用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村上午 vs 鑽石山靈糧堂下午邊間好d ...
go

又一村上午 vs 鑽石山靈糧堂下午邊間好d [複製鏈接]

如題

3    0    0    0

回覆:又一村上午 vs 鑽石山靈糧堂下午邊間好d

有無人可以比些意見我?

回覆 katiehorace 的帖子

又一村上午..有學券、派位好。

回覆:JasmineSiu 的帖子

thank you

仔仔在又一村讀k3,學校都非常好. 因冇報靈糧堂, 所以不能對比. 但可分享他在又一村的學習. 有一個愉快的童年, 愛返學, 有自信. 校舍唔錯,有足夠空間比小朋友走動. 校長,老師對小朋友有愛心. 考小一亦唔錯,有幾間學校offer. 唯一英文比其他學校淺, 若想更上一層樓可出去補英文. 希望幫到手! 😊

回覆:Qqmamahk 的帖子

thank you yiur comment.  我決定reject 靈糧堂offer.

回覆:又一村上午 vs 鑽石山靈糧 ...

希望你小朋友在又一村有個開心愉快又豐盛嘅童年!

JasmineSiu    發表於 14-5-9 10:04

是否好多人放棄鑽石山靈糧堂?

為什麼會放棄鑽石山靈糧?靈糧這品牌不是頗佳的嗎?

引用:為什麼會放棄鑽石山靈糧?靈糧這品牌不是頗

原帖由 WinnieCatCat 於 14-05-12 發表
為什麼會放棄鑽石山靈糧?靈糧這品牌不是頗佳的嗎?
又一村其實都品牌佳,而靈糧分九龍靈糧同香港靈糧,九龍靈糧品牌好過香港靈糧

最初鑽石山靈糧堂係我哋首選,但都放棄了,揀了又一村,原因如下:
1.我們冇宗教信仰
2.校園環境又一村較佳
3.又一村每日都會有外藉老師上20mins英文課,靈糧堂不是每天都有
4.升小派位靈糧堂網頁有公佈,派位不錯,雖然又一村沒有向外公佈,但綜合網上資料,派位也不錯
5.面試過程我們覺得又一村較舒服,而靈糧堂面試過程令我們覺得學校較著重家長的投入,面試時間亦較長,要小朋友在陌生環境進行多項面試,我們覺得較辛苦
6.靈糧堂計埋雜費每月大約要四千元,而又一村有學券,每月只需幾百
其實揀學校都係憑感覺,因為兩間都未讀過真係唔會知邊間較適合自己小朋友,但兩間都係好學校,相信讀邊間都會好開心

其實2間都係好學校 , 我女讀藍田靈糧, 開心到飛起, 又多生活上自理的教導, 女好喜歡係度返學, 老師又有愛心, VERY GOOD的. 鑽石山靈糧堂係無學劵, 的而且確令好多家長放棄, 因為太貴了, 會去找另一D有學劵的學校.........

讀邊間學校都好, 家校要合作, 家長唔應該指意晒學校教, 自己在家都要一齊教導, 孩子才會成長

喔!咩讀書要講品牌?

‹ 上一主題|下一主題