用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有 PN 的小孩
樓主: tongtongwhite
go

沒有 PN 的小孩 [複製鏈接]

回覆 Potato001 的帖子

救世軍? 佢跟月份排啊, 咪又係大b著數d

引用:回覆+Potato001+的帖子 救世軍?+佢跟月份

原帖由 happybbpig 於 14-05-15 發表

救世軍? 佢跟月份排啊, 咪又係大b著數d
唔係救世軍,係保護兒童會,阿女五月出世,我八月才報名。救世軍係先報名先面試,中細B n班完全冇機會,保護兒童會起碼有得面試。

我的仔仔都係細B,我天真的只報了一間,當然末被取到OFFER
原本諗住讀不讀PN不重要,可是又擔心K1 IN時, 學校注重有沒有讀PN
慢慢越來越擔心

引用:我的仔仔都係細B,我天真的只報了一間,當

原帖由 happyapril 於 14-05-16 發表
我的仔仔都係細B,我天真的只報了一間,當然末被取到OFFER
原本諗住讀不讀PN不重要,可是又擔心K1 IN時,  ...
係,前年in 民生時我個女都未夠兩歲(細B),老師竟然問:乜佢無讀pn㗎?

回覆:vincentchun 的帖子

乜PN 同Kindergarten 有得等派位既咩?真係唔知噃?!?!要請教吓啦! please explain how...

引用:我的仔仔都係細B,我天真的只報了一間,當

原帖由 happyapril 於 14-05-16 發表
原本諗住讀不讀PN不重要,可是又擔心K1 IN時,  ...
me too,
唔係怪獸都迫做怪獸。
無pn,黎緊k1起碼要報10間

引用:Quote:原帖由+happyapril+於+14-05-16+發表

原帖由 longsky 於 14-05-16 發表
me too,
唔係怪獸都迫做怪獸。
無pn,黎緊k1起碼要報10間
龍年競爭大,報10間係好平常

ic, 我都報了兩間保護, 但兩間都無機會in, july bb

回覆 vincentchun 的帖子

10間, 可能得8間有機會in啊, 如不是大b, 多數waiting或pm

回覆 Miumiulab 的帖子

無讀pn好出奇咩?

引用:回覆+vincentchun+的帖子 10間,+可能得8間

原帖由 happybbpig 於 14-05-17 發表
回覆 vincentchun 的帖子

10間, 可能得8間有機會in啊, 如不是大b, 多數waiting或pm
其實就算得8間in,都應該會有offer,除非8間都係神校,in k1計,其實大b細b既差距已細好多,所以非大b都唔一定 waiting or pm

引用:回覆+Miumiulab+的帖子 無讀pn好出奇咩?+

原帖由 happybbpig 於 14-05-17 發表
回覆 Miumiulab 的帖子

無讀pn好出奇咩?
個老師真係好出奇,我當時咪答:兩歳未夠喎!

引用:Quote:原帖由+happybbpig+於+14-05-17+發表

原帖由 Miumiulab 於 14-05-18 發表
個老師真係好出奇,我當時咪答:兩歳未夠喎!
可能嗰個人係新黎,未遇過細b

回覆:沒有 PN 的小孩

其實我都覺得個遊戲好唔公平,我阿B7月出世,有D大B大佢成九十個月一齊爭位,隔離嗰個識講句子,我阿B都未識講野,俾我都要大B,但係其實識講野,指眼耳口鼻又點,好似我自己都係兩歲幾先識講野。雖然而家有好彩有一間收,但係要坐成半個鐘校巴。我要求唔高,淨係想屋企就腳地方讀啫,報左十幾間,in六間得一間收。去聽教育局個講座,佢話2015 K 班都唔一定有,今年又要辛苦過。

有時做家長真的好難,又不想做怪獸
但又擔心自已做少了,對小朋友少了很多機會
慢慢分不清所做的是好定是不好
小朋友成長又不是育成遊戲,可以重玩
所做的一切或多或少對小朋友有影響

OceanPigPig 發表於 14-5-20 23:54
其實我都覺得個遊戲好唔公平,我阿B7月出世,有D大B大佢成九十個月一齊爭位,隔離嗰個識講句子,我阿B都未 ...
當真,2015 k1 唔係個個有得讀?真係講座裏提到?但吳克儉話一人一學位喎。。。定係我理解錯?

我衷心建議可以讀住基督教服務處的幼兒樂園先,一個星期一至兩次,視乎你參加邊班。形式似返幼兒班,有主題學習,有活動時間,有排隊,有茶點,還要學習食完茶點自己收拾杯碟。可以學習群體生活,學紀律。上住一兩期,再去考k1吧。無論將來考成點,這些都是成長中必須學習的

引用:有時做家長真的好難,又不想做怪獸但又擔心

原帖由 happyapril 於 14-05-21 發表
有時做家長真的好難,又不想做怪獸
但又擔心自已做少了,對小朋友少了很多機會
慢慢分不清所做的是好定是不 ...
好有同感,我以前只想小朋友讀 happy school,因為我覺得幼稚園都咁谷會好慘,想佢有快樂既4年,但後尾知道原來 happy school 上小一會好辛苦,所以就諗住搵d學術方面銜接得好d而家長又 comment 小朋友上堂係 happy 既學校,但咁既學校真係好少,同埋競爭好大,作為家長,我覺得盡左力,比左自己認為係好認為係啱既野比小朋友就得,唔需要擔心做多左做少左,始終呢個世界冇完美既家長

vincentchun 發表於 14-5-21 20:24
好有同感,我以前只想小朋友讀 happy school,因為我覺得幼稚園都咁谷會好慘,想佢有快樂既4年,但後尾知道 ...
謝謝你~~~~~~不過見著小朋友成長,慢慢學會不同的事物,真的好開心
大家加油吧

教育局出了新指引,限今學校年12月底要通知家長是否會取錄K1。如果想安排小朋友2015/2016年上K1便要留意今年7月起向教育局申請學劵,以便到時向學校做留位了。
‹ 上一主題|下一主題