用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)
樓主: 0909MAMI
go

時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子) [複製鏈接]

引用:Quote:karen55407+發表於+15-8-11+07:52+「

原帖由 MrBeast 於 15-08-11 發表
雖然必有例外,但都不是沒道理,尤其在傳統學校,成績好自然得到老師認同和肯定,知道自己有能力做到,自信 ...
細B唔一定吃虧,除運動可能發展冇大B咁叻,讀書一樣有超細B在K1已領先,成績不錯。細B也可以不停代表學校參加比賽如朗誦、說故事比賽等,做超細B若比別人做得更好,自信心更大,更得老師寵愛。讀書讀唔讀到,其實同做大B細B完全冇關,資質重要些,還有family support!

conniewktang 發表於 15-9-2 11:31
細B唔一定吃虧,除運動可能發展冇大B咁叻,讀書一樣有超細B在K1已領先,成績不錯。細B也可以不停代表學校參 ...
我冇話一定吃虧wor, 我只是話most 和有例外之ma.  
我都好同意資質和family support 好重要.  In fact the latter is more important, imho.  不過我倒有樣不同意:細B fans 通常argue 細B只在大小肌方面輸饋給大B,但其實腦仔在0-6歳期間有很大的轉變,當然叻細B絕對可以超前一個資質平平的大B?

引用:Quote:conniewktang+發表於+15-9-2+11:31+

原帖由 MrBeast 於 15-09-02 發表
我冇話一定吃虧wor, 我只是話most 和有例外之ma.  
我都好同意資質和family support 好重要.  In fact the  ...
可能我好彩,我識的細B都沒有遲一年入學,都讀得唔錯,有一個有St Paul coedu同DGS選擇,男仔細B都唔覺有乜問題,可能遺仔,又可能family support好!

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-09-02+發表我

原帖由 conniewktang 於 15-09-02 發表
可能我好彩,我識的細B都沒有遲一年入學,都讀得唔錯,有一個有St Paul coedu同DGS選擇,男仔細B都唔覺有乜 ...
打錯:遺存

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+15-09-02+發

原帖由 conniewktang 於 15-09-02 發表
打錯:遺存
遺傳

conniewktang 發表於 15-9-2 19:51
可能我好彩,我識的細B都沒有遲一年入學,都讀得唔錯,有一個有St Paul coedu同DGS選擇,男仔細B都唔覺有乜 ...
點計你都唔夠我好彩,在關鍵時刻做了個決定轉做大B。而身邊的過案都算balance(雖然sample size 細),有細B考入名校,亦有細B入happy 官津跟得辛苦(父母都是超高學歷叻人)。

引用:看了好幾年EK,從來沒有貢獻,只看沒有留言

原帖由 chick1stbb 於 15-08-10 發表
看了好幾年EK,從來沒有貢獻,只看沒有留言。見到成日有人話EK變了,沒有人分享,心想自己也是,也反省我應 ...
高興看到你真誠分享。很認同你説法。註:我仔是12月中出世做細B,讀緊K3。

回覆:時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

作為一個細B媽,我真心覺得每個小朋友均是獨立個體,真的很難以偏概全;當媽媽的,只有多留意孩子的發展歩伐;見步行步吧

引用:12月尾細仔,今年repeat+K1,+表達大小肌肉

原帖由 bor_bor 於 14-05-09 發表
12月尾細仔,今年repeat K1, 表達大小肌肉表現進步咗好多,去年成個BB樣,係班內受盡大仔大女同學照顧同呵 ...
請問妳嘅週圍去玩意思係旅遊嗎?想問吓三歲前嘅旅行小朋友長大後會記得嗎?

Cheesepop 發表於 15-9-4 01:06
請問妳嘅週圍去玩意思係旅遊嗎?想問吓三歲前嘅旅行小朋友長大後會記得嗎?

...
有相見證。。如果下下想距記5記得,那麼三歲都5使出外玩或在HK內玩

引用:Quote:Cheesepop+發表於+15-9-4+01:06+請問

原帖由 shirley2014 於 15-09-04 發表
有相見證。。如果下下想距記5記得,那麼三歲都5使出外玩或在HK內玩
哈哈我都好鍾意帶小朋友旅行,只希望刺激佢視覺同大腦,睇唔同嘅嘢,如果佢大個仲記得就當bonus

視乎小朋友個別能力和性格,鬥心強的小男孩會遇強越強,上到小學已無大細B之分,反而專注力和對自我要求更影響表現。

細b只要愛閱讀、多見識、家長多放時跟小朋友成長學習,K2已與大b無異。

shirley2014 發表於 15-9-4 10:28
所以e加小學同人講去大6/日本旅行會比人唓

引用:視乎小朋友個別能力和性格,鬥心強的小男孩

原帖由 wanlucky 於 15-09-05 發表
視乎小朋友個別能力和性格,鬥心強的小男孩會遇強越強,上到小學已無大細B之分,反而專注力和對自我要求更 ...
Totally agree!

