用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

[其他] del [複製鏈接]

deleted

4    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:真心請教:女女是否有社交問題??

我仔係ADHD+非典型自閉
睇落你女唔似。首先家長要明白做某件事做得耐唔等於無事,我仔睇書簡直去到沉迷程度,要大人stop
醫生講過ADHD都會影響社交,因為社交要靠自學/經驗,都唔集中點學呢?不過凡事不能太武斷,做評估清楚d。就咁睇我覺得小朋友係自我中心姐,試下搵d社交班上下,睇下有無改善?識模仿/角色扮演應該唔似A仔

回覆 Charlotte_mom 的帖子

多謝你,Charlotte_mon!
請問你知道邊度有社交班適合3歲小朋友上嗎?我都有考慮暑期帶小朋友參加社交班,但唔知邊度有好既

醒目開學勳章 王國長老

哈哈哈, 岩岩pm答完

我仔上聖基道健苗軒 (灣仔)
http://www.kidsmind.org.hk/site/kids/home/index.html
上佢website已經有晒暑假課程資料, 你最好問左仲有無位先 (唔一定要成個term報, 續堂報都得)
我係學校社工介紹去健苗軒, 話家長feedback唔錯, 我仔上左幾個term, 真係好有進步(控制情緒方面, 唸野理性正面左, 脾氣收得快左, 個人定左), 所以我都好推介, 早2日去報暑期班, 拎左十幾本書仔返學校俾社工轉交有需要家長
我仔平時係黃昏時間上堂, 每堂完左導師都會花大約10分鐘同家長講返小朋友上堂表現, 有咩可以跟進, 如果家長可以join到就最好, 暑假我唔知安排係咪一樣喇

如果灣仔唔近你, 可以睇埋余德淳, 如果你有聽開talk, 一定有聽過呢個名, 佢對教小朋友社交情緒EQ有一手, 舊年我妹有帶仔上過, 讚不絕口, 不過佢住馬安山, 太遠了
http://www.cytchk.com/

Thank you very much, Charlotte_mon!

醒目開學勳章 王國長老

我住港島, 無去過余, 只識朋友同妹妹去過, 都好讚賞
佢之前北角開左新中心, 不過問左幾次, 佢都唔係好肯定會開咩班咁, 而健苗軒有位, 咪拿拿聲去lor

醒目開學勳章

引用:我住港島,+無去過余,+只識朋友同妹妹去過,+

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-08 發表
我住港島, 無去過余, 只識朋友同妹妹去過, 都好讚賞
佢之前北角開左新中心, 不過問左幾次, 佢都唔係好肯定 ...
請問北角中心的地址?thanks

請問心橋的社交班(由特殊教育老師教) ok嗎?
‹ 上一主題|下一主題