用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 顔寶玲叩門
go

顔寶玲叩門

請教大家若現在去叩門,可會有機會面試嗎?
早前1月份已考過,但未成功考入因阿仔對這所學校非常喜愛,他自己還寫了封信給校長,懇求給他面試機會多一次

K & J

是後備生嗎? 是的話, 可以試一試

引用:是後備生嗎?+是的話,+可以試一試

原帖由 PMAN0917 於 14-05-07 發表
是後備生嗎? 是的話, 可以試一試
不是後備生

K & J

回覆 KKJ 的帖子

如果成績有進步, 可以試試。 我等派位不理想才叩門, 小兒是後備生, 而且成績有進步。

引用:回覆+KKJ+的帖子 如果成績有進步,+可以試

原帖由 PMAN0917 於 14-05-07 發表
回覆 KKJ 的帖子

如果成績有進步, 可以試試。 我等派位不理想才叩門, 小兒是後備生, 而且成績有進步 ...
謝謝回覆

K & J

保良局顏寶鈴書院

2014-15 中一入學申請須知

申請日期 (第二階段) NEW:

二零一四年七月八日至二零一四年七月十一日  

顏寶鈴waiting 又要再重新申請?

回覆 comb523 的帖子

有興趣者可以參閱有關網頁 http://www.npl.edu.hk/ch/info/profile_007.html

我一早睇咗la.唔係我點會出post.
已知閣下囝囝是waiting.顏寶鈴可有取錄閣下囝囝?

顏寶鈴後補信提到:

感謝  貴子女申請本校二零一四/一五年度的中一學位。經過我們的詳細考慮, 貴  子女已列入本校候選名單內。
如稍後有合適中一學位,本校將另行通知。

既然有學位,何解還未通知後備生?

唔知, 可能留返一些學位給之前有Offer, 但Reject 佢的學生返去。又可能註冊前太多學生執位, 怕煩, 可以派位後再收生

comb523 發表於 14-5-8 14:05
顏寶鈴後補信提到:

感謝  貴子女申請本校二零一四/一五年度的中一學位。經過我們的詳細考慮, 貴  子女已 ...

佢想吸立一d band one 但派位失手的學生去叩門,我覺得學校立場越多成績好的學生越好

如果唔係由後備生補上,再搞一個中一收生第二階段,不如唔好有waiting依樣嘢la!

簡直形同虛設!

認同, 之前收到消息, 如之前是後備生, 派位結果出後再叩門, 大部分會收。

沒有取錄和任何消息, 可能一心等派位唔理想才考慮叩門, 所以也沒有打電話查詢

如果他們真的愿意收後備生的話, 就會直接由後備生補上而不做這么多功夫啦!

ernestchow 發表於 14-5-8 15:49

佢想吸立一d band one 但派位失手的學生去叩門,我覺得學校立場越多成績好的學生越好 ...

絕對係,而且聽講係即叩即入,快過打針!  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我亦知道“佢想吸立一d band one 但派位失手的學生去叩門,我覺得學校立場越多成績好的學生越好“.但問題係佢有waiting list.既然冇後備生補上,整個waiting list 有何用處?另外,我覺得佢waiting list 簡直形同虛設,印象中EK討論區没有waiting家長報喜,而且我相信佢嘅waiting list當中,外隊大把band 1生,況且3月中學校已經可從教局取得次第. Waiting list 當中她已可以揀蟀.宜家話第二階段收生,又唔比後備生補上,為何比後備生希望,多此一舉.
好似中華基金大大聲係網址寫上“已完成收生程序“,可以讓人家找另一條路.
以上係個人意見!

回覆 大傻蛋 的帖子

故弄玄虛

想知過往都是有這樣安排定今年先有第二輪申請呢?