用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沒有 PN 的小孩
樓主: tongtongwhite
go

沒有 PN 的小孩 [複製鏈接]

回覆 tongtongwhite 的帖子

認同啊, 就算小朋友會做佢的指令都唔代表會收的, 所以去in時平常心吧, 唔洗太計較小朋友做唔做到指令吧, 我覺得純睇彩數, 同埋大b係多機會d, 感覺老師如in兩個小朋友如表現差唔多, 佢會揀收大b羅, 咁唔明點解又要攪interview了, in左, 多數都係waiting, 講真, 咁多人apply, 咁多waiting, 佢會call多少個waiting呢? 所以我覺得好無奈

回覆 vincentchun 的帖子

都好令家長擔心架, 聽說d mama 去in多間n, 都無間收, 佢地會說k1要再努力找, 但其實考k1壓力仲大啦, apply的人咪又係咁多

回覆 smilelulu 的帖子

exactly啦, in之前又要做準備, 諗著乜衫, 要教下小朋友要答老師, 自己又要拿假, 心理上又要準備老師問家長野, 又要上網睇睇間school background等, 到in時見一見都係十多分鐘, 等等等佢地有result, 做咁多野, 之後咪又係收waiting, 確實無聊架

回覆 longsky 的帖子

咪係羅, 旁邊d人會覺得報十間八間? 洗唔洗啊? 唔報過真係唔知情況如此啊, 所以其他人唔明羅, 我地報咁多間唔多架啦, in又未必in得晒, 同埋多收都係waiting, 唔到你唔報咁多間羅

回覆 tongtongwhite 的帖子

都係佢地係睇bb出生月份, 而唔係睇performance架啦, 所以咪話大b機會多羅, 咁仲唔應該有interview啦, 收晒1月果d咪得羅

有派位? 如多人揀的school, 學校都收滿啦, 派位係咪d遠d的school呢? 咁仲等佢派位啊?

引用:回覆+vincentchun+的帖子 都好令家長擔心

原帖由 happybbpig 於 14-05-13 發表

都好令家長擔心架, 聽說d mama 去in多間n, 都無間收, 佢地會說k1要再努力找, 但 ...
apply 既人係少左,因為部分人唔會in k1,而k1既學額又多過pn,所以從供求角度睇k1係多d

係者, 但其實都係好大壓力啊

引用:回覆+vincentchun+的帖子 有派位?+如多人

有派位? 如多人揀的school, 學校都收滿啦, 派位係咪d遠d的school呢? 咁仲等佢派 ...
我只講唔會冇幼稚園收,而唔係唔會冇心儀或多人爭既幼稚園收,如要心儀既學校就一定係 in,我講呢樣野比大家知係想叫大家唔駛咁擔心,一定有學校收k

vincentchun 發表於 14-5-13 11:28
我只講唔會冇幼稚園收,而唔係唔會冇心儀或多人爭既幼稚園收,如要心儀既學校就一定係 in,我講呢樣野比大家 ...
我信, 不過就算政府幫你搵,但地點呢? 熱門o既, 心儀o既...肯定唔會有位....就正如以前會考, 想升中六, 實有位... 不過可能要去長洲, 但住九龍...路程會辛苦...

係羅, 咪同依家小一學位一樣羅, 等佢派總會有位, 但唔知去邊者, 否則依家d家長唔係咁想入龍校啦

引用:回覆+smilelulu+的帖子 exactly啦,+in之前

exactly啦, in之前又要做準備, 諗著乜衫, 要教下小朋友要答老師, 自己又要拿假, 心 ...
agree.
我仔in過間幼稚園,
成幾十個小朋友一齊等,一齊in.
我b唔好彩,in完第二日發燒。
確實當日真係有小朋友病.
我c6仲話我揾野黎攪!
明知間幼稚園收大b都係要去in.
辛苦個仔又辛苦自己。
唉....都唔知為乜攪到自己好似盲頭蟲咁,人去我又要去

回覆:tongtongwhite 的帖子

我之前都怕阿女冇書讀,父母都要返工,平日只對住工人,雖然工人都識廣東話,但始終說話唔多,所以我都預咗佢面試唔會有好表現。我心頭唔高,有幼稚園肯收就得,所以報了同區和鄰區共約二十間幼稚園。

阿女去完第一間幼稚園面試我已發覺其進度比同齡小朋友差,16個月仍未懂說話,眼耳口鼻也不懂,但由於我很喜歡這所幼稚園,所以寫了封信給校長,講點解想小朋友讀呢間幼稚園,同埋小朋友有咩優缺點,最後有了第一個offer.

