用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 這樣的交通安排可行??
go

這樣的交通安排可行?? [複製鏈接]

0    0    0    0

我覺得吾算辛苦。

引用:為慳車費,如上學先坐20-25分鐘MTR(計埋由

原帖由 Pertra 於 14-05-10 發表
為慳車費,如上學先坐20-25分鐘MTR(計埋由家和上落時間),再轉15分鐘校巴,會否好辛䇢? ...
一定要搭校巴嗎?無其他交通工具可直接返到學校?

請問小朋友幾大?如果初小會辛苦,揹住書包上上落落,翻風落雨又會好"論盡"。高小會好少少……

Pertra 發表於 14-5-10 15:58
為慳車費,如上學先坐20-25分鐘MTR(計埋由家和上落時間),再轉15分鐘校巴,會否好辛䇢? ...

搭校車的原意就是想點對點,不想舟車勞頓吧!

引用:回覆+YuYuMother+的帖子 幸好由家至MTR至

原帖由 Pertra 於 14-05-11 發表
回覆 YuYuMother 的帖子

幸好由家至MTR至另外上校車MTR是有cover,就算下大雨、打風,不用在街上走。轉駁的 ...
其實搭校車最方便,唔駛轉來轉去,唯一係可能要早d起身。

你要明白,有時交通上會有延誤,如果地鐵有問題,小朋友可能會趕唔到上校車。到時搵車趕返學校仲麻煩,要知道呢d情況的士都唔易搵到啊!

樓主,你應該報這學校時已考慮過交通問題吧?明白你要慳車費,但為小朋友著想,我都建議你比小朋友搭校車,再係其他地方慳吧。

回覆:這樣的交通安排可行??

樓主你都冇講仲有乜方案,每個方案要幾錢。

我覺得辛苦呀, 又要鬼咁早起身.
希望每天開心渡過 ;-)

其實呢, 除非佢地夜晚可以好早訓, 如果唔係呢, 又要早起又要轉車, 佢地其實朝早起身時重係眼仔曚曚架天冷重要賴吓床呢.
重有, 早餐有無時間食呢?

我覺得total 車程重要一些,加10mins 上落等車,total, 45-50mins, 我覺得都幾長,坐校巴又要幾耐(door to door 計)。如要過海,車$都幾容,都understandable.

你計車費budget(mtr ->school bus)時有否計埋接送的大人的車費呀?可能加埋都差不多?

遇到地鐵故障有冇plan B?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

應該不會相差太多吧, 直接撘校巴好些, 小朋友不用太辛苦是首要!
‹ 上一主題|下一主題