。  發表於 14-5-13 15:48
王家爸爸    發表於 14-5-13 13:58

古有名言: 苦口良藥;忠言逆耳

你估望住個細咁樣,個心吳傷!吳痛? 只是長痛不如短痛!打大力 D 望佢醒、生性。

叫佢自己做,不是放手,而是要他參與!

父母放手是"旁觀", 用力的! 不要讓他 等 only !

佢父母聽我講,叫佢去考ielts,希望外國生活幫到佢改變,另考公務員在training希望佢開竅..

brother4 發表於 14-5-13 11:37
見佢私人工定不能handle,不如考公務員請問DSE可否考公務員「能力傾向測試」/CRE,? ...

只是應徵學位或專業程度公務員職位的人,才需要考CRE
應徵非學位程度公務員職位的人,DSE 成績中、英文要2 (好似係)。

brother4  thx  發表於 14-5-13 14:51

在校 Jupas 都可以漏波,舊年未代 AL 申請 NJ 漏波的可信性更高!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

brother4 發表於 14-5-11 08:25
同上,朋友的孩子以過了時限,選科報U,現可點做?
班主任可能都有責任, 小兒对我說, 班主任應該知道學生揀乜嘢大學
小兒第一介dse, 中文肥左, 在班主任的指示報了poly hi dip  survey. 最後收左, 但由於小兒想重讀, 決定reject offer, 佢今日 reject, 都冇講人知, 第二日班主任便打電話問佢點解 reject..........

sonkhl  Reject offer, right choice.  發表於 14-5-13 15:45
王家爸爸  班主任想佢接受offer,因為會影響到學校的入大專率?  發表於 14-5-13 15:38

引用:Quote:brother4+發表於+14-5-11+08:25+同上

原帖由 小彬彬 於 14-05-13 發表
班主任可能都有責任, 小兒对我說, 班主任應該知道學生揀乜嘢大學
小兒第一介dse, 中文肥左, 在班主任的指示 ...
即係咪,如果接受左個offer 。第2年就唔可以經non-jupas以重讀生,考入8大?

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

PCCW2319 發表於 14-5-13 16:18
即係咪,如果接受左個offer 。第2年就唔可以經non-jupas以重讀生,考入8大?
high dip 應該可以讀住再考dse, 但讀住 high dip/ asso degree 再考dse通常都兩頭唔到岸

其實hd survey 也不錯的, 可以升poly 的part time degree, 到時一樣有專業資格, 所以小兒果年都認真考慮才 reject offer 的

學校應該知道佢冇報喎,jupas deadline 仲番緊學,未放假。可能老師提佢,佢都唔理?

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-5-13+16:18+即係

原帖由 小彬彬 於 14-05-13 發表
high dip 應該可以讀住再考dse, 但讀住 high dip/ asso degree 再考dse通常都兩頭唔到岸

其實hd survey 也 ...
如果只衰左中或英文其中1科,達唔到level 3, 再報重考DSE衰左嗰1科,就應該唔太難。 當然要其他科唔太低,而且,重考科目達level 3,夠分入讀心目中8大及科目。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!