回覆:時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

請問開課時指九月一日?

適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

Tintin926  Yes  發表於 15-9-8 23:27

引用:時光倒流+家長們,你們會選擇做繼續做『細B

原帖由 0909MAMI 於 14-05-08 發表
時光倒流

家長們,你們會選擇做繼續做『細B』 OR REPEAT K1 做『大B』呢?
Girl,repeat

回覆:chick1stbb 的帖子

謝謝分享。我仔12月中細b,現讀k3,15/16是否repeat k3。
他人精靈,邏輯思維強,社交弱,不懂看眉頭眼額,跟喜歡的人口水多過茶,若他不喜歡某人、覺得他不公平、他就不理睬。
我考慮repeat的原因:1)去年老師整年都說他學習behind;2)禮貌欠佳,早安、再見、謝謝還要提醒才或者講;3)自信不夠,不會望人說話。
去年要同時handle他同細佬,今年他們上下晝,我可單對單全力去幫他執,因為無論他日後造大造細b,造人的基本都要鞏固,我最怕他入到讀唔到。
開學以來,隨著我給他多些獨對時間,看見他有明顯進步,原來是我不夠料解他,所以各位媽媽,考慮造大造細,先認清事實,到底是小朋友能力不夠?還是其他原因,才去決定,始終repeat對k3小朋友心理影響存在。

路過,我小朋友8月最尾一日出世,身型亦細,考慮過repeat不過冇做。如果11、12月仔,而又好想考入直私小學,唔使諗,一定係做超大b。9、10月比較尷尬,要考慮小朋友身型會唔會太大,被同學排擠。自信方面,可以用心培養,我個仔經過多位老師鼓勵,發現自己天份所在之後,唔再咁怕醜,至少同陌生人都有問有答。即使佢進步好多,殘酷的現實是五歲人仔差半年就係差10%,只有再大d個差距先會收窄。就算睇眼神同說話組織,小朋友真係進步得好快,幾個月已經唔同level。有d細b天資高,又或者學得特別快,先有機會同大b一拼。我個仔...唉...

引用:路過,我小朋友8月最尾一日出世,身型亦細

原帖由 jadeklleung 於 15-09-11 發表
路過,我小朋友8月最尾一日出世,身型亦細,考慮過repeat不過冇做。如果11、12月仔,而又好想考入直私小學 ...
8月尾出世可以揀做超大B咩?因為我細仔8月30日既一直以為要頂硬上做中B。請指教

回覆:0909MAMI 的帖子

純自己經歷分享。我仔10月細B,無背景家底人脈。佢資質不錯,但考直資私小過程,令我覺得,如家長好想小朋友入top校,做大B一定有優勢。

我仔做細B考小一。當大部分直私學校9月10月開始interview,我仔還未5歲,佢講野未算好好,但學術,我唔敢講話會超前超大B,但一定唔差得過。到同年11-12月,只係短短三個月,佢講野既能力,自自然然咁已有好明顯進步,甚至,我覺得係好好多!大家都知,考小一過程當中,表達能力係好重要一環。(只要遲兩三個月先開始interview, 相信我仔的表現會好好多)

另外,我仔在同月B中算係高大的了,但行動丶大小肌肉能力比較大B,真係有分別,大B或超大B,肢體能力上比起細B,係有分別及看得出的。簡單d來講,細B係BB啲。

當然,禮貌合群等一定要有嘅要求,就視乎個別小朋友性格及家教了。而這些方面,成熟些的大B,亦會容易掌握一些。

最後,我仔有一間爭崩頭直資收咗(唔講邊間了),但我相信,如佢轉做大B,會有機會多d學校收佢。好多分享話面試表現最重要,這是真的,但當大家表現都差不多,大B的優勢便出現。細B有好多好offer,有的,但有幾多人?各方面都要真的非常非常出眾才能跑出(或有其它優勢,而這些機會不屬於我們的)。亦唔怕講,事實上我仔嗰級,係有好多超大B(前一年11,12月出世)。

所以到底做細B定做大B,我覺得真係好睇家長想要咩,及清唔清楚自己小朋友能力去到邊。如一心要考到最top幾間學校,小朋友能力不錯但不算出眾,一定係做大B!如小朋友能力非常出眾,可以試做細B,但都未必得(因為仲要睇佢禮貌態度自理合群能力等)。如果家長無咩所謂,是但邊間直私收都ok, 細B當然也有跑出的機會。

最後,依然相信,讀書只是人生一部份,不要太緊張。希望分享幫到大家。

jadeklleung  同感  發表於 15-9-21 17:24
‹ 上一主題|下一主題