用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 自己教定playgroup?
go

自己教定playgroup? [複製鏈接]

1歲2個月,唸緊邊樣好d...
Playgroup想佢學下其他小朋友,快d講金口講嘢
但咁細個就開始番學,好似好辛苦咁,
當然c6又話可以慳番筆啦
有冇人比比意見? 我完全新手。。。

0    0    0    0

回覆:自己教定playgroup

返playgroup同自己教冇衝突。兩樣都做

引用:睇下你想學咩.....PHONICS我自己教...但都

原帖由 tincan232 於 14-05-08 發表
睇下你想學咩.....PHONICS我自己教...但都有上PG..主要係比佢同其他人玩...
咁細個就學phonics?!!!得架咩?不過我個隻連中文都未識講,唔搞英文住啦!
你小朋友番左playgroup係咪會識到d朋友仔呀?

引用:返playgroup同自己教冇衝突。兩樣都做 +

原帖由 decelerate 於 14-05-08 發表
返playgroup同自己教冇衝突。兩樣都做
我都知,實情係我有dd想比佢番playgroup, c6叫我自己教

回覆:wingsbb 的帖子

唔試點知?

回覆:自己教定playgroup?

其實上完playgroup都要自己教

CeciliaShing 發表於 14-5-8 16:51
其實上完playgroup都要自己教

其實番playgroup都係玩下姐... 真係要學野架咩???

我之前都好似你咁,我揀左上pg
阿仔鍾意上,冇之前咁怕醜,我覺得上下冇妨,一個星期一次

phoebewong123 發表於 14-5-8 17:48
我之前都好似你咁,我揀左上pg
阿仔鍾意上,冇之前咁怕醜,我覺得上下冇妨,一個星期一次

...

你都係1歲幾開始上?
使唔使陪佢一齊上架? 有冇喊到拆天呀?

引用:Quote:phoebewong123+發表於+14-5-8+17:48+

原帖由 wingsbb 於 14-05-08 發表
你都係1歲幾開始上?
使唔使陪佢一齊上架? 有冇喊到拆天呀?
差不多14個月多d,開頭有喊,第三堂開始冇再喊

引用:1歲2個月,唸緊邊樣好d... Playgroup想佢學

原帖由 wingsbb 於 14-05-08 發表
1歲2個月,唸緊邊樣好d...
Playgroup想佢學下其他小朋友,快d講金口講嘢
但咁細個就開始番學,好似好辛苦咁 ...
Playgroup唔會好academic, 多係玩下聽下故仔唱歌做簡單既勞美。除非你要佢日日返否則唔會辛苦。當然比佢試下群體生活係好,但個人經驗係咁細既小朋友未識互動,都係各自各玩,不過多見人都係好既。反而我覺得父母會有d得著,因要陪小朋友上堂,你會見到佢地既進度,會更了解你既小朋友;你亦會知道怎麼時候可同你小朋友玩d乜,學d乜

咁細個上pg, 其他小朋友都係未識講野,唔會提升說話能力,而且14個月未識講野好正常。上pg主要係學聽指令,學等待,因為好多時屋企玩具鍾意幾時玩,玩幾耐都可以,但pg要排除攞玩具,玩完要收拾。可以帶bb去試堂,睇下bb適合上pg未,家長也可參考流程和活動,在家自己和小朋友玩。我個女13個月開始上pg, 因為佢好鍾意小朋友,當帶佢去玩下,有班固定的朋友,也和其他家長交流下選幼稚園和面試的資料。

太細個,未識同其他小朋友溝通,上Playgroup未必有用。
有時間的話,當然自己教好D。

Potato001 發表於 14-5-9 10:25
咁細個上pg, 其他小朋友都係未識講野,唔會提升說話能力,而且14個月未識講野好正常。上pg主要係學聽指令, ...

都係, 只不過成日見到BK D媽咪話自己小朋友2歲幾都未識講o野, 驚驚地姐~
你講gp學o個d o野, 自己又真係教唔到喎~~~!!

上pg 未必會令小朋友講嘢,但你都唔可以expect 14個月嘅男仔識講d乜,都係平時同佢講多d嘢

phoebewong123 發表於 14-5-10 17:29
上pg 未必會令小朋友講嘢,但你都唔可以expect 14個月嘅男仔識講d乜,都係平時同佢講多d嘢

...

明白, 要努力D啦~~

引用:Quote:phoebewong123+發表於+14-5-10+17:29

原帖由 wingsbb 於 14-05-10 發表
明白, 要努力D啦~~
我之前都好似你咁諗,不過其實真係歲半度開始就多左嘢講,唔駛驚

學到嘢架!基本上佢上完playgroup,再同佢返屋企溫習返之後佢會全部講返出嚟。但如果只係旨意曬playgroup,我覺得學唔到幾多囉

‹ 上一主題|下一主題