用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YWCA 幼兒學校
go

YWCA 幼兒學校

請問YWCA香港基督教女青年會的幼兒學校質素如何?

各位有無意見?

有無小朋友正讀緊 (不論N, K 亦可) 可以分享一下?

謝謝!!!!

引用:請問YWCA香港基督教女青年會的幼兒學校質素

原帖由 LittleSwallow 於 14-05-10 發表
請問YWCA香港基督教女青年會的幼兒學校質素如何?

各位有無意見?
我都想知。

回覆:LittleSwallow 的帖子

我小朋友之前在邵邦YWCA 讀N班的,老師好有愛心是一所好學校,如果你喜歡返全曰就最好。

回覆:Wansiuyin 的帖子

想問一下你小朋友係邊個做老師? 我今年是不愉快經驗。

回覆:pandafood 的帖子

Ms wong and 陳老師

引用:Ms+wong+and+陳老師 +

原帖由 Wansiuyin 於 14-05-10 發表
Ms wong and 陳老師
咦,咁你都係13年入學喎。

係呀13年一月入學讀到12月但我仔返學後時常病基本上一個月內只有一星期唔病其餘日字都是病,所以忍痛退學。
你小朋友為什麼有不開心的事情嗎?

回覆:YWCA 幼兒學校

咦,咁我仔同你仔做過同學喎。 我仔發展遲緩,十一月先開始講野。佢地不斷咁「關心」我仔,我配合佢地意見比左好多各樣訓練佢,校方都係唔夠包容。我在自閉嗰邊開過post. 佢地愛心我覺得比較流於表面囉。 我有點唔認同佢地份教育署報告,話師生比例係1:8 ,今年仲過份,話1:6.幾。 不過n班係有31人2個老師,個落差太大,我覺得佢地鐘意玩數字遊戲。

佢地嘅課程設計係唔錯,咁大間YWCA , 佢地N班起已經有閱讀計劃,一星期有一份功課係練習小肌,紹邦係外國人教英文,國語人教國語。 可能只係需要教學,覺得佢地友善同樂於同小朋友溝通。佢地因為是全日,訓練排洗,自己食飯,好似話下學期會同佢地戒片。這些是不錯的地方。

如果小朋友可以坐定定,冇咩麻煩野,是很適合讀的。 紹邦是有Playgroup , 如果你小朋友還小,可以報Playgroup , 咁入學機會會大些。:中

我仔之前是返playgroup的到兩歲時學校缴請插班,其實學校教自理能力好好有規區我仔而家冇讀都仍然記得排隊雙手放後面⋯

引用:我仔之前是返playgroup的到兩歲時學校缴請

原帖由 Wansiuyin 於 14-05-11 發表
我仔之前是返playgroup的到兩歲時學校缴請插班,其實學校教自理能力好好有規區我仔而家冇讀都仍然記得排隊 ...
我囡囡雖然轉左校,但一樣記得hands behind

咁睇來都唔錯啁...但可惜, 佢收生好少.....

咁你們/朋友的小朋友是大B 定細b?

我仔是1月B

大B , 正啦! 多數去邊間都收!

請問你們講的 YWCA 在那區?
他們的課程是否和其他YWCA 一樣?

回覆:PrettyMonchichi 的帖子

我哋講的YWCA 邵邦幼稚園在又一村海棠路,另我不知道同其它的YWCA 課程一樣與否。

當然不是去邊都收上年同阿仔in PN
的時候就全部都唔收好彩在YWCA 上開playgroup 老師問我有冇興趣插班才有得返學,但唔好彩我仔時常病所以忍痛退學。

引用:我哋講的YWCA+邵邦幼稚園在又一村海棠路,

原帖由 Wansiuyin 於 14-05-14 發表
我哋講的YWCA 邵邦幼稚園在又一村海棠路,另我不知道同其它的YWCA 課程一樣與否。

...
Thx