用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 給語障寶寶的家長一點鼓勵
go

[聽/語障] 給語障寶寶的家長一點鼓勵

本人是一位語障寶寶的家長, 小朋友的生長情況是什麼也遲過人, 如6-7個月反身, 9-10個月學坐, 14個月才放手自己行, 直到2歲仍然行到左搖右擺; 而言語則差不多一歲才說"爸爸", 但是是沒有意識的, 什麼也叫爸爸, 其他語言發音什麼也沒有, 唯一可喜的是她很明白我和先生在說什麼, 好多指令都可做到

由於本人一直覺得小朋友有少許問題, 我先生只說我過份緊張, 叫我繼續等她自己繼續發展, 所以才等到2014年2月2歲4個月先開始排CAC, 之後我自己決定在私人同小朋友做評估, 評估話小朋友是因為感統而影響語言, 上了約3-4堂已開始看到進步, 我個囡在2013年10月返咗n班, 都多咗嘢講,多咗跟講單字,但都是沒意識的,只是跟講。但現在是有意識的,因為當我講飲水,佢就叫我取佢學校隻杯來取水飲;又會多咗好多自己的想法;看書時,書內有書、筆、鐘的圖畫,佢會指住話比我知有書筆鐘,同埋會去取實物或指住實物比我。我老公同你老公差不多,都是指我太緊張,遲d睇吓先,但我就自己帶阿囡去做咗評估先,之後就同老公講阿囡發生咩事,要做咩嘢先幫到阿囡呢?起初老公都懷疑治療得唔得,但現在佢都覺得阿囡真係有進步,所以都贊成繼續……雖然真係好貴,但越快做佢就越快跟到正常水平,再加上我囡是很明白我哋講咩,好多嘢佢都知,所以做咗感統治療後,佢語言就真係快好多。

剛過完EASTER, 我囡講了我等了2年半的第一次"媽媽", 而且是有意識的, 不是只跟講, 真是很開心; 之後的5月去了台灣, 玩了6天, 我囡日日都有得玩, 又去親子館, 親子餐廳, 又去森林公園, 玩滑梯, 秋千, 沖氣彈床滑梯, 沙池, 單車, 同埋很多不同小玩具, 開心到不得了, 同時她講野多了, 我教她講"開心", 佢自己講 "叻叻" "我要搽", 多了表達她的意見

昨天去上堂, 治療師話阿囡除了跟講外, 多0左其他她想表達的語言, 以前多外星話, 現在多了其他治療師聽得明的語言, 佢話阿囡進步了, 而今天她說了"栗栗", 痛, 滅"皮", 碟, 刀, 叉

所以各位一齊努力, 必定會有收穫

回覆:給語障寶寶的家長一點鼓勵

加油!never give up

sorjomui  加油, 同埋不要給你及小朋友太多壓力, 盡了力就好, 效果也大些  發表於 14-5-10 08:56

回覆:sorjomui 的帖子

Hi!
想請教一下…
我小兒情況跟妳囡囡差不多,
但我則剛起步替小朋友找治療(我老公到現在也堅信小兒一切正常)
我上星期才帶仔仔(23個月大)找私人言語治療,可惜小兒45分鐘課程內…不停走來走去,而且集中及專注力很弱…基本連望人也不會!
治療師說要帶他做感統評估…
我現在很迷網…
原本他聽障,因而發現他言語遲緩。
想訓練他改善說話及增強口肌訓練,
(我仔現在一個單字也不懂說!)
但好像愈來愈多問題出現…
按你經驗,我現在應該先處理他感統問題,
還是照安排他繼續言語訓練?(但他不望治療師及不聽指示,沒法子可進行訓練!)
每個Step都是錢及時間,
我在職媽媽,現在好困惑!

回覆:carmenkmlo 的帖子

我女情況跟你差不多,PG係白上,完全不聽指令。

回覆 carmenkmlo 的帖子

我想你應找一個有經驗的治療師做一個全面的評估,唔好頭痛醫頭,腳痛醫腳,可能因為個頭而影響隻腳的能力呢?好似我個囡咁,佢就係因為感統唔好,刺激唔夠,而令佢語言慢。

回覆:carmenkmlo 的帖子

回覆:wongvivian86 的帖子

係咪每位小朋友(約2歲)也會有不專心情況?
我仔返pg,老師也說他專注力較弱?

引用:係咪每位小朋友(約2歲)也會有不專心情況?

原帖由 carmenkmlo 於 14-05-11 發表
係咪每位小朋友(約2歲)也會有不專心情況?
我仔返pg,老師也說他專注力較弱?

...
不是,小朋友愈細開始訓練可以愈專注,我仔仔從3個多月大開始私人訓練,後來5個月大開始在宣美訓練,每次坐個幾鐘都無問題,在家和他伴讀亦可以一看個多小時,講到我口乾佢都仲想繼續!
你可嘗試在家開始,讓他坐定的訓練,其實訓練對小朋友來說只是玩遊戲玩玩具,只不過是坐好玩而已,想好多樣遊戲才開始,當他開始玩厭一樣前就轉第二樣,小朋友一般會因為覺得新鮮繼續,而訓練是要每日進行,如果小朋友最初不能專注,由15分鐘開始吧,慢慢加長,相信經一段時間小朋友專注問題一定可以有所改善!

回覆 sorjomui 的帖子

阿囡兩歲每次見到電話都叫爹爹。書上看見哥哥或叔叔又叫爹哋。但已經教過佢無數咁多次。我地講野佢全部聴得明。其他進度都可以但好易就分心。最worst係而家都未識講句子。連叠字都比較少。佢有時講好多嘢但冇人知佢講乜!但係佢個人好開心成日對人笑。但又怕羞有時又好怕生寶。請問CAC係乜組織?我想開始幫佢做評估啦!感統又係乜黎?先謝謝分享!真係好擔心...希望你盡快回覆。謝謝!

Fchu 發表於 15-1-26 00:36

阿囡兩歲每次見到電話都叫爹爹。書上哥哥或叔叔又叫爹哋。但已經教過佢無數咁多 ...

1. 成日叫爹爹,是因為她未開竅,所以什麼也叫她熟悉的語言。又或者佢係言語比較遲,因為父或母有人3歲後講嘢,小朋友都會講嘢遲。
2. 我囡都係好多嘢都明,但佢唔肯講,你吹佢唔脹。

3. 經過1年的治療,我囡可以跟講4個字,佢自己可以講到爸爸,我想食麵包。
4. 我囡都係開心果1名。

5.  cac是兒童評估中心,但要排1年,如果可以,找私人評估先,做治療先,再排cac。感統是感覺統合,是以活動,運動刺激語言。

謝謝回覆!她近日開始肯跟住我地講嘢。但都係講單字。但感覺佢學嘢快左!但衰在佢成日含飯食成個鐘。攞命!去咗協康做評估但都係要等排期治療。至於健康院,上星期剛去過,姑娘說要她講少於4個單字以下才合資格排期政府。這就是政府的安排。完全幫不上忙!