用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 返K1…屎片尿片都未介度
樓主: funghon
go

返K1…屎片尿片都未介度 [複製鏈接]

你每隔一個鐘就要同佢去疴, 等佢d train下自己 d muscle。同埋俾佢係屋企要唔好著片, 開頭佢都會成日賴, 不過佢會知道賴尿係會唔舒服, 係唔啱。

ps. 頭幾次賴尿佢會好驚

ekhc    發表於 14-5-14 23:48

我囡戒左日頭片好耐啦, 係瞓覺仲要著片, 但唔係次次濕, 因為睡前醒後我都要佢去VV, 咁出事機會率會小D, 同埋佢地著住片, 倚賴性會強D, 相對忍尿既機會亦低D, 往往話急VV, 最後未搵到TOILET佢已經痾落片度, 而家要同佢戒出街片, 因為黎緊K1要坐校車, 半個鐘車程少不免

請問你們的B 是什麼月份? 係咪男子困難D ?

回覆:返K1…屎片尿片都未介度

我仔3歲2個月,介左日片,但柯poo就唔肯坐係廁所板上柯,係都要柯落片度買左小童廁所板俾佢用,試坐上去柯,但柯唔到,最後都係柯落片!訓覺都仲要著片點介夜片??

引用:請問你們的B+是什麼月份?+係咪男子困難D+?

原帖由 sweetwing8 於 14-05-08 發表
請問你們的B 是什麼月份? 係咪男子困難D ?
10月細b,而家2歲半

我都有同一個煩惱,阿女又係2歲半,9月升K1,剛試戒片2星期。其實我覺得佢未太ready,因為午睡時條片都仲會濕。日頭俾佢著戒片褲,可惜佢都係賴緊先出聲,明明好急喺廁所都只係痾到幾滴。我諗佢仲未識控制肌肉,仲有幾個月,希望可以成功啦

請問邊隻戒片褲好?

請問邊隻戒片褲好?

引用:請問邊隻戒片褲好? +

原帖由 meowymeowy 於 14-05-09 發表
請問邊隻戒片褲好?
我仔用mides全白色果隻

引用:我都有同一個煩惱,阿女又係2歲半,9月升K1

原帖由 小狗芝士 於 14-05-09 發表
我都有同一個煩惱,阿女又係2歲半,9月升K1,剛試戒片2星期。其實我覺得佢未太ready,因為午睡時條片都仲會 ...
我仔控制肌肉就好好,帶佢vv就次次都會交功課。但係急vv就吾識講,急到瀨左就除條褲俾我

我囡岩2歲半已介片,夜片基本都介埋。

我都想知其他3歲B戒夜片既情況,大家可唔可以分享下?我個B日片戒咗,午睡都唔會瀨,但夜片仲未得,每晚臨瞓前一定要飲盒235ml既鮮奶,唔飲唔得,第二朝條片濕曬,所以唔敢夾硬黎

funghon 發表於 14-5-9 10:09
我仔用mides全白色果隻
我囡囡8月3歲,仍未戒片,請問戒片褲是否在百貨公司有售。謝謝!另外,街上的洗手間好污漕,點同佢疴好?請指教。

回覆 樂恩媽 的帖子

出街真係好唔方便,尤其是女仔,我會先噴酒精抹,然後再墊廁紙,唔知大家有冇好d方法。

回覆 micmiccheng 的帖子

謝謝你的建議!

回覆:樂恩媽 的帖子

Hi , 我小朋友將2歲半。介片中。目前唸左3個方法。
1)先用 tissue 抺廁板再噴酒精加tissue 系面。

2)先用 tissue 抺廁板再噴酒精加出面買左張繆的Matt 剪成長方型中間開洞。可以循環用。但未知 work 唔 work

3)買即棄paper Matt 一用完即冲水。比較貴$5蚊張

參考下:第一張相膠來的 ref 2)。
第二張可摺起(日本網揾到)

引用:Hi+,+我小朋友將2歲半。介片中。目前唸左3

原帖由 annes 於 14-05-14 發表
Hi , 我小朋友將2歲半。介片中。目前唸左3個方法。
1)先用 tissue 抺廁板再噴酒精加tissue 系面。
建議只帶備消毒紙巾清潔, 再鋪上厠紙或紙巾 已OK, 有些小朋友用櫃摺叠廁板或自製膠布, 到時忘記帶, 可能又唔肯去啦, “將來又要介帶廁板出門了!” 【我小孩細時會自備廁紙呢, 摺好一份一份, 方便鋪廁所! 全部嘢, 消毒紙巾,濕紙巾,袋裝紙巾, 放進小袋子, 方便使用!】

我個囡下個月頭3歲,兩個星期前用咗5日同佢介片。頭兩日我由得佢瀬,一共用咗12條底褲。第三日開始識叫,但叫完已痾咗,第四日巳差不多冇瀬,連夜晚尿片都冇濕。第五日已經可以唔洗片,但出街唔太肯去大人廁所。第6日已經冇用片,返學肯去廁所,去街由得佢喊,迫佢去大人廁所。

回覆 funghon 的帖子

忍心不要幫他著片,跟他一起買可愛的底褲,吿訴他你已經大個仔,不再雖要片片,出街也不要著片,但要每個多鐘就帶他去廁所,
二星期便成功。

ai.., my little boy also would not say wee wee.  He doesn't mind he get wet.  Tiolet train is really a hard topic for some kids.  
‹ 上一主題|下一主題