用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃埔威廉vs紅磡學之園
樓主: 心急做媽咪
go

黃埔威廉vs紅磡學之園 [複製鏈接]

引用:回覆+小曳人+的帖子 請問保良局TSL即係邊

原帖由 Tracysung 於 14-05-13 發表
回覆 小曳人 的帖子

請問保良局TSL即係邊間
陳守仁,仲有好多 LH 入到 CKY (蔡繼有),不過 CKY 好貴,要真正中產或以上先輕鬆負擔,其實入到九龍塘小學,崇真都唔小!樓主,有無上過 LH website? 有曬升小資料,佢有2項公佈,首先係考到 offer 資料,之後有每一個學生選擇乜 offer! 因為LH 學生人數唔多,我通常用 percentage 去計即係有多 ratio 入學

回覆:黃埔威廉vs紅磡學之園

TSL 有大概6500個application考165個位,應該係最難考。

學之園既placement result好清楚,係幾好架。因為有其他幼稚園吹噓自己placement result 好,有人入lasalle,有人入maryknoll...但係呢兩間係計分,大抽獎為主。唔係好關學校事。所以心水清既人䛊分

如果你諗住計分同大抽獎,我會揀威廉,真係3年慳番十幾萬。

如果要考直資私小,學之園吧。

其實好睇自己既目標,我䛊有人為左一間happy school放棄st cat...又如何?最緊要啱自己

darichie 發表於 14-5-11 14:59
Your advice is very rational and helpful! I think there is no perfect school. As a parent, we ought  ...
多謝你的讚賞和認同!

其實身為媽媽,我諗大部分都緊張子女的學業,否則都唔會上EK問意見。

但我認為應該客觀D,加上仔細分析,每間學校都有優點/缺點,唔會一面倒全部好或者差到一無事處,最重要係揀合適小朋友的學校、並合乎家長本身的期望,這個可能很多人都忽略了。

絕對認同你所講唔好人云亦云,適合別人唔一定適合自己,我唔會自命清高講名氣唔重要,我都想小朋友讀名小,但係咪一定神校不可?香港名小起碼有10幾20間,希望我的小朋友幾年後有幸入讀其中一間而又適合佢既我都滿足了!

知道你小朋友黎緊8月都會入讀LH,歡迎你的加入,大家都加油吧!

引用:Quote:原帖由+心急做媽咪+於+14-05-11+發表

原帖由 volar 於 14-05-11 發表
其實每人心裏總有一把尺,喜歡/唔喜歡係好個人,我覺得樓主可以將2校好處/壞處分別列出來再仔細考慮。

我 ...
多謝分享,用家意見中肯。我小朋友題外問題,一般LH pn 學生放棄LH 最大誘因係考到K1龍校, 今年pn 升k1情况怎樣?多小朋友轉校嗎?原因?

引用:Quote:原帖由+心急做媽咪+於+14-05-11+發表

原帖由 volar 於 14-05-11 發表
其實每人心裏總有一把尺,喜歡/唔喜歡係好個人,我覺得樓主可以將2校好處/壞處分別列出來再仔細考慮。

我 ...
多謝分享,用家意見中肯。我小朋友八月有幸入讀LH pn. 一個題外問題...一般LH pn 學生放棄升K1最大誘是什麼?因為考到K1龍校?今年pn 升k1情况怎樣,多小朋友轉校嗎?

回覆:黃埔威廉vs紅磡學之園

sorry,.which one is happy school la? i wanna apply both for my daughter

babyBenz 發表於 14-5-17 12:30
多謝分享,用家意見中肯。我小朋友題外問題,一般LH pn 學生放棄LH 最大誘因係考到K1龍校, 今年pn 升k1情况 ...
多謝你的認同!  

正如你所講 LH PN 學生放棄 LH 最大誘因係考到 K1 龍校 / 半龍,
但宜家只係5月,一日未到8月開學,一日未知道最終有幾多人會留 / 幾多人會走,
不過我地圍內十幾個比較熟既家長,就知道暫時有幾個同學仔明年會轉走,
以百分比來講,大概1/4-1/3,所以留係 LH 直上 K1 既比率都算高。

不過我地亦有人決定明年唔轉去 PC 而留係 LH,所以各人有各人的想法,
揀選你認為適合自己小朋友的學校先係最重要!

引用:Quote:babyBenz+發表於+14-5-17+12:30+多謝

原帖由 volar 於 14-05-19 發表
多謝你的認同!  

正如你所講 LH PN 學生放棄 LH 最大誘因係考到 K1 龍校 / 半龍,
絶對同意,龍不龍只看合不合適。適合的學校能提供的學習環境事半公倍,所以未必所有人buy 龍校, 亦不介意在K2考學校決戰。多謝你既寶貴意見

引用:Quote:原帖由+Tracysung+於+14-05-13+發表

原帖由 Smartbubu 於 14-05-14 發表
陳守仁,仲有好多 LH 入到 CKY (蔡繼有),不過 CKY 好貴,要真正中產或以上先輕鬆負擔,其實入到九龍塘小 ...
Visiting the web, 2013-14, TSL 22, CKY 34, SFA 30, vs total 345 students, really good!

回覆:mamaskylar 的帖子

Apply 左先la, 收左你先煩。

babyBenz 發表於 14-5-20 13:34
絶對同意,龍不龍只看合不合適。適合的學校能提供的學習環境事半公倍,所以未必所有人buy 龍校, 亦不介意在 ...

我的孩子們都讀LH,我又從來無想過轉去第二間或轉龍校(可能係我蠢)。我孩子考小一考9間,有8offer,所以其實也不一定要轉龍校。不過當然,龍校或半龍校(無中學)的最大好處是進可攻,退可守,考小學的壓力得以大大降低。

引用:Quote:babyBenz+發表於+14-5-20+13:34+絶對

原帖由 hoihoima 於 14-05-22 發表
我的孩子們都讀LH,我又從來無想過轉去第二間或轉龍校(可能係我蠢)。我孩子考小一考9間,有8個offer,所 ...
哇,你小朋友好叻呀!最後會傾向邊間?

babyBenz 發表於 14-5-23 09:01
哇,你小朋友好叻呀!最後會傾向邊間?

係今年,我孩子前年考。

‹ 上一主題|下一主題