用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 5級樂理 問題, 有冇JM可以比意見?
樓主: 心雨
go

5級樂理 問題, 有冇JM可以比意見?

回覆 心雨 的帖子

我覺得轉下老師冇壞, 我仔12歲考, 學左2個月8堂, 89分.  可能小朋友大, 所以容易記入腦.  但佢既老師次次落堂都會比佢功課叫佢返去做, 未做好下堂唔使上.

心雨  你個仔好叻啊, 請問係邊間學?  發表於 14-5-9 11:35
sonkhl  理解力都會强的。叻  發表於 14-5-9 11:27

[size=11.818181991577148px]心雨 發表於
[size=11.818181991577148px]  個老師好像幾好哦, 請問可唔可比老師個姓我呢? 你學時幾錢一堂? 你個仔學左16堂就考到啊, 叻仔哦!
..._
...

老師叫 Wong sir (我唔知係 '王' 還是 '黃')不過我地唔係在Tseung Kwan O 的'劏你' 上堂,
唔知個wong sir 會唔會教 TKO 的班.

臨近考期, 做多d past papers, 有幫助的.

引用:[size=11.818181991577148px]心雨+發表於++

原帖由 birdbird 於 14-05-09 發表
心雨 發表於  
  個老師好像幾好哦, 請問可唔可比老師個姓我呢? 你學時幾錢一堂? 你個仔學左16堂就考到啊,  ...
Thank you bird bird!

回覆:心雨 的帖子

小女兒去年都是小四升小五7月期間至九月尾上精讀班。至十月尾考期前两星期左右上完。在演x上,逢星期六上三小時。老師有學歷,但教得悶時間長,但無法。大班學。有大人有小孩。肯問就好。所以不可全靠它。我和女兒說是悶的了,一take過,好過再考,要勤力,包括做past paper,一年有四張卷,至少做三年。對model answer,针對不懂的研究,找朋友幫忙打通,下條就曉做。我發覺教學方法可能不止一個,最重要小朋友受和明白。九月開了學是忙一點,要堅持。重點在Grade4& 5,G 1,2,&3是基本,最緊要上心和操卷。你留心past paper,有format見到,G1-5書,不用全做。你要做pastpaper才知弱項,大概計到分。考時要小心,兩小时用唔晒,要double check.考生字記不晒要撞。見同學仔讀大琴行的,成绩平平。加堂另收。照理一對一貼身好D.但付出不少。最後阿女的成績不俗,是大家的努力。我是參考大仔當年在通x,買埋G1-4的pastpaper extra要她做。幾個月都與樂理同眠。哈哈。Good luck.

引用:Quote:原帖由+birdbird+於+14-05-09+發表心

原帖由 心雨 於 14-05-09 發表
Thank you bird bird!
我諗你可以轉老師試下。
我小朋友當時小組上堂,上左幾堂就跟唔上進度了。
找個單對單的,小朋友唔明就問。
咁會進步大d!
加油!

引用:小女兒去年都是小四升小五7月期間至九月尾

原帖由 KopyKat 於 14-05-10 發表
小女兒去年都是小四升小五7月期間至九月尾上精讀班。至十月尾考期前两星期左右上完。在演x上,逢星期六上三 ...

我女係三年前考(10歲),我又係覺得老師教得痳痳(其實阿女話佢講野唔太明......),上咗3-4堂,老師話阿女吸收慢......結果,我同個女的起心肝,去通利掃past papers, 狂做,翻做,之後上堂老師讚阿女叻咗,我地無講佢私下狂操卷......就係咁樣,跟住進度快咗,前後無記錯係上咗14堂45分鐘私人,有2堂仲係教完哂抽問,考到distinction.

回覆:organicfans 的帖子

我個今年小四,起碼學左九個月,仍仲未知可以考試,自己鋼琴ms 都係講學得慢,做家長可以點,係吾係即該停左,然後去joint 樂理班,大家可否比啲意見

回覆:5級樂理 問題, 有冇JM可以比意見?

多謝各JM 的意見!睇來很多媽媽為左仔女都下功夫學埋一份,再幫他們一把。我自己樂理一點都唔識,要自己摸索再幫阿女,真有點困難⋯• 另一方面,我諗住轉老師或者轉去通x, 唔知通利老師會唔會好點, 睇怕又要撞彩了。

Children don't need to be very fluent on the subject, they only need to pass, right?

