用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有 PN 的小孩
樓主: tongtongwhite
go

沒有 PN 的小孩 [複製鏈接]

回覆:vincentchun 的帖子

對。大仔in pn一個offee都無。令我明白可能因為自己太緊張,令老師欲步。到in k是,找另一半幫手in。果然他的命中率高我很多,機乎百發百中。

其實我明白點解有PN
以前個個小朋友落公園一齊玩,唔理識唔識
依家公園都冇人,想小朋友同自己差唔多年齡既小朋友玩係難事
點學習分享?接受同伴?唯有PN班

引用:其實我明白點解有PN以前個個小朋友落公園一

原帖由 Msolivialeung 於 14-06-04 發表
其實我明白點解有PN
以前個個小朋友落公園一齊玩,唔理識唔識
依家公園都冇人,想小朋友同自己差唔多年齡既 ...
其實係而家呢代父母生少左小朋友,又"經"貴左,覺得去公園要日晒雨淋,所以少左人帶小朋友去公園,不過未到公園冇人既地步,只係可能你撞唔啱時間啫,我唔同時間帶小朋友去公園都撞到其他小朋友。而家多左 playgroup 同 pn 班主要係供求問題,呢代父母較重視教育,又忙,覺得交比"專業人士"教好過自己教先,所以先咁多呢d班,如果屋企有人教,k1先返學仲好

時代唔同; 我細個時的確無咩Playgroup, 又無工人, 都好似無PN 只有K1! 我都嘗試想巴結D鄰居(見佢地小朋友差不多年紀),但唔太成功所以要PG, 同夜晚食完飯/放假去下公園! 當然理想係教育無分貴賤.....有教無類! 但理想歸理想! 我同意INTERVIEW 時有部分老師能看得出小朋友本身情況! 一個小朋友既表現95% 反映出日常家庭教導怎樣! 有D小朋友IN 5 間名校間間BINGO, 一定唔係先天因素! 我小朋友IN 12 間我4 間中, 我要負上99%責任! 當然, 多左雙韭令競爭大左都係一個問題! 如果情況許可又有信心, 可以直讀K1, 但大多數人都買個保險, 讀埋PN!

我囡囡9月細B,報左5,6間,waiting and reject 都有。。。。。一心無希望,尋日有間國際pn話有位收我個囡。。。不過好貴成4xxx學費。。。。。最終我都報左。。。。因為怕唔讀n搵唔到心儀既k1......我選擇對嗎?

引用:我囡囡9月細B,報左5,6間,waiting+and+re

原帖由 rubyli1031 於 14-06-07 發表
我囡囡9月細B,報左5,6間,waiting and reject 都有。。。。。一心無希望,尋日有間國際pn話有位收我個囡 ...
我女大B但遭遇都同你一樣,我會選擇讀一年。

回覆 rubyli1031 的帖子

確實而家讀完n班易D有K1位,就算讀唔到最心儀嘅,但起碼好多n班而家可以直升K先啦

引用:我囡囡9月細B,報左5,6間,waiting+and+re

原帖由 rubyli1031 於 14-06-07 發表
我囡囡9月細B,報左5,6間,waiting and reject 都有。。。。。一心無希望,尋日有間國際pn話有位收我個囡 ...
我諗唔係間間幼稚園都會睇你小朋友有冇讀pn,因為好多出名既幼稚園都有收冇讀pn 既細b,不過到幼稚園n揀1時,有讀pn一定著數d,因為起碼有幼稚園收讀pn,一定好過冇幼稚園收讀pn既小朋友(學校角度睇係唔理你係自己唔讀還是冇學校收)。4xxx 讀pn其實都唔算貴,以啟思為例,pn 4830,k1 3800,部分學校pn係貴過k1,我覺得6000以上先算貴

學費4xxx都未包其他。。而且半day 3hrs.....不過都決定比阿囡讀就算啦。。。。只不過而家讀書就係要咁貴。。。。香港真係。。。唉

引用:學費4xxx都未包其他。。而且半day+3hrs....

原帖由 rubyli1031 於 14-06-09 發表
學費4xxx都未包其他。。而且半day 3hrs.....不過都決定比阿囡讀就算啦。。。。只不過而家讀書就係要咁貴。 ...
pn先係咁,k1開始可揀有學卷既幼稚園

‹ 上一主題|下一主題