用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 將軍澳區轉港島東區係咪一定跌banding
樓主: kpschan
go

將軍澳區轉港島東區係咪一定跌banding

王國會長

ohnono 發表於 14-5-10 19:40
其實我都有講除左交通往返將軍澳和東區是極其方便之外,東區的學校選擇是比將軍澳區內多。
我諗真係要熟識將軍澳和東區的家長就知道。我亦相信樓主亦係睇中這點,所以在有全A的成績下(雖然是否band 1A還有待呈分試的考驗),轉往一個又有心儀中學,又有較多選擇的區域是最理想的做法。

你講到好似可以任轉區咁, 樓主係搬去港島東住? 否則根本不用考慮交通往返將軍澳和東區是否方便.
除非仍住將軍澳但東區返學, 但何來地址證明申請轉區? 唔通  ....

引用:Quote:ohnono+發表於+14-5-10+19:40+其實我

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-05-25 發表
你講到好似可以任轉區咁, 樓主係搬去港島東住? 否則根本不用考慮交通往返將軍澳和東區是否方便.
除非仍住 ...
哦!咁夫家、娘家、姑拉、家姊、亞哥、細妹、、、、個個地址都可以借啦!、、、、雖然我唔洗用!

瑩瑩老豆 發表於 14-5-25 20:39
除非仍住 ...
轉區所擔心的問題,轉區後的選擇已經講好了。轉區的辦法就由樓主自己去諗掂佢!
:verycold: :verycold: :verycold: