用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 常寧綠茵交學費
樓主: klingbaby
go

常寧綠茵交學費 [複製鏈接]

引用:Quote:lulumelody+發表於+14-5-15+23:00+最

原帖由 waiwaileung1 於 14-05-15 發表
係咩? 唔會全部普通話老師都係呀? 唉! 我都覺得怪, 我明明好似聽到有D講普通話老師好似識講廣東話, 因為有 ...
我都覺得奇怪,交表報名時問reception 問題時,個職員用普通話和我對答,但到我去交留位費時,同一個職員卻用廣東話回答我的問題!我仲以為佢唔識講廣東話㖭!

Evachau 發表於 14-5-16 11:15
我都覺得奇怪,交表報名時問reception 問題時,個職員用普通話和我對答,但到我去交留位費時,同一個職員卻 ...

報名時唔營造到強勁英普環境, 點吸引D家長去俾錢讀喎! That’s why 點解佢唔鍾意能力唔足的學生, 俾說話面色D家長睇等佢地知難而退, 佢咁門面, 將來考小學考得差影響到學校聲譽, 小人報讀點算呀!

回覆:常寧綠茵交學費

咁大家的小朋友讀咗一年,覺得英普係咪好咗?

回覆:waiwaileung1 的帖子

系呀,其實佢想“做好"頭几年升小成績,人數小唔重要,只得小貓3几隻,只要show個百分比就得,所以佢要逼走系佢心目中唔系人才的学生!

但校長唔明白"寧欺百鬚公,莫欺少年窮"! 的道理,更何況佢地只系几歲小朋友,有無窮的潛能!

引用:系呀,其實佢想“做好"頭几年升小成績,人

原帖由 lulumelody 於 14-05-16 發表
系呀,其實佢想“做好"頭几年升小成績,人數小唔重要,只得小貓3几隻,只要show個百分比就得,所以佢要逼走 ...
好認同,太短視了

個校長會對啲能力冇咁高的學生做咩?會唔會影響到佢哋的自信心?

winwin1122 發表於 14-5-16 14:49
咁大家的小朋友讀咗一年,覺得英普係咪好咗?

你睇番之前有姊妹留言都有話佢外語環境真係唔錯, 我個人感受我小朋友的普通話和英文都俾佢地教得唔錯. 不過, 小朋友唔係咁識SHOW OFF俾佢睇, 佢就以佢自己的經驗去判斷你小朋友得唔得. 佢以為自已對小朋友多就唔會睇錯, 2歲多人仔表現佢覺得不多言就咬牙始齒話一定有問題, 明明可能只是某方面有問題, 都講到佢地樣樣都唔掂, 唔啱佢d高質素學校. 小朋友發展有快有慢, 我認同有D小朋友可能真係有少許問題, 但有D小朋友一上到3歲幾4歲就慢慢愈來愈進步, 但佢接受唔到咁慢! 一係你自己攪掂佢快D俾到成績佢睇. 如果唔係, 唔該你搵定第二間幼稚園. 我可以話俾你聽佢地有D學生真係教到能操流俐普通話和英文, 但辦教育唔係咁, 只係去教有能力的學生. D佢自己認為唔達標就亳無愛心, 驚拖誇佢地學校成績, 呢類學生最好快d早走早著.

其實佢地能講流俐英文,本身屋企系講英文,講流俐国語,本身父母系国內人!

winwin1122 發表於 14-5-16 14:56
個校長會對啲能力冇咁高的學生做咩?會唔會影響到佢哋的自信心?

以家重讀緊點敢係到講! 等下啦! 遲d有d走左的學生家長可能會公開講. 我只能話俾你聽我小朋友係好驚佢, 至於自信心問題真係睇下你小朋友性格係點.

引用:Quote:winwin1122+發表於+14-5-16+14:56+個

原帖由 waiwaileung1 於 14-05-16 發表
以家重讀緊點敢係到講! 等下啦! 遲d有d走左的學生家長可能會公開講. 我只能話俾你聽我小朋友係好驚佢, 至 ...
一定會有影響,語言可以比錢上pg或大D再学,但自信冇了,影響長遠!名位,你地三思!

引用:Quote:原帖由+waiwaileung1+於+14-05-16+發

原帖由 lulumelody 於 14-05-16 發表
一定會有影響,語言可以比錢上pg或大D再学,但自信冇了,影響長遠!名位,你地三思!

...
你小朋友仲在sn gf 讀嗎?

lulumelody 發表於 14-5-16 16:28
其實佢地能講流俐英文,本身屋企系講英文,講流俐国語,本身父母系国內人!

...

咁可能係啦! 但只是我個人感受, 我本身不是操流俐英文和普通話, 我覺得我小朋友俾佢地教得唔錯.

唔系,已,不比仍和一兩個家長有來往!

回覆 lulumelody 的帖子

嘩! 你已經走左, 都重有2個, 乜有咁多受害者! 我其實都見過有一個家長俾佢學校話到佢個仔好無奈. 我初初重有小小懷疑我小朋友係咪真係咁有問題, 聽你咁講, 睇黎個校長真係只想要精英.

引用:回覆+lulumelody+的帖子 嘩!+你已經走左,+

原帖由 waiwaileung1 於 14-05-16 發表
回覆 lulumelody 的帖子

嘩! 你已經走左, 都重有2個, 乜有咁多受害者! 我其實都見過有一個家長俾佢學校話 ...
我諗唔至,可能有更多!

回覆:winwin1122 的帖子

我小朋友入學前,家中跟小朋友溝通,以英文為主,只有嫲嫲和婆婆才跟小朋友說廣東話。但開學一個月,我們發現小朋友講多了廣東話很多,唯一解釋係佢在學校學回來吧!對我來說,學校在語言方面未達到我的期望,無想像中咁勁,所以同意樓上的建議,大家可以一試,但年底一定要報定其他幼稚園作back up。

另外,小朋友試過俾其他小朋友整親流血,但三個老師都話唔知,見不到。係姐姐接放學後發現。我明白小朋友之間推撞一定有,但試過三次也說不知,有次又推說可能是小朋友回家途中整親,作為父母,我感到學校都唔係好take care小朋友囉。

係呀! 真係要考定其他學校作back up先, 校長眼中能力較差的小朋友到時都冇咁驚.

嘩!今日先睇到大家的討論!
原來這校是咁差咩?
我已經無其他選擇,
聽完真係好驚wor!
6月7日有家長會,
到時我再留意吓校長先!
因我當時一心只揾全日班給小朋友。。。

‹ 上一主題|下一主題