用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有 PN 的小孩
樓主: tongtongwhite
go

沒有 PN 的小孩 [複製鏈接]

Waiting List 可以來去信或致電去學校查詢有無位,有時學校見你有誠意又會好快有位的。試吓無壞。

回覆 tongtongwhite 的帖子

Waiting List 可以來去信或致電去學校查詢有無位,有時學校見你有誠意又會好快有位的。試吓無壞。

我報左5閒:
1 in時亞女聼到其他房間音樂走去聼---Waiting list
2 in時喊--Waiting list
3 in時識講Apple--收左
4 in時要求家長填form, 好多pages, 我女坐唔到--waiting list
5 病左放棄
第一二次in完自己先喊,BB唔識講嘢,BB唔可以坐得耐,我又control唔到佢,好灰。。。

回覆:沒有 PN 的小孩

我對孖仔係11月細龍B,報左4間,兩間in左但唔收,只係waiting list, 另外兩間乜聲氣都冇。waiting 嗰兩間我有打電話去問,聽電話嗰位都係答佢哋已經冇晒位。依家真係好徬徨,仲要比人鬧做乜淨係報4間。其實家長父母都係人,要返工休息瞓覺。排成晚隊真係攰㗎。

引用:我對孖仔係11月細龍B,報左4間,兩間in左但

原帖由 WongBoBo 於 14-05-22 發表
我對孖仔係11月細龍B,報左4間,兩間in左但唔收,只係waiting list, 另外兩間乜聲氣都冇。waiting 嗰兩間我 ...
報4間又真係少左d,由於唔係好多間都要排隊,報多幾間都唔係要多好多時間,同埋報左都可以唔去in,k1再加油 la

引用:我之前都怕阿女冇書讀,父母都要返工,平日

原帖由 Potato001 於 14-05-14 發表
我之前都怕阿女冇書讀,父母都要返工,平日只對住工人,雖然工人都識廣東話,但始終說話唔多,所以我都預咗 ...
In 10間,兼寫信,咁都叫唔難有offer?

我對孖仔係11月細龍B,報左4間,兩間in左但唔收,只係waiting list, 另外兩間乜聲氣都冇。waiting 嗰兩間我 ...
太多怪獸家長了。唉

遲1年做大b著數d,今年再戰pn, or pn k1一齊報

回覆:melomame10 的帖子

係囉

回覆 WongBoBo 的帖子

其實我都係報咗4間,宜家都係得一間有得in, 一間話冇位,我覺得若果今年冇得讀就今年再報過,實行以大B身份讀n班,所以大家不要灰心,一切順其自然吧,有D野我地都控制唔到

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-05-14+發表

原帖由 melomame10 於 14-05-23 發表
In 10間,兼寫信,咁都叫唔難有offer?
我冇特別訓練阿女,佢第一間面試已經有offer(寫信), 頭三間面試時未知結果,其他的都係hea住in, 只係in另一間有offer的幼稚園前我有點準備(因為呢間近屋企,校長又幾好,我又鍾意佢嘅教學方式,但朋友前幾年n和k1都報過但唔收,佢個小朋友醒目過我女的)。阿女面試時未識講野,顏色形狀又唔識,問佢學術/認知都答錯,淨係識玩,咁都有兩個offer,其他全部waiting冇reject, 我已經覺得好好。

tongtongwhite  同意  發表於 14-5-24 00:34

回覆 Christine929 的帖子

係咪要抽籤先可上的pg?

回覆 happybbpig 的帖子

如果第一次上基督教服務處的課程,若多人申請,便要抽籖,但參加了第一次後,便可以優先參加下一期的班。你可以試試打電話去問下。下一期的幼兒樂園在6月中開始,試試問問吧。我囝囝學到了上堂要坐在掎子上,收拾和排隊,有一次囝囝排隊時不守規句,導師會循循善誘地把囝囝拉埋一邊解釋他做錯了什麼,我想一般的PG也較少針對小朋友的行為而敎導他們吧。希望對你的孩子有得著吧!祝福你們

回覆:sunnymama2 的帖子

佢係話因為k班係校本收生,即係學校話事,要收曬1st in 同waiting 先知有幾多淨,淨左嗰D會放上網俾家長參考。大家都要打電話check吓學校D位,同學校點安排。其實好多時D學校收曬waiting都未必有位啦

回覆:tongtongwhite 的帖子

回覆 terry_andriy 的帖子

我覺得而家無制度, 幼稚園各師各法.  政府應該規管, 統一申請及入學時間, 所以申請及選擇學校都有一個時間表, 排除一個人 hold 幾個位的情況, 如果可以做到咁理想, 相信都時就會多返d學位出來, 沒有學位的家長就不用這麼徬徨.

無辦法,每間學校都想收到最好嘅學生,幫助自己學校升grade,其實幾分鐘面試係咪真係睇到?

咁細個小朋友, 問佢顏色, 問佢五官, 問佢個名, 短短幾分鐘, 幼稚園問來問去, 仲要睇埋家長 profile, 住邊區.  我覺得小朋友咁細, 根本唔應該咁樣揀.  不論貧富小孩在一歲是沒有分別的.  只要成人沒有用特殊眼光去看小孩及標籤其家庭背景, 大家基本上是一樣的.  教育理念應該是無分彼此, 各個階層的小孩都有機會接受教育.

引用:無辦法,每間學校都想收到最好嘅學生,幫助

原帖由 donkimama 於 14-06-03 發表
無辦法,每間學校都想收到最好嘅學生,幫助自己學校升grade,其實幾分鐘面試係咪真係睇到? ...
部分好有經驗既人真係可以喺短短幾分鐘睇到,我相信佢地除左睇小朋友,仲會睇埋家長,因為一睇家長就知小朋友係點,所以有時學校唔收,可能唔係衰喺小朋友度,而係衰喺家長度…

引用:咁細個小朋友,+問佢顏色,+問佢五官,+問佢個

原帖由 tongtongwhite 於 14-06-03 發表
咁細個小朋友, 問佢顏色, 問佢五官, 問佢個名, 短短幾分鐘, 幼稚園問來問去, 仲要睇埋家長 profile, 住邊區 ...
讚成教育理念應該是無分彼此, 各個階層的小孩都有機會接受教育,但pn唔係必須入讀,而如果冇學校收你小朋友讀k1,可以搵政府幫你搵,一定會幫你搵到學校,即係實有機會接受教育

‹ 上一主題|下一主題