用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區轉港島東區係咪一定跌banding
go

將軍澳區轉港島東區係咪一定跌banding

小女就讀將軍澳小五,成績全A應該屬於band 1a生,心儀東區中學,想|轉校網,但睇到家長討論轉區可能跌banding, 有D擔心,希望有人提供資訊,是否將軍澳區轉港島東區係咪一定跌banding,謝謝/

kpschan 發表於 14-5-8 23:54
小女就讀將軍澳小五,成績全A應該屬於band 1a生,心儀東區中學,想|轉校網,但睇到家長討論轉區可能跌bandi ...
魚與熊掌

將軍澳無B1a中學嗎?睇下自己實際往返學校須要時間仲好喇!

再唔係咪博下囉,講到甘心頭好!!博俉到或跌band咪當虎入羊羣囉

有時見到你地,其實已是最先揀校果堆,仲要想優中之優....唉!!難為尾果D!!

cc_2012 發表於 14-5-10 02:41
魚與熊掌

將軍澳無B1a中學嗎?睇下自己實際往返學校須要時間仲好喇!
將軍澳往返東區返放學重快過出旺角喎!將軍澳不知幾多同學選東區學校,就係貪東區多選擇,返學又方便!
我諗將軍澳嘅家長就最清楚!
:verycold: :verycold: :verycold:

我諗b1a点都唔會跌到去b2掛!最多咪跌到b1b啫

organicfans  同意, 跌一格都有D可能嘅, 始終Band 1 位都係要同學考返嚟, 唔會跌一級咁誇瓜........  發表於 14-5-10 12:01

引用:小女就讀將軍澳小五,成績全A應該屬於band+

原帖由 kpschan 於 14-05-08 發表
小女就讀將軍澳小五,成績全A應該屬於band 1a生,心儀東區中學,想|轉校網,但睇到家長討論轉區可能跌bandi ...
成績全A都唔一定係b1a, 要睇埋級名次,學校在區內强弱。如果普通學校b1a,轉出去唔需要太擔心。

說得对!過港島東更快!

ohnono 發表於 14-5-10 02:52
將軍澳往返東區返放學重快過出旺角喎!將軍澳不知幾多同學選東區學校,就係貪東區多選擇,返學又方便!
我 ...

不淨只將軍澳過唔過東區的交通問題,成積能力可及兼又兩區學校有明顯距離甚或無可選者,遠遠都去。

有些搬屋都就心頭好啦,樓主或剛巧搬到該區添!

但既然屬B1a生,轉區只有坐和望跌,不同於中下游學生,在這樣的條件下,只有自己才最清楚小朋友之實力!

若有此能耐,去馬;反之,不用再說吧!

將軍澳的 BAND 1A, 是5班大校, 絕對不可能跌 BAND, 但若果自行想申請 庇理羅士, 張祝珊, 不可能有絕對保証成功, 要看自己的硬實力.   將軍澳成功外闖的不少成功個案, 可參考自己相同名次, 過往派位, 估計一下

cc_2012 發表於 14-5-10 18:57
不淨只將軍澳過唔過東區的交通問題,成積能力可及兼又兩區學校有明顯距離甚或無可選者,遠遠都去。

有些搬 ...

其實我都有講除左交通往返將軍澳和東區是極其方便之外,東區的學校選擇是比將軍澳區內多。

我諗真係要熟識將軍澳和東區的家長就知道。我亦相信樓主亦係睇中這點,所以在有全A的成績下(雖然是否band 1A還有待呈分試的考驗),轉往一個又有心儀中學,又有較多選擇的區域是最理想的做法。
先列出將軍澳區內的band 1女同學的選擇:
1.迦密主恩
2.宣基
3.將官
4.景嶺

最要命的是四間中學之中還要有兩間中學 - 宣基和將官是有聯繫位留給自己小學的。

再列出東區band 1女同學的選擇:
1.BPS
2.張祝珊
3.聖馬可
4.筲官
5.中婦
6.民生
7.嘉諾撒
還有中基、金文泰、衛理、顯理等等

真係唔好睇少,兩個區的升中人口相約,但band 1學位的數量之差異真係天與地。問心,我有機會轉往東區的,我都會詳細考慮!再加埋有東區又有心儀中學,直情係直得考慮!

再者,將軍澳牌面上仍欠上約三百個band 1位,只是因為區內同學爭取在自行和直資中突圍,但並沒十足保障。相反一但轉區往東區,牌面上band 1位是足夠的,情理之內都給與足夠信心給同學在自行時不用留手。我諗唔到除了暢快之外,還可以用乜野形容詞來表達。

好了,如果跟據樓主所述,若能保持現有成績的水平,在將軍澳轉往東區,我都唔覺得會有跌band的可能。

所以,我覺得而家樓主有嘅係條件並不是能耐,應該去馬!

cc_2012  相信所列的東區band 1只有頭五間是樓主心儀  發表於 14-5-11 00:46
:verycold: :verycold: :verycold:

BSCYL 發表於 14-5-10 19:33
將軍澳的 BAND 1A, 是5班大校, 絕對不可能跌 BAND, 但若果自行想申請 庇理羅士, 張祝珊, 不可能有絕對保証 ...

