用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 阿仔9月番pn,但導師話佢一定番唔到,hurt! ...
樓主: kalilbb
go

阿仔9月番pn,但導師話佢一定番唔到,hurt! [複製鏈接]

引用:回覆+kalilbb+的帖子 我地之前都上過第一

原帖由 cheungsli 於 14-05-10 發表
回覆 kalilbb 的帖子

我地之前都上過第一堂導師就要我地做分離的playgroup, 攪到我個囝好怕上堂, 自己都有 ...
我今日帶左仔仔去第時幼稚園視察,亦準備一有時間就會甘做,但佢今日都一路行一路嗌走,一有老師佢就好驚,睇黎真系好大陰影,唉,有排搞!

非專業建議,呢兩個月你唔好同佢講學校野,同佢玩多點,帶佢出多點街,等佢忘記唔開心的野。等過一排,再同佢睇番學的書睇吓佢有乜反應再算啦。
加油呀,媽媽!

小朋友由出世開始就跟媽媽一起,一時間要分開唔適應喊好平常.
好多小朋友返N班喊成個月都有,或者見人喊佢又喊.
因為佢地唔明返學的意思同樂趣,
如果理解力好D, 帶佢去幼稚園睇下,講下裡面有咩做.
用圖書/ 相片比佢知. 去下D開放日, 見多D人.熟習一下環境.

放心. 要多少少時間適應.

回覆:阿仔9月番pn,但導師話佢一定番唔到,hurt!

你上邊個playgroup? 我之前上cpxa既preschool,佢開頭會叫家長一齊上幾堂,慢慢上上下會叫家長離開一陣,到最後2,3堂就完全自己上,我覺得呢d幾好,因為小朋友習慣咗個環境,先慢慢俾佢自己上堂會無咁驚

引用:你上邊個playgroup?+我之前上cpxa既prescho

原帖由 小鼠 於 14-05-12 發表
你上邊個playgroup? 我之前上cpxa既preschool,佢開頭會叫家長一齊上幾堂,慢慢上上下會叫家長離開一陣,到 ...
我星期二都會試cxxa啊!希望ok la。我之前上果個系x氏嘅幼兒班,真心麻麻。

引用:小朋友由出世開始就跟媽媽一起,一時間要分

原帖由 crystal媽咪 於 14-05-11 發表
小朋友由出世開始就跟媽媽一起,一時間要分開唔適應喊好平常.
好多小朋友返N班喊成個月都有,或者見人喊佢又 ...
我會嘗試各種方法,多謝你啊

引用:+本帖最後由+sunnymama2+於+14-5-10+18:57+

原帖由 sunnymama2 於 14-05-10 發表

非專業建議,呢兩個月你唔好同佢講學校野,同佢玩多點, ...
多謝你啊

我仔情況同你仔一樣,
之前成日入院&睇醫生,而家一見到面試時要入一間房,就喪喊到癲左,成個人紅哂.
佢仲未有n班收,試問咁點有k1收

回覆:kalilbb 的帖子

我系Ftm,囝囝一出世到宜家都系我親手湊,試過未半歲我出街,留他俾爺嫲,他都系喊到我返黎,一歲后,我就固定每個星期五同老公二人世界,留他俾爺嫲,慢慢習慣左,直到歲半,送他自己去上pg,第一堂喊左成堂,但個老師反而黎鼓勵我,叫我要堅強堅持落去,囝囝都會堅強而慢慢適應,講真,他都幾固執,喊到無眼淚都系又把聲系度喊,堅持落去,慢慢喊少左,到宜家第三個月都無喊拉,老師仲贊他互動得好好,所以你吾使太擔心,都覺個老師處理手法好有問題,無耐性無愛心

引用:我仔情況同你仔一樣, 之前成日入院&睇醫生

原帖由 longsky 於 14-05-12 發表
我仔情況同你仔一樣,
之前成日入院&睇醫生,而家一見到面試時要入一間房,就喪喊到癲左,成個人紅哂.
...
我仔有两間收左,我都好戥老師們擔心。你唔好太擔心,我相信in k1時,佢地大d,一定會有改善。終於有人明白我,太好了!因為成日都俾人話我過份擔心,其實要見過佢地颠,先會明白颠起上黎系幾甘失控。總之,大家都加油啊!

引用:我系Ftm,囝囝一出世到宜家都系我親手湊,試

原帖由 JJJlove 於 14-05-12 發表
我系Ftm,囝囝一出世到宜家都系我親手湊,試過未半歲我出街,留他俾爺嫲,他都系喊到我返黎,一歲后,我就固 ...
無錯,其實老師是否有愛心,耐性絶對系可以扭轉成件事。希望幼稚園老師真系有heart,真心包容小朋友啦!

引用:Quote:原帖由+longsky+於+14-05-12+發表我

原帖由 kalilbb 於 14-05-12 發表
我仔有两間收左,我都好戥老師們擔心。你唔好太擔心,我相信in k1時,佢地大d,一定會有改善。終於有人明白 ...
係呀,個種癲既程度很失控
我屋企係鋪楷磚,已經顫地膠,但我仔都成日碘係地嘭嘭聲,很怕他受傷....
上pg又係咁,有時真怕他表現影響到人

大家努力加油

我自己都係教幼稚興趣班(3-4歲),我既經驗最多喊三堂,之後就會正常返,同其他小朋友無異,甚至更投入,所以我都覺得個個老師處理得唔好

回覆:kalilbb 的帖子

我講下我既經驗俾你聽。我大囝又係大約26個月上playgroup, 仲要一交交左3個月學費,單獨上。一星期兩堂,上左成個月堂堂喊,直情唔想入課室,間playgroup講到我個囝好似有問題咁,仲退返錢俾我叫我唔好返,嗰時好唔開心,唔知點幫個囝,後來停了一個月,再找另一間playgroup, 大人陪上,我要返工,所以都係工人陪,嗰間playgroup幾啱我個仔,初時大人陪,跟著大人陪少15分鐘,逐漸至全堂不用陪,囝囝慢慢適應,好ok. 佢現在都讀小學喇,成績都幾好。其實每個小朋友成長、性格都不同,俾d時間佢地,會進步架。仲有你之前間playgroup可能唔好,亦唔岩佢,第二間可能好d。加油

:wave:

或者你試下轉下其他playgroup

引用:我講下我既經驗俾你聽。我大囝又係大約26個

原帖由 happyapple 於 14-06-08 發表
我講下我既經驗俾你聽。我大囝又係大約26個月上playgroup, 仲要一交交左3個月學費,單獨上。一星期兩堂,上 ...
多謝你地鼓勵,我仔已番緊另外的pg,雖然都會喊,但情況無之前果間甘惡劣,系有進步的。不過佢已經系成group最大,但喊又喊得最大聲,所以大仔都未必一定最有安全感。希望9月有大改善啦……

‹ 上一主題|下一主題