用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)
樓主: 0909MAMI
go

時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

引用:Quote:mybabycullen+發表於+14-7-13+11:04+

原帖由 MrBeast 於 14-07-14 發表
如做細ok, 咪keep 住,有好offer就直上,唔好彩冇就先再諗repeat k3 定插p2 。
repeat k3我擔心自己解吾到画,令佢吾开心,因个个都上小学了。。。

回覆:時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

我囡係一月頭出生,各方面都好; 但學校有數個之前一年10至12月的超十B,各方面發展比同班同更好,雖比最細的小朋友大12至14個月,但我覺得真係特別醒的。我個人意見,一開始便讓小朋友做超大B,百利而一害的!

SillyPigPig    發表於 14-7-22 12:14

mybabycullen 發表於 14-7-14 23:26
repeat k3我擔心自己解吾到画,令佢吾开心,因个个都上小学了。。。
明白,我意思是沒有offer 時才考慮些option, 有咪唔洗煩。
如果唔係咪繼續上睇下大抽獎或叩門有冇運,如冇C校backup 乙部就唔太進取便可。

引用:Quote:mybabycullen+發表於+14-7-14+23:26+

原帖由 MrBeast 於 14-07-15 發表
明白,我意思是沒有offer 時才考慮些option, 有咪唔洗煩。
如果唔係咪繼續上睇下大抽獎或叩門有冇運,如冇C ...
多謝你既意見!

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+14-05-09+發表不

原帖由 Macylau 於 14-05-12 發表
邊間小學列明不收P1考生呀?
我都想知,係某幾間吾收p1重讀定係有一定數量吾收。我都想細仔直上,p1睇結果再決定

引用:+本帖最後由+mybabycullen+於+14-7-13+11:1

原帖由 mybabycullen 於 14-07-13 發表
我同你一樣煩緊做細B定超大B,我女11月龍細B,眼見龍B同蛇B人數差咁遠,怕有排爭,我首先睇下阿女的進度跟唔跟得上先,跟唔上就做超大B,跟得到就做細B,同埋報多年K1,如果有龍校收就做超大,冇得話就做細B

回覆:時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

仔仔11月中細b,今年升2年級,係中文差少少,其他科又OK

回覆:0909MAMI 的帖子

12月細仔一早已決定2歲8個月先讀nursery, 做大仔考到龍校,功課易跟啲,體型高啲,班內大把超大B, 9月都有

幼稚園時, 男仔比女仔學習上會慢d, 大大下會拉近。普遍女仔語文好d, 男仔數常好d。

小兒10月尾男仔, 重考直資龍校P1, repeat P1

0909MAMI 發表於 14-5-8 15:30
時光倒流

家長們,你們會選擇做繼續做『細B』 OR REPEAT K1 做『大B』呢?
我會俾佢入N班學習群體生活同自理先~唔做細B 亦唔打算 repeat~~

回覆 evaken 的帖子

請問可否分享咩原因repeat ?重直資我諗明白向上游~
thx

mybabycullen 發表於 14-7-13 11:04
想請教各位前輩我仔仔学野好快好吸收,中意周圍explore,性格同学習好好,有信心今年考到,但 ...

其實九月仔唔好諗佢係細仔﹐
跟其他同年1-8月出生的小朋友咪得﹐
只係考幼稚園時無咁so﹐
但唔代表唔得﹐
畢竟﹐仍都只係比八月出世的小朋友細 dd 而已﹐
唔好擔心太多。

引用:Quote:mybabycullen+發表於+14-7-13+11:04+

原帖由 siumak 於 14-08-13 發表
其實九月仔唔好諗佢係細仔﹐
跟其他同年1-8月出生的小朋友咪得﹐
只係考幼稚園時無咁so﹐
同意,K1時連線會差D,說話組織性亦未夠大B強。K2時差距收窄左,K2下學期已不覺有很大分別。
学習是條長路,我深信K3時,9月仔也可以和大B一樣

回覆:manmanchubb 的帖子

我女係12月29出生,重複k3,但我覺得這樣做是對,今年9月份升小一,

MrBeast  要很大勇氣   發表於 14-8-13 17:33

回覆:0909MAMI 的帖子

現在小學不管是面試,叩門都係考學術多D,競爭好大,

回覆 Hong497 的帖子

回覆:hoihoima 的帖子

請問你兒子是否k3 repeat?

引用:Quote:0909MAMI+發表於+14-5-8+15:30+時光

原帖由 hoihoima 於 14-05-09 發表
我仔曾是細仔。以我在幼稚園觀課所見,其它同學比我仔主動好多,爭取多好多機會,能力也高好多。而我仔就好 ...
請問你兒子是否K3 repeat?

sallyshlau2 發表於 14-8-19 11:01
請問你兒子是否K3 repeat?
不是K3。

引用:回覆+evaken+的帖子 請問可否分享咩原因re

原帖由 manmanchubb 於 14-07-27 發表
回覆 evaken 的帖子

請問可否分享咩原因repeat ?重直資我諗明白向上游~
阿仔第一年未足5歲便考家姐的直資小學,當時發脾氣唔彩老師,唔答問題。最終當然考唔入,知道事實後非常後悔!一年後成熟咗好多,有問必答成功首輪考入!於大半年裡,眼見家姐每日輕輕鬆鬆完成適量功課又愉快上學,但卻對自己學校毫不投入。經過大半年與佢傾訴,了解其心理狀況,咁多個月佢都堅持轉校repeat,一直希望快d到7月