用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生~睇重校內參予的服務/活動嗎?
樓主: 小豬嘜
go

自行收生~睇重校內參予的服務/活動嗎?

引用:我仔是學校活躍份子,「台前幕後」都常參與

原帖由 KT0603 於 14-05-08 發表
我仔是學校活躍份子,「台前幕後」都常參與,他自我有份被學校認同的感覺,信心自然而言表現出來,所而面試 ...
同意,一般為升中幫助不大,但對個人發展有得著。

王家爸爸    發表於 14-5-8 10:53

回覆 KT0603 的帖子

回覆:MCLIAN 的帖子

但無論如何,總要參加一些校內活動或服務,如沒有,會给人感覺很自我,學校自行收生時或會猜疑這學生的主動及合群性。

MariaTsui  AGREE  發表於 14-5-15 11:47
zarplalam  yes!  發表於 14-5-8 13:30
sonkhl  同意,就算不是为了报学校,对小朋友成长都有帮助.  發表於 14-5-8 11:42
Cello093  對!  發表於 14-5-8 11:40

引用:以過來人經驗覺得完全唔會睇!+成績及校外公

原帖由 like_travel 於 14-05-07 發表
以過來人經驗覺得完全唔會睇! 成績及校外公開賽比任何一砌更重要!
That's right!

fionakong2008 發表於 14-5-7 22:47
大女係比一般小朋友生性,我三年級開始一眼都無睇過佢功課,手冊自己簽。但天父好公平,得到一樣嘢就會失去 ...
我覺得你兩個女都生性,只是有得比較,而細囡是動型,所以攪到你累些.對大囡也不需要自責,那是她寶貴的人生經驗,一定會有所得著嘅.

一般也是
1) 全港呈分排名 + 操行
2) 學生全港校外比賽成績(特別是校際項目)
3) 校內其他參與表現

我女也是好動, 活躍型, 要佢死讀書, 佢一定唔肯, 所以都選多活動的中學. 其實小朋友個個都唔一樣, 有文靜, 有活躍, 你免強唔到佢地去改變!

我地第三次呈分試張成績表內既課外活動+獎牌, 老師話破左學校既記錄, 唔夠位寫, 最終是有些行數要寫兩樣. 不過唔代表些什麼, 只是佢開心, 要參加, 唔影響功課, 我就無問題了. 而且我好同意, 課外活動為升中幫助不大,但對個人發展有得著。

MCLIAN 發表於 14-5-8 10:10
同意,一般為升中幫助不大,但對個人發展有得著。
阿囡面試也只問獎項不問服務活動.  

非常同意,  雖然很多服務活動對阿囡升中沒有太大幫助, 但對他們也是很重要的個人成长/發展及學習服務他人的寶貴經驗.

所以在體力時間允許下又唔影響學業,多參予學校的服務活動

是有得著的.

charmandwilliam 發表於 14-5-8 13:57
一般也是
1) 全港呈分排名 + 操行
2) 學生全港校外比賽成績(特別是校際項目)
同意.....

有些學校選人面試時, 已寫明100% 睇EDB RANKING ORDER LIST(可參考觀塘區2間BAND 1A 女校自行收生資料).

當然好多叻的學校自行收生係要選校隊人材,平時比賽都O羅唔少獎. 而有D 好似我女同學仔(年年全級頭3內, 鋼琴已達演奏一級, 壁球校隊), 呢D 學生大把學校爭住要.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

世界就係咁現實

回覆 like_travel 的帖子

jcctiu 發表於 14-5-7 23:38
回覆 小豬嘜 的帖子

間間學校都不同,有些自行收生服務的比重可以去到佔25%,有些可能完全唔計分.亞仔畢業那 ...

我絕對同意樓主所言,所以替囝囝選自行都是選這些學校,由於不是全IN,當中40%是學業,30%操行,30%課外活動,囝囝順利有得IN,因為只要成績達到學校水術,在中學階段,跟本可以更上一層樓,反而在反叛期,小朋友的操行可以很反覆,有好的操行,當然略勝一籌,校方覺得較有保證,加上喜歡參與服務,不是一朝一夕培養出來,有些小朋友更本不喜歡,DSE的OLE是需要服務,老師想得比較長遠.

sonkhl  有point,同意。  發表於 14-5-15 11:51

引用:Quote:jcctiu+發表於+14-5-7+23:38+回覆+小

原帖由 MariaTsui 於 14-05-15 發表
我絕對同意樓主所言,所以替囝囝選自行都是選這些學校,由於不是全IN,當中40%是學業,30%操行,30%課外活動,囝 ...
可否分享下九龍區有邊D Band 1學校較著重活動,而非只看成績?

MariaTsui  真的要自己上心儀的學校網頁逐間睇,或者去學校簡介會  發表於 14-5-15 17:25