後來我繼續有帶阿女去面試,當係了解下其他幼稚園,以及測試下阿女有冇進步。我為阿女做的,只是買玩具俾佢玩(我不喜歡學術型幼稚園),以及教佢坐在椅子上不要亂走。

我們共去了近十間幼稚園面試,幸運地得到另一家心儀幼稚園取錄,本來只是試一試,因為只有廿多個位,朋友的小朋友報過n班和k1都冇offer。其他的幼稚園全都是waiting,後來三月時有一間幼稚園call waiting,共有三個offer.

可能我們是幸運,但我相信父母是否了解幼稚園的教學理念,是小朋友能否被取錄的重要因素,尤其一些happy school和重視家長參與的幼稚園。兩間有offer的幼稚園我都很喜歡,花了很多時間去研究其教學方式和辦學宗旨,最後選了離家較近,阿女面試時最開心的幼稚園。

只要不是要求太高,有pn offer其實不是很難。

引用:我之前都怕阿女冇書讀,父母都要返工,平日

原帖由 Potato001 於 14-05-14 發表
我之前都怕阿女冇書讀,父母都要返工,平日只對住工人,雖然工人都識廣東話,但始終說話唔多,所以我都預咗 ...
你囡囡是大中定細b先???

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-05-14+發表

原帖由 namnamnamlolo 於 14-05-14 發表
你囡囡是大中定細b先???
佢係中B, 但17.5月才懂得說幾個詞語,十月面試時未識講野。雖然係咁,但佢識聽指令。有啲幼稚園唔會問問題,只係觀察小朋友玩, 同埋問下家長點解選呢間幼稚園(有offer那間)。

call waiting 收那間幼稚園,三月才面試,那時佢已經識講野,但老師問野佢答錯晒,俾狗佢答貓,問顏色唔識答但配對正確。呢間係幾個小朋友入課室玩,之後老師掛住同一兩個家長傾斜計(可能有哥哥姐姐讀緊)都冇點理我地所以都預咗唔得,而且佢本身有育嬰園,多數直升n班,只有十個位左右。阿女去到只係自己玩,唯一做過比較特別嘅事係行入地墊玩之前佢自己除了鞋,好似襪都除埋,唔知係咪老師見到,覺得佢小肌肉/自理能力唔錯所以waiting排得前。開放日時有問過幼稚園點選小朋友,學校話會分達標和唔達標,達標的早交表會有offer, 遲交就waiting, 阿女係排八十幾,唔算好前。

回覆:沒有 PN 的小孩

我小朋友都冇,不過試下遲D打去問,應該會有。

引用:Quote:原帖由+namnamnamlolo+於+14-05-14+

原帖由 Potato001 於 14-05-15 發表
佢係中B, 但17.5月才懂得說幾個詞語,十月面試時未識講野。雖然係咁,但佢識聽指令。有啲幼稚園唔會問問題 ...
多謝分享 我會繼續搵學校

ai...  i played the game, i stood in line for 1 night just to submit the application.  i applied only 1 school, which is 2 min from home.  me and my husband agreed, if our daughter don't get in, we will not let her study PN, rather ,we will save the $$ and take her on trips instead.  luckily, she got in, she was born at the end of Aug, the school gave her PM class (i want AM class).  i called and question about their admission standard, the ladies basically "bull shit" me the whole conversation, tell me all these standard which i didn't observe during the interview.  at the end, i think she wanted to end our talk, she asked "do you still want the spot?"   and of course, i do, so, i shut up.

回覆 longsky 的帖子

都係為bb有個學位者, 都咁難

回覆 Potato001 的帖子

你bb是大b嗎? 有3個offer好好架啦, 寫信比學校會有offer, 講真都唔一定架, 所以你真lucky啊
‹ 上一主題|下一主題