用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才報名表
go

優才報名表

請問係咪一定要做portfolio機會先大d?
父母學歷高機會又會再大d嗎?
因為報名表上要填父母學歷.唔填又可以嗎?

我依家啱啱填緊優才書院的申請表...見到要填父母學歷真係好嚇人, 要填埋學校, 年份及獲取資歷, 現職機構又要寫?? ...究竟係個小朋友入讀該校定我去面試見工呢?? 話唔影響小朋友的面試表現又會唔會呃人呢? 寫中資學校或是外國留學好呢?  

唔係認為唔適合就唔報呢間學校咁簡單,  呢張申請表可唔可以向教育局反映返?

回覆:優才報名表

咪係、要填到咁details....好明顯會揀背景,後面仲要填埋小朋友所獲奬項我無刻意同小朋友參加比賽,我係咪無機會啦

獲奬項目呢d問題, 其實好多學校都會要求填, 始終係小朋友的個人履歷一部份! 但要查家宅我就覺得有點過份!

sze0203 發表於 14-5-8 12:53
我依家啱啱填緊優才書院的申請表...見到要填父母學歷真係好嚇人, 要填埋學校, 年份及獲取資歷, 現職機構又 ...
大驚小怪,
其實大部份直私申請表都要填父母學歷和職業,
聖士提反重要填父母係乜Professional Background和小朋友旅行經歴.  驚未?

http://www.sscps.edu.hk/p1/Portfolio.htm

引用:Quote:sze0203+發表於+14-5-8+12:53+我依家

原帖由 AgapePa 於 14-05-08 發表
大驚小怪,
聖士提反重要填父母係乜Professional Background和 ...
聖士堤反係portfolio 既提議,但GT係份申請表要填,我覺得又吾同喎

supericy 發表於 14-5-8 14:29
聖士堤反係portfolio 既提議,但GT係份申請表要填,我覺得又吾同喎

...
俾多個例子你, 福建小學都要填父母教育程度

http://www.fssas.edu.hk/images/stories/SchoolForm/2014-2015_P2-P3ApplicationForm.pdf

引用:Quote:sze0203+發表於+14-5-8+12:53+我依家

大驚小怪,
聖士提反重要填父母係乜Professional Background和 ...
同意!幼稚園申請表都要填父母學歷、職業、工作機構,所以私小、直資要填,一d唔覺得奇怪!

引用:Quote:supericy+發表於+14-5-8+14:29+聖士

俾多個例子你, 福建小學都要填父母教育程度

http://www.fssas.edu.hk/images/stories/SchoolForm/2014-201 ...
其實我明白好多學校都要填父母教育程度,從而睇埋屋企background,不過GT要填埋年份覺得好特別啫之前考k已有學校要填父母學校

我上年填既時候都唔係好明點解學校要知,不過我當然照填,而事實証明(應該)無關,我同老公讀band3、4中學,收左我個囝

填父母學校都唔算奇,當年我同小兒報黃大仙某幼稚園,當交表時個老師問我地兩公婆薪金mouth:" />mouth:" />!我當時覺得有d怪,但我又好順口答左!落樓梯時我問老公我地係咪著得好寒酸,老師想幫我地申請援助!

sumaggie101  u r so funny  發表於 14-5-8 15:52

supericy 發表於 14-5-8 13:15
咪係、要填到咁details....好明顯會揀背景,後面仲要填埋小朋友所獲奬項我無刻意同小朋友參加比賽, ...
應該無學校單純只考慮小朋友能力, 揀背景係必然, 有D學校揀背景包括. 住址, OLD Boy, FTM, 中産, 宗教........
GT巳經係無咁注重背景.
我係其中一堂家長講座見過有家長完全唔識英文, (個堂係NET分組介紹英文科, 毎個家長都要開聲),

魚兒小寶貝  嘻~~我都唔識, 講英文失禮人, 如果我地子女咁啱一班的話, 還請你多多提點幫忙呢!  發表於 14-5-8 16:07

supericy 發表於 14-5-8 13:15
咪係、要填到咁details....好明顯會揀背景,後面仲要填埋小朋友所獲奬項我無刻意同小朋友參加比賽, ...
我相信最主要睇面試表現,小兒讀間村校之中既村校,得d學校豬肉獎同親子乜乜獎,有一張學習表現優異獎(已經係最勁架啦),冇考任何野,如果要對比其他人果d 履歷。。。

(講笑咁講) 當大眾認為只係你大驚小怪; 教育局回覆係歡迎來信反映意見, 教育局並無任何指引, 又或者你覺得私隱過份揭露時可以選擇唔報呢間學校的時候....我發覺, 我還是要回火星或者學習和諧了^^

呢間學校要取錄生的家長上十堂家長講座係正確既~~^^照魚兒小寶貝的CASE 而談, 可能優才係著重家長的誠意多一點...^^

回覆:優才報名表

多謝留上2位解答,其實早幾曰去完簡介會真心覺得GT好好,但阿囝無任何特異功能,所以覺得機會不大了;但一試無防,希望interview時一家3口都有好表現啦
另外,想請問校車/保母車路線,係咪得好少車到呢?

supericy 發表於 14-5-8 15:29
多謝留上2位解答,其實早幾曰去完簡介會真心覺得GT好好,但阿囝無任何特異功能,所以覺得機會不大了;但一 ...

特異功能唔重要,
得幾條校車線, 小四開始學校鼓勵自己返學.
http://www.gtschool.edu.hk/PS06_schoolbus.htm

回覆 supericy 的帖子

呀~~係喎, 見父母時, 我地係同組入面第二對早出黎既父母, 因為我地冇野問又冇乜野講. 仲有, 因為我係2012年聽既講座, 所以唔可以用返當日講座派既申請表. 響我既case入面, 真係搵唔到外在既成功要素!

祝你地成功!

sze0203 發表於 14-5-8 12:53
我依家啱啱填緊優才書院的申請表...見到要填父母學歷真係好嚇人, 要填埋學校, 年份及獲取資歷, 現職機構又 ...

幼稚園如例如York都要填啦,唔填點知你有冇$上佢D興趣

AgapePa 發表於 14-5-8 15:18
應該無學校單純只考慮小朋友能力, 揀背景係必然, 有D學校揀背景包括. 住址, OLD Boy, FTM, 中産, 宗教..... ...
“個堂係NET分組介紹英文科, 毎個家長都要開聲” - 請問在講座中家長要講什麽呢?