用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家心目中, 幾多%升到Band 1 中學的小學先叫做唔錯甚至 ...
樓主: 小J媽媽
go

大家心目中, 幾多%升到Band 1 中學的小學先叫做唔錯甚至好好? [複製鏈接]

回覆 WingBB-222 的帖子

答WingBB's case,
如果小朋友的能力"幾年"都在原直資/私立的頭十名之內, 我會試插神校的小學.

但要看插的是第幾級, 我覺得初小大部份小朋友是食幼稚園老本, 排名同學習能力態度未必好正比, 即是成績好的一般較穩定, 可以將知識發揮在考試中.  但小四開始, 好多小朋友成熟了, 學習態度定型, 學科需轉彎之處多了, 學習態度同所累積的知識變得更重要, 所以排名可能會有好大的改變.

如初小在本校表現的好, 在插校後可能成績不只被同學蓋過, 亦可能因以上升高小學科本身的要求高了而產生問題, 如神小上神中的要求又高, 小朋友的壓力都會幾大. 所以插校的前題會是小朋友現時的成績好是因為咩原因, 如是很乖肯讀型, 小高小會變的機會較大, 如是天資形態度又認真, 高小可能會再進步, 反而不用擔心.

小曳人  我反而聽到神小高小壓力無外面大喎  發表於 14-5-13 11:40

WingBB-222 發表於 14-5-12 11:26
Agree, this is the point.

請問如果你現在讀緊的有over 70% band 1 學生的直資小學(有直屬band 1 英中) ...
這正是我上年所做的事.

我家兩姊妹在同一間私小就讀. 該校有超過85%小六生升讀主收Band1學生的中學.

家姐雖然成績屬中上, 但始終要承受呈分試和升中選校的壓力.

有見及此, 於是嘗試安排細囡在升小二時插班去一間有直屬Band1A英中的津校. 結果幸運地成功插班.

由於該校往績收回超過一半學生上中學. 現在不用擔心細囡升中學的問題.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:HaYi 的帖子

謝謝大家的意見,這都很值得參考!!

回覆 WingBB-222 的帖子

小朋友成績好, 家長當然希望小朋友更上一層樓, 好易理解.
如果小朋友是遇強愈強就最好, 但如果相反, 效果難料.
試想吓如果一間中學盡收天下精英, 總會有名次之分, 小朋友的睇法又會如何?
當去到高中選科, 未必盡如人意, 所以亦要考慮中學的選科及支援....
真係苦了家長們....

引用:+本帖最後由+小曳人+於+14-5-12+20:32+編輯

原帖由 小曳人 於 14-05-12 發表
我有一樣經驗. 兩個仔,大仔六年前九龍一級私小讀p1, 叩門入, 私小有超過90%入band 1. 同年細老出世, 於是係升p3 時插回屋企附近一線津小(別人眼中區內頭3), 注重生命教育基督教小學. 每年有超過50%入band 1 中學(無聯繫). 而家返轉頭諗, 呢個決定對我來講係絕對正確!省$(學費連校車超過$5000),細老直入吾洗煩多次, 哥哥津校成績一直在中上,三次呈分試band 1.而且讀得比私校開心好多。

lauwingtai  可唔可以講下間津校名呢?  發表於 14-5-14 09:22
‹ 上一主題|下一主題