用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家心目中, 幾多%升到Band 1 中學的小學先叫做唔錯甚至 ...
樓主: 小J媽媽
go

大家心目中, 幾多%升到Band 1 中學的小學先叫做唔錯甚至好好?

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-05-10+發表個

原帖由 WingBB-222 於 14-05-12 發表
Agree, this is the point.

請問如果你現在讀緊的有over 70% band 1 學生的直資小學(有直屬band 1 英中) ...
兩間英中除了名氣,還有甚麼分別?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+WingBB-222+於+14-05-12+發表

Thanks!!

引用:Quote:原帖由+WingBB-222+於+14-05-12+發表

原帖由 lovebb2 於 14-05-12 發表
神校得around 4x% band 1咁少?唔太明添。
不用太“神化“那些家長心中的神校,其實正如樓上各高手所言,始終是津校,小朋友差異較大,4x% band 1 已經是不錯。

lovebb2 發表於 14-5-12 11:54
神校得around 4x% band 1咁少?唔太明添。
I don't understand as well, normally have 直屬band 1 英中, the primary school should have higher % for band 1 student, am i right?

回覆:大家心目中, 幾多%升到Band 1 中學的小學先叫做唔錯甚至好好?

我想因為有直屬band1中學的小學,從小學升到中學,最差的30%會out走,換來的是最top的band1學生,同時中學學位比小學多,也多了一批Band1學生,所以如果此類小學成績平平,到中學一定keep 到band1。

回覆:大家心目中, 幾多%升到Band 1 中學的小學先叫做唔錯甚至好好?

簡單計一計
有直屬Band 1中學的小學有150人
中學學位有200人
我當小學Band A,B,C人數各50人

到升中時收75%小學人數,其他外來全是band1,那時候中學已變成Band 1 :69%,band 2:25%,band 3: 6%

即使小學成績一般,這類有名的中學一樣保持到Band 1水平

回覆 siuyan1212 的帖子

通常會先留班, 請退是最後手段..... 要家長自己投降居多...... 唔只"神校", 不少一線私校都有呢種情況
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siuyan1212 發表於 14-5-12 15:16
簡單計一計
中學學位有200人
仲有, "神校"/一線學校, 每年每級都有不少外人想插班, 最後亦收唔少, 所以Band 1生比例一定唔會太低, 有直屬Band 1中學只會有更多高手插班, 所以話只得4x% Band 1, 除非小學學位多過直屬中學, 又唔收插班生, 唔係應該機會非常低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:簡單計一計 有直屬Band+1中學的小學有150人

原帖由 siuyan1212 於 14-05-12 發表
簡單計一計
中學學位有200人
間中學得69%band 1生咁少,仲要有band 3生,算唔算band 1中學?

謝謝賜教。

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+14-05-10+發表個

原帖由 WingBB-222 於 14-05-12 發表

請問如果你現在讀緊的有over 70% band 1 學生的直資小學(有直屬band 1 英中) ...
我會,如果有信心是band 1,因為唔使$, 直資小學畢業較難考到傳統津貼英中吧,不過諗唔到你refer緊邊間直資,男校嗎?

簡單計一計
中學學位有200人
相信指官津吧...咁大% B2-3學生....中學部點保持B1資格??....甚或係B1a
除非...佢地有本絕世秘芨...肯定大部份上番B1 ~~~

boboapril 發表於 14-5-12 17:56
我會,如果有信心是band 1,因為唔使$, 直資小學畢業較難考到傳統津貼英中吧,不過諗唔到你refer緊邊間直資 ...

St. Paul's Boy ???...B1a St. Joseph ???

hkpapa852 發表於 14-5-12 17:33
仲有, "神校"/一線學校, 每年每級都有不少外人想插班, 最後亦收唔少, 所以Band 1生比例一定唔會太低, 有直 ...
插班位...都要有學生轉校...會唔會好多??

醒目開學勳章 貢獻勳章

WingBB-222 發表於 14-5-12 11:26

如果真係神級,就只會收各大名校全級頭1x名之前嘅學生首先唔去討論係咪得4x% band 1

會唔會插?睇以下因素
教學理念
有無細佬妹跟尾 (益唔益到佢)
$$
到中學,你會唔會想報佢?

以我嘅case,讀緊私小,我好坦白咁講,嚟緊我會幫大仔搞插班,兩年時限,如果過咗就唔會再搞,全因為有個細嘅跟尾+免費,仲有最後嗰項...升中我心目中會放神級中學响第二志願
呢間小學嘅學生banding係點,我唔會理
我甚至明知中學部d老師話小學部d仔唔多掂...目標明確!絕對唔係因為教學適合與否

所以如果你係獨生子,無細嘅跟尾,錢銀又唔係太緊張,真係考慮清楚自己想要d乜!!

恐龍家

這是兩回事:

1.  每間小學的 primary 6 students 會按照特定的比例被分配 band 1, 2 or 3.  The percentage I mentioned in my previous post is talking about this.  

2.  因為直屬中,小學的關係, 大部分有直屬小學的中學會收返大約 7x% 直屬小學 band 1 & 2 的學生, 所以這些名津校會 over 7x% 升上 band 1 英中 with no doubt even they have only 4x% band 1 students.

Sorry to hijact this post!  

小曳人, you work even harder than me.   

Read your articles in your blog, very useful.  Thanks.

簡單計一計
中學學位有200人
現實是直屬中學完全沒有責任收 Band 3 學生, 相信比例一定不高, 特別是神校.  又, 直屬小學 band 1 學生比例太少 or band 2b, 2c 學生太多, 直屬中學自然會向小學施加壓力....  this is not a secret.