用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 RHS vs 明我
go

RHS vs 明我 [複製鏈接]

下星期要比大訂了,家住西灣河,細女,邊間好呢?thks!

1    0    0    0

回覆:BandQ 的帖子

二選一,我選明我。起碼又近同學術好d夠深,受區內津小歡迎,叩門有優勢,RHS學生考小學無優勢,唔值得山長水遠去讀。

heidya    發表於 14-5-10 08:43

引用:二選一,我選明我。起碼又近同學術好d夠深

叻啊,兩間也是好學校

回覆:RHS vs 明我

多謝各位意見。其實我擔心明我英文唔好;RHS好似全面d.有冇讀過嘅家長分享下呢?thks alot

回覆:BandQ 的帖子

有朋友讀緊,唔見得英文好,又考唔到小學

回覆 BandQ 的帖子

明我, 近您, 學校教到學生好有紀律, 自理好, 足獨立, 校風比較嚴緊.....

BandQ 發表於 14-5-9 23:35
多謝各位意見。其實我擔心明我英文唔好;RHS好似全面d.有冇讀過嘅家長分享下呢?thks alot

...
除非自己接送, 否則搭校車/保母車有D擔心, 好似KCS甘....驚出事.....
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2797107&extra=page%3D1&page=1

我住鰂魚涌,細女有報RHS收左,冇報明我,感覺明我太傳統校舍又細,英文課應該比RHS少,加上幾年前帶大仔去in的不快經歷,令我完全唔選佢。

而且叫做有玫小做backup, 我會選RHS。

經濟能力應付到,一定是RHS!

heidya    發表於 14-5-11 09:50

RHS都ok,有私小backup

我上年有RHS offer後, 就沒有去明我interview了。有朋友大孩子在明我畢業, 細佬有兩者offer, 選了RHS。其實若果是男孩子, 在港島區, RHS已經是個很好的選擇, 它的課程真的很all-rounded.

我個囡係RHS PN學生, 佢英文真係教高人一級, A-Z 已教完, 仲教緊OPPOSITES, 另外校舍大, 同埋活動多, 英文係NET 教, 佢今年K1已沒有學卷, 佢英文同中文更加會比以往中文深, 我覺得RHS 幼稚園真係好好, 佢學術上真係好好, 如出去叩門一定有優勢. 德育亦好, 唔會太緊亦唔會太鬆, 老師由PN跟到K3.   我阿囡都係多得RHS在PN 教導, 考到龍校, 半龍校同一二間名幼, 最後揀咗半龍校.  如果我唔係考到龍校, 我會留係RHS, 因為我有信心佢出去叩門唔會比其它名幼輸蝕.  

one of my frens' daughter graduated at 明我, one is at K2
their comments are soso.  both of them claimed teachers there are not caring
campus is small.

㨂學術同語境一定係RHS無疑,叩門都好有優勢,因為小朋友啲中英文都超強,阿囡讀完pn考到好多好好嘅K1, 有七個offer, 但我喺屋企完全唔講英文,但interview 時中英都冇問題!但若果考慮到小朋友上學問題,當然近一點較好,睇你concern邊樣重要d! 不過RHS嘅校車算好good,每程車都有老師跟車

兩間都係好學校,聽說明我是區內熱門,而我囡剛RHS pn完,程度唔淺,老師跟得好足,同老師講嘅嘢佢一定跟進,我地有問題可以whatsapp老師,相信好少學校會咁做,有net亦有全英語老師,用的教材同書都豐富

如果唔怕遠,RHS
舊年我帶個仔去到西灣河明我校舍,好舊,睇教局報告講求練寫字。多寫字即想到D老師冇乜準備其他活動。

Recommend RHS

May I know how many % RHS Kindergarten students can go to RHS primary school?
‹ 上一主題|下一主題