對。在一些絕對受歡迎的學校,誰敢說自己一定可以成功!
既有主觀上的條件,又有客觀上的有利因素,再來個轉區派位,是作雙重保險的理想辦法,總好比留在將軍澳好得多!

回覆:ohnono 的帖子

我個仔舊年都係由將軍澳轉番沙田

多謝各位的寶貴意見,我亦跟校長溝通過,他也說應可一試,跌的可能不大,故已決定去馬,博一博。

BSCYL  應該博  發表於 14-5-10 22:45

ohnono 發表於 14-5-10 02:52
我 ...

Ohnono,你講得好啱! 將軍澳往返東區返放學重快過出旺角. 怕只怕垮區被收的機會细咋. 如果我有東區地址就好啦

ohnono 發表於 14-5-10 19:40
其實我都有講除左交通往返將軍澳和東區是極其方便之外,東區的學校選擇是比將軍澳區內多。

我諗真係要熟 ...
Ohnono,

你第7点嘉諾撤是鰂魚涌嘉諾撤嗎
請問鰂魚涌嘉諾撤brand 1b or 1c ?
但他們有直屬小學, 佢地好似有直屬小學, 咁咪剩餘唔多位给自行 law ?
我其實也有考慮鰂魚涌嘉諾撤, 但阿囡係垮區生即只可在甲部選此校, 咁如没有interview的機會,而乙部又不能選,咪totally lost ?? 我也為此事煩惱. 請指教吓我

kpschan 發表於 14-5-10 21:59
多謝各位的寶貴意見,我亦跟校長溝通過,他也說應可一試,跌的可能不大,故已決定去馬,博一博。 ...

經一輪的有謂「爭炒」:momday: 樓主終出言揸定主意(其實一早就揸定)

正如所言,最清楚是自己,包括轉區後的好壞百分比。

其實我已轉版睇初中教育為多,但往年小朋友升中餘波的張力,還繫繞腦內,幸好還不用睇心理.....

我小朋友往年亦是轉區,再派入他區第2志願,過程可謂一額汗,這也是在EK所找到的資料、意見....

這裡的資深家長比學校老師、校長所知的資訊強十數倍(當然要反覆核對)

既決定去馬,便勇往直前吧!!

祝不久便傳來好消息,小朋友保持狀態,發光發亮!!

cc 2012, 多謝哂,希望到時如願啦!☺

MJ666 發表於 14-5-11 00:18
Ohnono,

你第7点嘉諾撤是鰂魚涌嘉諾撤嗎
沒錯,是鰂魚涌的嘉諾撒。從區內的情況來看,這校應算是band 1C。整體核心科目成績大致上跟民生相若,但因為嘉有不少同學是往外地升學,形成經Jupas入讀本地大學課程的比率不算太高。
嘉諾撒對本區的女同學在自行時的吸引力不大,始終港島區內幾個區份有份量、有實力的學校特別是一些女校,數量不少,例如BPS、英華、SSGS、聖芳濟各、聖保祿、真光等還有其他男女校如張祝珊、聖馬可、中婦都是區內女同學的不二之選。所以並不太多本區甚至鄰近的中西區、灣仔區女同學願意在自行時就提早選擇嘉諾撒的,亦就是這樣就令不少外區同學不惜跨區覬覦嘉諾撒。

如果對將軍澳部份band 1C或band 1邊緣同學來說,與其轉區後太多不明朗因素,又要驚跌band的,自行時趁住仍未有banding出的時候,給自己一個機會試嘉諾撒係一個好選擇。

但阿囡係垮區生即只可在甲部選此校,咁如没有interview的機會,而乙部又不能選,咪totally lost ??
------------------------
首先,並不是只可在甲部選此校,你可以在自行時有兩個無區域限制的選校機會。

真的好奇怪,這兩年已經在升中人口大幅減少下出現不同程度的優勢,連一些band 2同學都可進入band 1英中的時候,仍然有不少家長未開始報自行已經諗定叩門!相反叩門的不穩定因素還更加高,叩門的成功機會比自行的成功機會更難估計。如果因為要諗定叩門揀了一間唔喜歡又或者唔匹配的學校,確實更加不智。

坦白說,真的沒有人會知面試的機會有幾大,當你去到band 1A的時候,你又會找一間band 1AA的學校,你唔會找一間有十足把握的band 1C學校的。是否total lost尚言之過早,可能是total win都未定。

況且,自行是讓你初試啼聲、一展身手的機會。冇得面試,大抽獎可以保守一點就可以。應該珍惜自行的兩個機會,就算唔得你手上還有籌碼再繼續那未完的遊戲!

ohnono 發表於 14-5-11 03:08
沒錯,是鰂魚涌的嘉諾撒。從區內的情況來看,這校應算是band 1C。整體核心科目成績大致上跟民生相若,但因 ...

Ohnono,

真係好多謝你花咁多時間解釋俾我知呀

回覆:MJ666 的帖子

乜中學仲可以用地址咩?

引用:乜中學仲可以用地址咩? +

原帖由 Angelafyfy 於 14-05-25 發表
乜中學仲可以用地址咩?
可以。家長可於六年級時的12月或3月向學校申請轉以跟住址派位就得。唯轉區派位要小心升跌band的問題。