用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 誠實同分數(p.5),你點揀
樓主: carcar
go

誠實同分數(p.5),你點揀

carcar 發表於 14-5-8 01:27
今日派卷 ,亞仔發現老師改錯了,主動出去扣一分,結果就跌左一個grade  ,如果係你,你會點做。

...

我個仔都係咁。佢話比老師知後,老師贊佢,佢好開心!我為了孩子仍然保持一顆純潔的心而高興。

同埋,如果今次你叫仔唔話比老師知,以後有關品德的事你就好難再教仔啦。

王家爸爸    發表於 14-5-8 13:10

carcar 發表於 14-5-8 01:27
今日派卷 ,亞仔發現老師改錯了,主動出去扣一分,結果就跌左一個grade  ,如果係你,你會點做。

...
每次老師計錯分, 佢都會即時通知老師, 誠實是應該獲得讚賞.

引用:今日派卷+,亞仔發現老師改錯了,主動出去

原帖由 carcar 於 14-05-08 發表

...
我聽過類似情況,不過有老師行使酌情權,維持級別,對小朋友的幫助可能更大。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小孩不會計算太多, 所以比我們大人容易開心

回覆:carcar 的帖子

做得好

回覆:誠實同分數(p.5),你點揀

恭喜你有個咁誠實既仔

回覆:yoyotps 的帖子

女兒都遇過此事,仲重唔止一次,但她都誠實地給老師改分,我十分欣賞和支持她。畢竟,品格比分數重要得多。

引用:今日派卷+,亞仔發現老師改錯了,主動出去

原帖由 carcar 於 14-05-08 發表

...
仲使問?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

見到咁多小朋友都選擇誠實,證明求學不是求分數,小朋友本身是懂的.

回覆:palmchristy 的帖子

嘩, 赤死

引用:做得好!我囡最高記錄是向老師報告多給了12

原帖由 palmchristy 於 14-05-08 發表
做得好!

我囡最高記錄是向老師報告多給了12分, 而該測驗是影響呈分試成績的的英文測驗卷, 總算內心交戰後 ...
嘩,老師都好錯下

我個女今次的TEST, 有2科都係老師計錯左2分, 我女自動出去找老師, 大人會覺得'' AIYA" 大那那2分. 不過在小朋友真係要讚的.  品德真的重要過分數.  
[img align=left]http://b1.lilypie.com/R0A3p8.png[/img] [img align=left]http://lilypie.com/pic/070621/MyhL.jpg[/img]

我几十年前小学英文默书100分,但原来husband写错为busband.我去教务处告知亚sir.他说算数.我到今天都记得全过程.去年亚仔常识上学期100分,但好几个同学都有.如下学期100分便一定可以上台取全年全级常识最高分第一名.是大奖,有书卷.结果他下学期堂上派卷真有100分,老師堂上说改错要出声.原来真有遗传,他举手话写错一个字.佢无我好远,老師扣了他1分.他回家哭了一天.但原来有时诚实真的有回报,下学期无人100分.两次总分仍然是我儿子最高分,第一名始终是他.
过後我们识为要诚实,但决定由他自己取向.

minmin 發表於 14-5-8 08:57
我個仔成日都係咁咖..更係要讚佢支持佢喇.

不過都係1-2 分既事啫, 但就算係相差多, 我都會支持佢咁做

回覆:carcar 的帖子

緊係誠實啦, 因為我個女都係咁, 叫老師扣番分, 我無鬧佢的

回覆:jswailam928 的帖子

我仔試過又糸五年班,無咗6分,影響了名次
但我都好支持他 叫他下學期小心D,追番D分回來

恭喜你!

那一分根本不是屬於自己的,應該歸還老師。下次可以更努力,取得真正屬於自己的分數(grade),才能彰顯實力. 你小朋友做得正確呀!