引用:多謝各JM+的意見!睇來很多媽媽為左仔女都

原帖由 心雨 於 14-05-10 發表
多謝各JM 的意見!睇來很多媽媽為左仔女都下功夫學埋一份,再幫他們一把。我自己樂理一點都唔識,要自己摸 ...
1. 不要再撞彩,找琴老師介紹,她自己不教,有責任幫你孩子找位好老師。
2. 自己不懂音樂,時間許可,和孩子一起學。父母不懂,年紀小的小朋友難學得好。
3. 皇家樂理考試已形式化到極點,要合格,根本不用全懂五級整個課程,和老師說清楚你目標只為合格,五個月準備有餘有剩。
4. 合格是一回事,懂又是另一回事。假設你想小朋友學好音樂,打好樂理基礎是必要的,莫說五級,其實八級也是十分基礎理論。我不了解你趕著下年考琴的原因,個人意見,應酬五級樂理合格後,還是找時間重修打穩基礎好 ... 情況就如駕駛學院的學生合格後再補鐘。

TPL 發表於 14-5-10 18:04
我個今年小四,起碼學左九個月,仍仲未知可以考試,自己鋼琴ms 都係講學得慢,做家長可以點,係吾係即該停 ...
以你囝的情況來看, 我會趁著暑假比佢去上小組, 然後報考10月的樂理試.
再拖, 盞個小朋友愈讀愈悶.

我曾跟幾個同學仔的家長討論過學5級樂理以什麼形式學係最 cost effective.普遍都認為跟自己的琴老師學的效益係最低.
(尤其係每次上鋼琴課撥部分時間出來教樂理)

一來, 琴老師雖教琴好, 但未必教得到學生應付考5級樂理試的技巧與竅門.
二來, 每個星期只是短短30分鐘的樂理, 真的到喉唔到肺.

反而, 比小朋友上小組班, 一堂1.5hr - 2hr,
有個專門鑽研 past paper 的老師教,
小朋友好似平時返學上堂咁,
放學之後肯做功課, 唔多唔少點都會吸收得到,
考試合格係冇大問題.

家長要幫的, 就係要督促小朋友做好功課,
叫小朋友 mark 低唔識做的功課, 然後上堂問老師.
而且, 家長要預備 past paper,
買埋 model answer, 小朋友做完對個答案之後, 仍然不明白, 就要問老師.

birdbird 發表於 14-5-11 13:36
以你囝的情況來看, 我會趁著暑假比佢去上小組, 然後報考10月的樂理試.
再拖, 盞個小朋友愈讀愈悶.
同意 !  如果只係想 pass 5 級樂理, 真係唔難架, 小組都係不錯選擇 (我當時私人教係因為就唔到時間上堂咋), 加埋狂做 past papers (+ 對 model answers) 係好有效架 !

回覆:organicfans 的帖子

多謝你地回覆,我已即停了樂理堂,再搵了一個轉教學理老師上門單對單,亦開門見山講明要十月考,問他做吾做到,亦對自己小朋友講明要認真學習,吾好浪費時間

回覆:TPL 的帖子

另我覺自己小朋友,對鋼琴老師都吾驚,老師叫交功課求其彈,本人應為因可能由4歲跟到十歲,所以小朋友都吾驚,漸漸就吾認真

其實,點解要咁急去考六級?仲有,睇個樂理老師咁講,你小朋友本身個底都打得唔好。其實第一至三本只是一啲平時上樂器課有教的東西,要學只是四五級一啲進階既理論。講真,底好既12堂一定掂。

仲有學理點解個鋼琴老師唔教埋理?我全部都係自己教返,仲有無可能一堂分啲時間出黎上,一定要regular一個星期上一小時既樂理課!唔可以用彈琴時間學學理,講真頭1-3本基本唔駛一個月就KO了。

JustAParent 發表於 14-5-11 10:00
1. 不要再撞彩,找琴老師介紹,她自己不教,有責任幫你孩子找位好老師。
2. 自己不懂音樂,時間許可,和孩 ...
唔好意思, 請問各位, 考樂理係考啲乜? 係咪即係細個上音樂堂果啲豆豉、高低音譜號、拍子等等既嘢呀? 我囡囡响「劏你」學緊琴, 見佢老師有本練習要佢做, 係咪即係樂理? 仲要另外搵老師學架? 係咪呀? 如果學校有教, 係咪只買pass paper操就可以啦? 謝謝。