用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 76鍵數碼鍵琴 vs. 88鍵數碼琴鋼
樓主: ABC-123
go

76鍵數碼鍵琴 vs. 88鍵數碼琴鋼 [複製鏈接]

引用:回覆+jandtfamily+的帖子 我都有d+surpris

原帖由 smile_w99 於 14-05-14 發表
回覆 jandtfamily 的帖子

我都有d surprised 架,不過佢話係學到某程度就要換囉! 所以咪响度問吓,始終科技 ...
琴行Sales梗係sell你買啦!有佣金㗎嘛!就算你要買真鋼琴,每部鋼琴色音、共鳴、木質........都不會一樣㗎!如冇合適現貨,寧願等一次船期嘅貨都要等到好嘅鋼琴,切勿心急被Sales騙到吖!佢哋實話冇問題㗎!

要唔要用9' steinway!!!!!
真係“名師"......投降!
琴還是人家的好。

可以的話租一個!一年後不學損失不大。
不一定非黑即白,中間那一大片灰色地帶足以讓我們多花心思去摸索!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

jandtfamily 發表於 14-5-14 11:12
琴行Sales梗係sell你買啦!有佣金㗎嘛!就算你要買真鋼琴,每部鋼琴色音、共鳴、木質........都不會一樣㗎 ...
gogo 嗎?

bebebe12345 發表於 14-5-14 11:14
要唔要用9' steinway!!!!!
真係“名師"......投降!
琴還是人家的好。

Yes, that's what I think!   
As I am not intending to let my kid becoming a 鋼琴大師, just spend 1 year time to explore and to avoid 浪費! 有時唔係我有恆心唔放棄就得,小朋友嘅興趣同天份都係迫唔到!

jandtfamily 發表於 14-5-14 11:12
琴行Sales梗係sell你買啦!有佣金㗎嘛!就算你要買真鋼琴,每部鋼琴色音、共鳴、木質........都不會一樣㗎 ...

唔係Sales講架, 係朋友個老師講可以用住到某個level!

引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-5-14+11:12+

唔係Sales講架, 係朋友個老師講可以用住到某個level!
我知!咪話個老師有問題囉!用住先?!咁都得?建議你咪揾佢教好過喇!

回覆 smile_w99 的帖子

如果屋企係夠空間, 真係租個真鋼琴會好D, 尤其反正你係諗住睇定D先去買琴, 到你買鋼琴時, 又要安置部數碼, 咪仲煩!

我有朋友屋企真係寧願棄置張餐枱, 都要搵位放鋼琴, 日日開張細摺枱食飯。 不過唔係個個屋企可以咁做, 有D嘢, 唔係可以由一個人去話事.....。

我屋企冇空間, 唯有去琴行租琴房, 所以屋企只能有部細嘅數碼電子琴.
有D嘢, 都要睇自己有冇能力去滿足需求/要求。 但係, 係咪我冇能力去達到完美, 就唔可以去做、去學呢? 學黎係等同浪費呢?  :(

我知道有人, 屋企用數碼電子琴 (舊式, 不仿似真琴), 加上平日去琴行租琴房練下, 都可以考到7級。
明顯佢屋企真係: (a) 無法容納一座鋼琴; and/or (b)有話得事嘅屋企人反對在已非常細的空間騰空放琴。
對於愛彈琴的當事人, 都無奈地掙扎到七級, 佢應該冇諗過要做乜嘢大師級, 只係真心想學彈琴。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

引用:回覆+smile_w99+的帖子 如果屋企係夠空間,

原帖由 jk67jk 於 14-05-14 發表
回覆 smile_w99 的帖子
講得好!

smile_w99 發表於 14-5-14 11:26
Yes, that's what I think!   
As I am not intending to let my kid becoming a 鋼琴大師, just spend 1  ...
相信開始沒有人會想著孩子做甚麼大師,  只是既然要學就讓孩子養成習慣, 其他的再看一步行一步!明白跟孩子返學不同......
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 jk67jk 的帖子

學鋼琴,應該用番果樣學器,係好合理的要求。
不過,聽過資源有限的小朋友,平時用數碼練,每週彈一次鋼琴,能夠達到高水平,都好凳人高興。畢竟有無地方放,是否afford得起,這些問題太私人,好難討論。

十分多謝大家嘅意見,好有參考價值! 無錯有頭髮邊個想做"肋呢"! 香港寸金尺土,要放一個琴真係好多consideration,唔係淨係買唔買得起嘅問題! 我都concern學壞手勢,但屋企地方淺窄之餘又想培養練琴習慣,畢竟小朋友仲細,真係唔知佢係咪喜愛! 唯有見步行步!

引用:十分多謝大家嘅意見,好有參考價值!++無錯有

十分多謝大家嘅意見,好有參考價值!  無錯有頭髮邊個想做"肋呢"! 香港寸金尺土,要放一個琴真係好多con ...
大人喜歡,自然小朋友都受到感染而喜歡,音樂係要從小培養㗎!冇人生就算係天才,天份也可慢慢培養過來呢!後天努力才是最重要,睇邊個能夠堅持就算係成功啦!(指到某一水平或自己定嘅目標)

回覆:jandtfamily 的帖子

你朋友的話亦是事實,彈數碼琴確可達到某水平,只是各人要求不同。事實上,到反斗城買個百多元的玩具琴,亦可達到某個水平,問題是甚麼水平而已。

我囡囡學了三個月,我都買了一部日本鋼琴給她,$2xxxx,好在朋友介紹有折扣,質素好比好多名廠鋼琴,希望她努力練習

我囡囡學左琴半年﹐我都想有部琴係屋企練習。請問租琴咩費用?二手嗎?如果整花係咪要買左佢?
係邊度有得租?

Laimui827 發表於 14-5-22 00:51
我囡囡學左琴半年﹐我都想有部琴係屋企練習。請問租琴咩費用?二手嗎?如果整花係咪要買左佢?
係邊度有得 ...

可以打去通利問下!

Laimui827  謝謝!  發表於 14-5-23 00:03
‹ 上一主題|下一主題