用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)
go

時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

時光倒流

家長們,你們會選擇做繼續做『細B』 OR REPEAT K1 做『大B』呢?

請分享。

mcegg  一定做大B,由PN巳經做大B,一直保持佢既信心同實力。我現在仔仔正是如此,適應良好。   發表於 15-9-11 08:50
karen55407  大B  發表於 15-8-8 10:49

Repeat

回覆:0909MAMI 的帖子

Girl, repeating!

回覆:fishchow 的帖子

9月都可以repeat咩? 對再申請小一有乜impacts?

回覆:時光倒流 - 細B (9月至12月的男孩子)

My girl also repeated k1 and change school

0909MAMI 發表於 14-5-8 15:30
時光倒流

家長們,你們會選擇做繼續做『細B』 OR REPEAT K1 做『大B』呢?

如果時光可以倒流, 應該遲一年入學, 玩多年, 又可以慳一年幼稚園學費。repeat無學券的。

但如果好似你係9月,就唔會做大B了。我的係11月底女, 好采跟得上。表弟係12月初仔, 跟得好辛苦, 好唔開心。

教育局小一入學申請表2014-2015

http://www.edb.gov.hk/attachment ... 2014_leaflet_tc.pdf

8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

12月中細b,repeat K2

唔會 - 11月尾男仔。
K3幫呀仔轉去間有小學back up又有得大抽獎o既學校,同埋搬去好o既校網。而家,心情輕鬆地等下月大抽獎出result。

mcegg  唔係個個人都好似你咁話轉就轉到㗎!  發表於 15-9-11 08:53

12月尾細仔,今年repeat K1, 表達大小肌肉表現進步咗好多,去年成個BB樣,係班內受盡大仔大女同學照顧同呵護,今年調返轉照顧同班細仔細女同學,對佢成長無疑係會好啲,如時光倒流,我會比佢遲一年入學,去周圍玩多啲睇多啲
其實盡量都不要repeat, 新學期時啲同學唔見曬,小朋友真係會好掛住相處過嘅同學的

其實我覺得9、10月出生的,比較尷尬。做細B,又未必夠大B fight,但做超大B,又好似大得濟,未必間間學校like收超大B。不過,我覺得如果小朋友屬於自信、主動型,可以做細B。但如果小朋友比較怕事、欠缺自信,而又有小學backup的幼稚園offer,轉第二間kg做超大B會好D。

其實我覺得9、10月出生的,比較尷尬。做細B,又未必夠大B fight,但做超大B,又好似大得濟,未必間間學校like收超大B。不過,都係睇小朋友性格啦。我覺得如果小朋友屬於自信、主動型,可以做細B。但如果小朋友比較怕事、欠缺自信,而又有小學backup的幼稚園offer,轉第二間kg做超大B會好D。

引用:Quote:0909MAMI+發表於+14-5-8+15:30+時光

原帖由 little_yolky 於 14-05-09 發表
如果時光可以倒流, 應該遲一年入學, 玩多年, 又可以慳一年幼稚園學費。repeat無學券的。

但如果好似你係9 ...
對,遲一年讀PN最好,又唔駛失去已認識的同學仔。

camomile00 發表於 14-5-9 10:42
唔會 - 11月尾男仔。
K3幫呀仔轉去間有小學back up又有得大抽獎o既學校,同埋搬去好o既校網。而家,心情輕 ...

當年阿仔細B讀幼稚園, 小學, 而家讀初中了...如時光倒流, 我都唔會.

如考慮吸收學術知識, 大細B無直接關係.

但如果考慮遲一年入學可以多一年親子相處, 也可以.

sonkhl  同意  發表於 14-5-9 13:06

12月中, 正做緊細B讀緊K2, 開頭有D後悔做細. 不過唔打算REPEAT幼稚園, 會照試下考小學, 如果無OFFER就抽獎讀津小P1, 讀P1時再考一次外面直資/私小的小一. 如有好OFFER即REPEAT一年小一, 咁樣睇來有2次機會..好似唔錯. 如果一開始就做大仔就唔可以咁了.

mcegg  到時候面試學校就會問你做乜唔讀之前嗰間要嚟佢地嗰間...  發表於 15-9-11 08:58
GLORIAGAN  good idea!! Thank you for sharing!  發表於 14-5-19 13:27
llkllkllk  agree, same case here!  發表於 14-5-14 16:23

回覆:BEBIBE 的帖子

Me 2

回覆:BEBIBE 的帖子

我囡囡是11月細囡,今年K3,當初都想緊大細B的問題,但經過上年考小一的經驗,只要平時谷下學術,考試的態度及禮貌,原來細B都有不俗的結果

sonkhl  叻女  發表於 14-5-9 13:07

0909MAMI 發表於 14-5-8 15:30
時光倒流

我仔曾是細仔。以我在幼稚園觀課所見,其它同學比我仔主動好多,爭取多好多機會,能力也高好多。而我仔就好無自信,覺得自己比人差,好多事都是人地做到佢做唔到。重讀做大仔以後,情況完全改變,很多事情是他做得到而同學做唔到。他變成了同學心中的大阿哥,同學都喜歡親近他。在他的個案,我覺得重讀對他的自信心幫助很大。

不過其實,我猜重讀不重讀其實沒有一個一面倒的答案,真是要視乎個別孩子的情況。我見我孩子在初小,級前幾名的、獲頒品學兼優獎的不乏細仔。所以細仔也有很多是好勁的!加油!

回覆 hoihoima 的帖子

我識一個細仔考小一時考不到最心儀個間直資,就讀住另一間小一,之後一年再考多次最心儀個間直資小一,又真係比佢考到。當然,好多細仔都唔會咁做,也不是間間直資都會收小一生重讀小一,不過這算係細仔比大仔多一個“可能性”,比你參考!

BEBIBE 發表於 14-5-9 12:35
12月中, 正做緊細B讀緊K2, 開頭有D後悔做細. 不過唔打算REPEAT幼稚園, 會照試下考小學, 如果無OFFER就抽獎 ...
不一定,只要meet age requiremnt, K2一樣可以考直資C校,反而有小部份小學列明不收p1考生。