用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有 PN 的小孩
go

沒有 PN 的小孩 [複製鏈接]

龍年效應, PN 競爭真係好大.  幫小朋友報左好多間, 最後好在有 offer , 但選擇不多.
收到最多的是 waiting, 但申請過程中, 前人對我說,  waiting 機會很渺茫-她之前的 waiting, 沒有一個 offer. ...
其實小朋友會唔會真係無書讀? 其實我亦都唔明白, 老師是根據什麼準側去判斷是否給予學位.  就靠面試中的三言兩語,音樂兒歌,小孩認知顏色或五官, 還是父母對答及 profile...

想到底, 這個遊戲很無聊...
   2    0    0    0

回覆:沒有 PN 的小孩

無錯 面試只係幾分鐘 可以睇到乜 反而唔諗下家長狀況 係咪應該優先在職媽媽呢

無論係小朋友去幼稚園定大人揾工,
一向都係一個好個人的眼緣遊戲,
只是大人揾工有實力去 back up,
而小朋友無。

回覆:siumak 的帖子

> 其實小朋友會唔會真係無書讀?  想到底, 這個遊戲很無聊         
其實小朋友係唔會冇書讀(我指k1,唔係pn),所以我讚同呢個遊戲很無聊,所以可以唔參與呢個遊戲            
> 面試只係幾分鐘 可以睇到乜             
作為家長,只對少數小朋友(現今好少人生多過2個),亦只得一兩年經驗(假設係頭1個小朋友in pn,小朋友2歲in),當然唔可以憑幾分鐘睇到d乜,但我想講我曾經帶我小朋友去見有經驗既老師,佢見10分鐘就講到小朋友有咩地方可以改善,所以我相信有部分有經驗既人(強調係部分,而唔係所有老師)係睇到你小朋友適唔適合讀嗰間幼稚園去決定收生

這個遊戲很無聊...

你都好呀 "最後好在有 offer" 我個囝一個都冇, 只有waiting 一大堆...我都覺得lee個遊戲好無聊......又要In家長, 又要限時填問卷...interview時, 表現得緊張少少, 又覺得你哋父母過於緊張, 應該唔識教小朋友, 避免麻煩, 比個waiting 你算, 小朋友有時怕羞點 (並唔代表佢唔識答問題喎, 比反應比得慢d), 又覺得唔o岩, 又俾個waiting你算 ....我小朋友唔怕羞, 肯比反應...但結果呢???咪都係得個桔.....可以做D乜....請假去inerview....又要同小朋友practise下...in o既時間又怕佢瞓咗....又驚佢突然lost control, 又怕佢突然扭計, 又怕佢突然唔出聲.....好動d又覺得佢唔乖, 唔坐定定o係張chair到, 又覺得佢哋冇自制能力...

唉...lee 個遊戲叫人點同學校玩呢?? 但殘酷的事實是....o係香港讀書的, 就一定要玩...

mamaaddoiloil  你講得好好,好有同感  發表於 14-5-29 13:42
heidya  add oil   發表於 14-5-15 13:37
tongtongwhite  你所說的, 全部是我的心聲.  發表於 14-5-12 14:36

引用:+本帖最後由+smilelulu+於+14-5-12+13:35+

原帖由 smilelulu 於 14-05-12 發表

你都好呀 "最後好在有 offer" 我個囝一個都冇,  ...
喺香港讀書唔一定要玩,可以等派位

人人報多十間,咪攪到僧多粥少。收唔晒總攪啲甄選方法。你想入學,佢要揀人。你就要跟住做,冇咩無聊與唔無聊。現實啫。就算見工或大學interview都係咁,未必睇到咩,但真係實際需要。可能冇人鍾意哩啲interview,覺得兩歲人仔唔係要咁。不過大家此終都係要面對現實。如果今年interview完,就比自己同小朋友休息下。漫長的人生,還有很多面試啲機會等住。relax

vincentchun 發表於 14-5-12 14:30
喺香港讀書唔一定要玩,可以等派位
但派位小學先先開始有...pn同K冇得派位o架喎??

我都等緊。。。。

decelerate 發表於 14-5-12 15:49
人人報多十間,咪攪到僧多粥少。收唔晒總攪啲甄選方法。你想入學,佢要揀人。你就要跟住做,冇咩無聊與唔無 ...
今年都冇得休息喇~~ K 又要報又8,9月開始又In了~

"佢要揀人。你就要跟住做" <--有跟住o架..咪又係咁, lee d 有時都係靠彩數, 但係當你個小朋友一個offer都冇o既時候, 而o黎緊k又有更大挑戰時, 就冇可能咁輕鬆咁講了, 如果有一個offer, 個人都會定少少, 雖然未必直升K, 但至少都覺得自己同小朋友o既表現都會得到一間幼稚園o既欣賞o麻自我感覺會良好d

我原本唔驚,但報n無間收,而家有d驚.
間間都得幾十個位,但幾百人報,仲要排通宵攞表,在職媽點夠佢地玩

回覆:tongtongwhite 的帖子

回覆:immaculateheart 的帖子

剩係睇討論區都仲見到好多人hold住幾個位,心大心細緊,佢地遲早都會放位,我覺得仲有希望,大家唔好灰心。

回覆 Hippos 的帖子

最令人心灰的是, 有幾間幼稚園的職員坦白對我說, 由於申請人數太多, 就算收左的人全部唔來讀, 即係有2班候補位, 根據我小朋友出生的月份, 我依然係無機會就讀.  聽到呢度, 真係覺得點解申請個幼兒班變得咁競爭咁大.

tongtongwhite 發表於 14-5-12 23:55

最令人心灰的是, 有幾間幼稚園的職員坦白對我說, 由於申請人數太多, 就算收左的人全部 ...
你小朋友將幾月出世?

引用:Quote:vincentchun+發表於+14-5-12+14:30+

之前去過聽講座,講者話可以搵政府(我冇問詳情)幫手搵幼稚園(k1 only, 唔包pn),所以k其實係有派位,所以唔駛擔心冇幼稚園收

引用:Quote:vincentchun+發表於+14-5-12+14:30+

之前去過聽講座,講者話可以搵政府(我冇問詳情)幫手搵幼稚園(k1 only, 唔包pn),所以其實係有派位,所以唔駛擔心冇得讀幼稚園

引用:我原本唔驚,但報n無間收,而家有d驚. 間間都

原帖由 longsky 於 14-05-12 發表
我原本唔驚,但報n無間收,而家有d驚.
間間都得幾十個位,但幾百人報,仲要排通宵攞表,在職媽點夠佢地玩:igiveu ...
有關排隊,可以比錢人幫你排,雖然我唔鼓勵人咁做,但冇人可以幫手排既情況下惟有咁做(利申,我本人冇揀嗰d要排通宵隊既學校,因我覺得呢d學校冇顧及家長,對小朋友都會比其他學校差,呢個係我主觀睇法,冇意得罪需要排隊既學校及家長)

引用:回覆+Hippos+的帖子 最令人心灰的是,+有幾

原帖由 tongtongwhite 於 14-05-12 發表

最令人心灰的是, 有幾間幼稚園的職員坦白對我說, 由於申請人數太多, 就算收左的人全部 ...
in pn, 大細b可以差好遠,in k1時差距細好多,唔好灰心,加油

‹ 上一主題|下一主題